Balık sezonu başladı

Av yasağının bitmesiyle tezgahlarda balık çeşitleri yerini almaya başladı. Hamsi fiyatı nedeniyle en çok tercih edilen balık oldu

07 Eylül 2023 - 15:18

Denizlerde 15 Nisan’da  başlayan su ürünleri avlanma yasağı, 31 Ağustos itibariyle bitti. Balıklar da Kadıköy Balık Pazarı’nda tezgahlarda yerini almaya başladı. Biz de yasağın bitiminin ardından çarşınının yolunu tutup balık fiyatlarını, bereketini ve beklentiyi esnaftan dinledik. 

Ekonomik  kriz her şeyi olduğu gibi balık tutma maliyetlerini dolayısıyla balık fiyatlarını etkilediğinden fiyatlar geçmiş yıllara nazaran biraz yüksek. Hem balık pazarı esnafı hem de müşteri fiyatların düşmesini umuyor. Mevsim balıklarının fiyatları şöyle; hamsi 70 lira, sardalya 150 lira, istavrit 100 lira, levrek ve çupra 180 lira, mezgit 200 lira, uskumru 100 lira, barbun ise 200 ile 250 lira arasında değişiyor. Geçen yıl balık tezgahlarında bolca yer alan palamutun fiyatı ise 300 lira. Hem balık sezonunun başlaması hem de balık fiyatının kırmızı ete oranla uygun olmasından dolayı, balığa talep yoğun, tezgahların önü kalabalık. 

PALAMUT BU SENE AZ

Balık Pazarı esnafı Recep Dikbaş, “Lüfer, çinekop gibi göç balıkları bu sene yok” dedi. Palamut balığının bu sene çok az olduğunu belirten Dikbaş, büyük balılar bu sene olmadığı için, hamsi, istavrit, mezgit, sardalya gibi balıkların bol çıkmasını beklediklerini söyledi. Balıkların yakalama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Dikbaş, “Geçen yıla 30 liraya aldığınız ürünü, bu yıl 90 ya da 100 liraya alacaksınız, fiyatlar 3’e 4’e katlandı” şeklinde konuştu. 

Balık fiyatları hakkında bilgi veren Dikbaş, “Geçen sene 40-50 lira arasında olan sardalya 150 lira, az çıktığı için palamutun tanesi 300 lira, mezgitin kilosu 200 lira uskumrunun kilosu ise 100 lira” dedi.

AV YASAĞI BİTİNCE FİYATLAR DÜŞTÜ

Hüseyin Ak, balık mevsiminin yeni başlamasından dolayı fiyatların iki hafta öncesine göre daha uygun olduğunu söyledi. En çok satılan mevsim balığının hamsi olduğunu kaydeden Ak, havaların serinlemesiyle balıkların çoğalacağını belirtti. 

BALIK SATIŞLARI ARTTI

Ali Kaya, av mevsiminin bitmesiyle satışların arttığını ifade ederken, balık fiyatlarının geçen seneye göre artış gösterdiğini ekledi. Kaya, kış sezonu balıklarının ise palamut, zargana, ve lüfer olduğunu söyledi.

 

ARŞİV