Benim için Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk’ün, aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde, 7’den 70’e Kadıköylülere Atatürk’ün onlar için ne ifade ettiğini sorduk

09 Kasım 2023 - 11:36

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ebediyete uğurlanışının 85. yıl dönümünde, Kadıköy’de 7’den 70’e öğrenciye, gençlere ve esnafa Atatürk’ün onlar için ne ifade ettiğini sorduk. 

“ATATÜRK ÖZGÜRLÜK DEMEK”

Kartal Tik (İlkokul öğrencisi): Atatürk bizleri düşmanlardan kurtardı ve cumhuriyeti ilan etti. O, bizi korudu, Atatürk özgürlük demek. Atatürk’ü seviyorum onu herkes seviyor. 29 Ekim’de Atatürk’ün en sevdiği dans olan vals yaptık, takım elbise giydik, herkes bizi alkışladı, çok sevdiler.

Defne Çekener (İlkokul öğrencisi): Atatürk bir kahraman. İyi biri, onu seviyorum.

Kerem Can Beken (İlkokul öğrencisi) Atatürk vatanımızın ve Cumhuriyet’in kurucusu. Atatürk’ün dürüst, nazik ve iyi bir insan olduğunu biliyorum, çocukları çok severdi.

Nevin Tınar: Atatürk bizim her şeyimiz, bizim varlık sebebimiz. Ben 79 yaşındayım, kendisini tanımayı, onun elini tutmayı ve öpmeyi çok isterdim. Onun görüşü herkese ilham verdi ve bu değişmeyecek. O bir deha, biz çok kazançlıyız. Biz çok şanslıyız ki o bize geldi, o kadar duygulanıyorum ki, Atatürk’ü çok seviyoruz, mümkün olduğunca Atatürk sevgisini ailemize aşıladık. 

Recep Tınar: Atatürk bizim yaşam gücümüz; onun fikirleri, ilkeleri ve yaptığı devrimler ülkemiz için olduğu gibi dünyadaki diğer insanlar için de çok önemli. O herkesin takdir ettiği biri, Winston Churchill’in dediği gibi ‘Dünya her 100 yılda bir dahi yetiştirir, şu şansımıza bakınız ki bu yüzyılda o dahiyi Türkler yetiştirmiştir’. Atatürk unutulmaz, o her zaman içimizde, onun fikirleriyle biz bugün umutlanıyoruz. Çünkü ülkemiz maalesef kötü günlere gidiyor gibi, Atatürk olmasaydı belki daha kötü günler olacaktı. İyi ki onun fikirleri var, onun düşünceleriyle umudumuzu ve yaşam gücümüzü muhafaza ediyoruz.

“EN BÜYÜK İLHAM KAYNAĞI”

Hande Kocabıyık: “Benim için Atatürk, küçük bir kız çocuğu iken, hayallerimin peşinden koşmayı, okuyabilmemi, istediğim mesleği icra edebilmeyi, bağımsız bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durabilmeyi mümkün kılan en büyük ilham kaynağıdır.

Ali Evren: (İlkokul öğrencisi) Atatürk benim için bayraktır, ülkemiz için canını feda etmeyi göze aldı. 

Ömer Ali Beken  (Ortaokul Öğrencisi):  Atatürk; Birinci Dünya, Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere çok büyük savaşlar yaşadı. Ülkemizi ve Cumhuriyeti kurdu ve gelişmesini sağladı, o kadar çok katkısı oldu ki, onun yaşadığı dönemde ülkemiz çok iyi durumdaydı. Atatürk’e bütün dünya saygı duyuyor, onun sayesinde burada rahatça yaşıyoruz.

Neylan Zırhlıoğlu(Eczacı) : Atatürk’e öyle büyük bir sevgi ve saygıyla minnetle bağlıyız ki her birimiz, onun düşüncelerini ve fikirlerini sonsuza dek korumaya kararlıyız. Bugün Türk kadınları olarak, bizlere kazandırdığı kimlik, kişilik, özgürlük ve eşitlik haklarımızla onun gösterdiği ışıklı yolda hiç ödün vermeden yürüyecek, cumhuriyetimizin geleceğinin teminatı olacağız. Bugün bir eczacı olduysam, halkın sağlığı için hizmet üretebiliyorsam, istihdama katkım olabiliyorsa, ulu önderimiz Ata’mızın sayesinde olmuştur. Onu sevgiyle minnetle saygıyla anıyorum, ruhu şad olsun.

Aysel Karahan (Eczacı ): Ben Rusya’da doğdum büyüdüm, lise birinci sınıfta Türkiye’ye taşındım. Atatürk ile ilk tanışmam tarih dersinde oldu ve etkilenmem başladı, ardından kitaplar okudum. Seçme ve seçilme hakkı gibi birçok hakkın verilmesi ile en büyük iyiliği kadınlara yapmış. Bundan dolayı Atatürk’ü seviyorum, düşüncelerini destekliyorum ve her zaman takip etmeye çalışıyorum.

“BİZİM VAROLUŞ MUCİZEMİZDİR”

Ayfer Ünalan (Emekli öğretmen):Bizler, Atatürk ve Cumhuriyet’in tüm değerlerini yüreğinde hisseden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir kuşağın temsilcileriyiz. Atatürk yolunda yürümek demek akıl, bilim ve gerçekçilik yolunda yürümek demektir. Atatürk, Türk Milleti için havadır, sudur, güneştir, umuttur, yaşam sevincidir, zamanın ötesinde yaşamaktır. Atatürk bizim varoluş mucizemizdir. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin emekli bir kadın öğretmeni olarak bu vatana, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda eğitilmiş, Cumhuriyet’in tüm kazanımlarını özümsemiş ve bu değerleri, kendi evlatlarıyla da sonsuza dek yaşatacak olan yüzlerce genç yetiştirmiş olmanın gururunu taşımaktayım.

Irmak Baycan: Atatürk benim için ilk olarak özgürlüğü ifade ediyor. Ben bugün bir kadın olarak, rahatça okuyup meslek sahibi olabildiysem, onun sayesindedir. İkinci olarak cesareti ve özgürlüğü sembolize ediyor, çünkü özgür ve laik bir ülke için, bütün dünyayı karşısına aldı. Bu herkesin yapabileceği bir şey değildir, Ata’mın böyle bir insan olması, bana da çoğu zaman cesaret vermektedir.

Hazal Alkan: Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatımdaki önemi; cumhuriyetle birlikte eşitliği, özgürlüğü ve yaptığı inkılaplarla kadınlara verdiği değeri armağan etmesidir. Kısacası bir kadın olarak bana özgürlüğü bahşetmesi, kendi ayaklarımın üzerinde duran bir birey olmamı sağlaması, düşüncelerimi özgürce savunabilmemi sağlaması. Bunlar için Ata’mıza sonsuz minnettarım.

“FİKİRLERİ BANA IŞIK OLUYOR”

Salih Ay: (Moda Kasabı): Anadolu’da derler ya senin atan kimdir, atan nedir. Bizim çocuğumuza, başta öğretmemiz gereken hakiki gerçek ata, Atatürk. Anneden, babadan gelen manevi ata, ama bizim için gerçek ata, Atatürk. Bir kere ülkemizin tartışmasız kurucusu ve kurtarıcısı, en büyük eseri de cumhuriyet, başka bir ikinci cumhuriyet yok ve böyle bir şey olmayacak. O bizim, feyz alacağımız ve ışığından yararlanacağımız tek liderimiz. Laik ve çağdaşlığından yararlanacağımız, bir çıkmazda ilkelerine başvurabileceğimiz kişi. Atatürk’ü tartışmaya açmamalıyız, o zaman ülke kaybeder. 

Başak Kaba:Ben İnci Pastanesi’nin torunuyum, babam ve dedem de Atatürk’ü çok seviyor. Atatürk benim için, kadınlara verdiği değerle ve destekle ön plana çıkıyor. Kendi kızını, Sabiha Gökçen’i pilot olarak yetiştirmiş bir kişi. Atatürk’ün yeri benim için çok farklı. Dünya’da her yerde tanınan ve çok önemsenen bir insan. Günlük hayatta ve siyasi olarak bir şey düşündüğümde, onun fikirleri bana ışık oluyor.

Doğa Bekiroğlu (Moda 216 Kitap Plak Kafe’nin sahibi): Atatürk benim kimliğimi oluşturan kişi, bende birçok kimlik bulunmakta bunlar; öğrenci, evlat, esnaf ve müzisyen kimlikleri. Atatürk bu kimliklerin oluşumu demek. Ben bir öğrenciysem bunu Atatürk sayesinde kazandım. Sinema alanında doktora yapabiliyorsam, sinemanın ülkemizde ilerlemesinin sağlayan kişi Atatürk, çünkü eğlence vergilerini düşürüp, sinemayı destekliyor. Bir vatandaş olarak da öyle, beni ailem okuttuysa büyüttüyse, bu onun sayesinde, annem ve babam mimar, bir fakültenin açılması eğitimin desteklenmesidir.  Ben Kadıköy’de bir esnafsam; kitap, plak satabiliyorsam, kültürel bir alan oluşturabiliyorsam, Atatürk sayesinde. Atatürk’ün insanlara kattığı vizyon sayesindedir, onun ilimi, bilimi desteklemesi sayesindedir. Bu yüzden benim için Atatürk demek, aslında bende bulunan kimliklerin çoğunu oluşturan temel yapı taşıdır.

Doğa Yurdakul (Veteriner hekim):  Atatürk benim için, insanları ümmet ve kul olmaktan çıkartıp, birey olmasını sağlayan ve insanın hayatı içinde, birtakım şeyleri başarabilmesi için özgüvenini sağlayan kişidir. Hala Atatürk’ün sözleri ve bakışı bizim düşüncelerimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Ben, Atatürk dönemi ile ilgili okumalar yaptım araştırdım, zor bir dönem çünkü insanların kafalarındaki yüzyıllarca oluşmuş tabuları yıkmak çok zor bir şey. Aynı zamanda hayatı cephelerde geçmiş bir komutan, ona çok büyük bir minnet duyuyoruz. Atatürk’ü korumak ve özellikle onu kullananlardan korumak en önemli görevimiz. 

 


ARŞİV