Ayrıntılarla seçim rehberi

Kadıköy’de kaç seçmen, nerede oy kullanacak? Sandık başında nelere dikkat edilmeli? Ayrıntılar seçim rehberi haberimizde

20 Mart 2019 - 09:14

Türkiye 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından, 31 Mart Pazar günü yerel yöneticileri seçmek için bir kez daha sandık başına gidiyor. Peki, Kadıköy’ün seçmen sayısı ne kadar? Seçimde dikkat edilmesi gerekenler neler? Nerelerde ve hangi sandıklarda oy kullanabilecek? Tüm ayrıntılarıyla 31 Mart Yerel Seçimleri rehberi hazırladık.

SEÇMEN SAYISI ARTTI

Kentsel dönüşüm nedeniyle son 5 yıl içinde seçmen sayısı azalan Kadıköy’de ilk defa seçmen sayısında artış yaşandı. 24 Haziran seçimlerinde 363 bin seçmeni olan Kadıköy’ün bu seçimlerdeki seçmen sayısı ise 372 bin 369 olarak belirlendi. Bu seçimlerde Kadıköy’de 2 bin 815 genç ilk defa oy kullanacak.  21 mahallede 70 okulda seçimler için sandık kurulacak. Kadıköy’de ayrıca yatalak hastalar için 6 adet seyyar sandık hizmet verecek.

BELEDİYE ULAŞIM HİZMETİ VERECEK

İlçede ayrıca bin 679  engelli seçmenin olduğu da belirlendi.  Kadıköy Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlar için ulaşım hizmeti sunacak. Kadıköy’de yaşayan ve yürüme zorluğu çeken birçok vatandaş oy kullanacakları okullara engelsiz taksi, binek araçlarla götürülecek. Yatalak ya da yürümeyecek kadar hasta olan vatandaşlara da ambulans hizmeti sağlanacak.  Oy kullanma işlemi biten vatandaşlar araç ve ambulanslarla evlerine geri bırakılacak.

NE İÇİN OY KULLANILACAK?

Seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Oy pusulaları il genel meclisi üyeliği için turuncu, ilçe belediye başkanlığı için mavi, belediye meclisi üyeliği için sarı, büyükşehir belediye başkanlığı için de beyaz renkli olacak. Kadıköy’de 9 aday belediye başkanlığı için yarışacak.

NEREDE OY KULLANILACAK?

Kadıköy’de 70 okulda sandık kurulacak. Vatandaşların hangi okulda ve sandıkta oy kullanacaklarını bilmesi gerekiyor. Seçmenler,  Yüksek Seçim Kurulu'nun sitesinde yer alan “Nerede Oy Kullanacağım” sayfasını ziyaret ederek bu bilgilere ulaşabilecek.  Vatandaşlar, T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il ve eski nüfus cüzdanlarında nüfus sıra numarası, çipli nüfus cüzdanlarında ise seri numarası bilgisini girerek oy verecekleri sandığı öğrenebilecek.

Seçmenlerin oy kullanabileceği saatler yaşadıkları illere göre değişiyor. İstanbul’da 08.00 ila 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

BUNLAR YANINIZDA OLMALI!

Seçmenlerin oy kullanmaya giderken yanlarında kimlik, ehliyet veya pasaportlarını götürmesi gerekiyor. Seçmen kağıtlarını sandığa götürmek ise şart değil. Kullanılan oyun geçerli sayılması için 'evet' veya 'tercih' yazılı mührün ilgili alana basılması ve pusulaların zarflara koyularak sandığa atılması gerekiyor.


ARŞİV