Her sezon olduğu gibi bu balık sezonu da dalgalı bir başlangıç yaptı. Kadıköy Balıkçılar Çarşısı’ndaki balıkçılar bu yıl sezon açılışının sakin geçtiğini belirtiyor. Yusuf Öztürk, “Yeni sezonda da henüz kayda değer bir şey yok. Geçen yıla baktığımızda hiçbir değişiklik yok, hatta sezon açılmış gibi bile görünmüyor şu anda.” dedi. Boran Özbakar ise, “Dört dörtlük hızlı bir sezonumuz yok. Şu an aynı yaz balıkçılığı gibi bir sezon var. Denizlerin biraz soğuması gerekiyor ki balıkçılık daha iyi olsun.” yorumunu yaptı.
BOLLUK LÜFER VE ÇİNEKOP’TA
Sezonun durumu ve balık çeşitliliği hakkında konuşan Yaşar Çay, sezonun yeni açıldığını fakat henüz kayda değer balık çıkmadığını şu sözlerle ifade etti: “Çıkanlar sardalya, istavrit, mezgit gibi ufak balıklar. Bu başlangıçta palamut ise maalesef az. Palamut geçen yıl çoktu, bol yaptı. Bu da meyve ve sebze gibi bir sene bol, bir sene az olur mantığında. Bu sezondan beklentim var ama palamuttan umudum yok. Bu sene en çok lüfer ve çinekop var. Fiyatlar ise normal. Sardalya sezon öncesi 400 liraydı, şimdi 200-250 liraya kadar düştü.” dedi.
Lüfer ve çinekop ızgarasının çok güzel olduğunu söyleyen Çay, balıkların nasıl tüketileceği ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Tava yapılacaksa az yağda pişirilebilir. Fırında ise yağlı kâğıt üzerine dizip biraz sızma zeytinyağı gezdirerek 200 derecede 30 dakika pişirmek yeterli. Yanına soğan, kırmızı biber, çarliston biber ve domates yakışır. Birkaç diş sarımsak da lezzet katar.”
“DENİZDEKİ BALIK BİLE YAĞMUR İSTER”
Balık sezonu açılışının geçen yıla göre sakin geçtiğini ve henüz palamutun olmadığını anlatan Yusuf Öztürk de, “Şu an için hamsi geldi, diğer balıklar zaten vardı. İstavrit, sardalya, mezgit. Denizlerin ısısı ve yağmur balığın durumunu etkiliyor. Hava durumu çok önemli; denizdeki balık bile yağmur ister. Geçen sene ağustos ayının ilk zamanlarında çingene palamutu başlamıştı ama bu yıl henüz yok. Bu sene palamudun yerini lüfer ve çinekop alır. Fiyatlar biraz düştü. Hamsi 400 liradan 250 liraya indi. Bu ay sonrası çinekop ve sarıkanata bakacağız. Sezon olursa böyle olacak eğer canlanırsa da şansa.” dedi.
Balıkları ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi sevdiğini belirten Öztürk, özellikle palamut için buğulamayı öneriyor ve şunları söylüyor: “Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika üzeri kapalı olmalı. Soğan ve sarımsak olmazsa olmaz, tereyağı da balığa ayrı bir lezzet katıyor. Sos olarak domates ve yeşil biber eklenebilir. İsteğe bağlı mantar da kullanılabilir. En son balığın üstüne kaşar ve kekik serpilir. 10 dakika kadar üzerini açıp pişirirseniz daha iyi. Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.”
“PALAMUT AZ”
Sezonun hızlı açılmadığını ve şu an yaz balıkçılığı gibi bir durum olduğunu ifade eden Boran Özbakar, “Denizlerin biraz soğuması gerek. Buna rağmen gelen balıklar istavrit, tekir, sardalya. Palamut ise bu sene pek yok. Hızlı bir sezonumuz yok. Bazı balıklarda da fiyatlar düştü. İstavrit 400 liradan 200 liraya, hamsi 400 liradan 250 liraya düştü. Bu sayede vatandaş daha rahat balık alabilir. Bu dönem de çinekop ve lüfer iyi başlangıç yaptı.” dedi.
Sardalyayı ızgara yapmanın en iyi yöntem olduğunu belirten Özbakar: “Çanakkale’den gelen yağlı sardalyayı 180 derecede 10 dakika pişirmek yeterli. Yanına soğuk salata veya söğüş olarak karides ya da tereyağlı karides hazırlanabilir.” dedi.