AVM projesi protesto edildi

Söğütlüçeşme İstasyonu arazisine yapılmak istenen AVM projesine karşı eylem düzenleyen Kadıköylüler, arazinin yeşil alan olarak düzenlenmesini ve Haydarpaşa Garı’nın gar olarak hizmet vermesi çağrısında bulundu

16 Nisan 2022 - 18:49

Kadıköylüler, Söğütlüçeşme İstasyonu’ndaki AVM projesini protesto etti. CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı’nın çağrısıyla Söğütlüçeşme İstasyonu’nda biraraya gelen Kadıköylüler, “Haydarpaşa gardır, Söğütlüçeşme istasyondur”, “Söğütlüçeşme’de AVM’ye hayır” yazılı dövizler taşıdı. Kadıköy Kent Dayanışması, Validebağ Gönüllüleri ve Sosyal Haklar Derneği’nin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin okudu. 

“KENT SUÇUNUN AYAK SESLERİDİR”

Kadıköy’deki kamusal alanların uzun yıllardır yapılaşmaya açılmak istendiğini söyleyen Narin, “Bizler yüklenici firmanın KAP’a yaptığı bildirimlerden, cımbızla ifade çekip, anlam aramaktan bıkmış durumdayız. Şirketin ifadesiyle; 'Söğütlüçeşmeyi kültür-sanat, yiyecek-içecek merkezi haline getirmeyi’ planlıyorlar. Bu ifadeler, aynı Ankara YHT Gar Binası'nda olduğu gibi, yeni bir kent suçunun ayak sesleridir. Bizler bu kent suçuna, rant cinayetine karşı, tüm siyasi sorumluluğumuzla alanda olacağız.” dedi.

Söğütlüçeşme için imar planları hazırlanırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi’nden görüş alınmadığını ifade eden Narin şöyle devam etti: "Haydarpaşa’nın gar vasfından vazgeçmeyecek, Söğütlüçeşme İstasyonu’nu ranta yem etmeyeceğiz. Marmaray hattı ile atıl kalan, boşa çıkan, Kadıköyümüzün kent hafızasının sembolleri olan, istasyon binaları için, toplumcu taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Kalamış’tan, Söğütlüçeşme’den, Haydarpaşa’dan, Validebağ’dan elinizi çekin. Kamusal alanlarımızı, geleceğimizi, rahat bırakın.”

İPTAL EDİLMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, metrobüs, Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren istasyonu olarak kullanılan Söğütlüçeşme alanı için 2019’un Mayıs ayında yeni bir imar planını askıya çıkarmış ve alanı “Söğütlüçeşme Toplu Taşım Gar Sahası Proje Alanı” olarak düzenlemişti. Bakanlık tarafından hazırlanan ve toplamda 65 bin 370 metrekarelik alanı kapsayan plana göre mevcut istasyonun yolcuların ihtiyaçlarını karşılamadığı ifade edilirken, yeni projede söz konusu alanda zemin altı otopark, bekleme ve dinlenme alanları yapılması planlandı. Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası planların iptali istemiyle dava açmıştı. 

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz temmuz ayında verdiği kararla; imar planlarını “Planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle iptal etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, 2021 aralık ayında planları revize ederek yeniden askıya çıkardı.

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPTI

Kadıköylülerin yeşil alan olarak kalması için mücadele ettiği Söğütlüçeşme AVM projesinde fiili olarak çalışmalara başlandı. Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., KAP'a gönderdiği açıklamada inşaatın bu ay içinde başlayacağını duyurdu. Açıklamada ayrıca, “Bu alana kesinlikle bir AVM yapılmayacaktır. Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu seferler açısından ihtiyacı olan yüksek hızlı tren viyadüğünü sağlamanın yanı sıra açık hava kültür, sanat ve yiyecek-içecek merkezi haline getirmeyi planladığımız projeye yönelik çalışmalarımız sürmektedir.” denildi.


 


ARŞİV