Araştırmacılar için burs başvuruları başladı

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’un Bizans, Osmanlı, Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümleri ile “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı’na ilişkin çalışmalar yapan araştırmacılara, farklı burs tipleriyle maddi destek sağlıyor

18 Mayıs 2023 - 12:01

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), İstanbul’un arkeolojisi, mimarisi, sanat tarihi, mirası veya tarihi üzerine çalışan bilim insanlarına farklı burs türleriyle maddi destek sunuyor. Enstitü, yaptığı desteklerle araştırmacılara İstanbul’da ikamet etme, İAE ve ANAMED’in olanaklarından yararlanma imkânı sağlıyor.

DOKTORA ADAYLARINA BURS İMKANI

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, her sene, İstanbul araştırmaları alanında yenilikçi çalışmaları desteklemek için, yeterliliğini almış (doktora adayı) bir doktora öğrencisine araştırma ve yazma bursu veriyor. 2023-2024 akademik yılı için burs miktarı 54 bin TL olarak belirlenirken, bu miktar bursiyerin araştırma/yazma takvimine göre belirlenecek taksitlerle ödenecek. Türkiye veya yurt dışındaki üniversitelerin sosyal ve beşerî bilimler bölümlerinden birinde bir doktora programına kayıtlı olan ve yeterlilik sınavını veren araştırmacılar bu burs programına başvurabilecek. Önceki yıllarda İstanbul Araştırmaları Enstitüsü burslarından faydalanan adaylar, bir önceki bursiyerlik döneminin üzerinden beş yıl geçtiğinde başka bir burs alabilecek. Burs programına 3 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurmak mümkün.

SEYAHAT BURSU

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, her yıl beş araştırmacıya kısa süreli seyahat bursu veriyor. Belirli bir araştırma için gerekli arşiv ya da saha çalışmasını desteklemek için kullanılan 2023-2024 akademik yılı için burs miktarı 9 bin TL olarak belirlendi. İstanbul’la ilgili, ileri seviye bir araştırma için (yüksek lisans, doktora, doktora sonrası, makale, kitap, vb. için), başka bir şehri kısa süreli ziyaret eden araştırmacılar bu programa başvurabilecek. Adaylar burs programına 3 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurabilecekler. 

KOŞULLAR NELER?

Burs programına başvuran adaylardan istenenler genel olarak şöyle:

-Tüm adayların İngilizce bilmeleri ve araştırma süresi boyunca başka hiçbir yükümlülük (örneğin yarı zamanlı ders verme) üstlenmemeyi kabul etmemeleri gerekiyor.  Başarılı adayın, 2023-2024 akademik yılının güz döneminde İstanbul’da ANAMED’de ikamet etmesi ve önerilen araştırmayı her iki kurumda ve dolayısıyla Türkiye’deki mevcut kaynaklarla yürütmesi gerekiyor. 

-Araştırma desteğine, ilgili alanlarda doktora yeterlilik aşamasını tamamlamış doktora adayları ve doktora derecesine sahip doktora sonrası ve kıdemli araştırmacılar başvurabilecek.

“Doktora Araştırma Desteği” başvurusunda bulunup hak kazanan adayların ANAMED araştırması süresince doktoralarını tamamlamaları durumunda araştırma destekleri “Doktora Sonrası Araştırma Desteğine” yükseltilmeyecek ancak adaylar “Doktora Araştırma Desteği” dönemini tamamlayabilecekler.

-Adaylar aynı yıl içinde hem temel/ortak hem de kısa-dönemli araştırma desteklerine başvuru yapamayacaklar.

Burs programı hakkındaki detaylı bilgilere İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün  resmi internet sayfası www.iae.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.


ARŞİV