Aile hekimleri Kadıköy'den seslendi: "Tek istediğimiz demokratik bir yaklaşım"

Sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı Kadıköy’de basın açıklaması yaptı

16 Mayıs 2022 - 11:45

Sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 15 Mayıs Pazar günü biraraya geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası; Tüm Acil Tıp Teknisyeni, Sağlık Memuru, Ebe ve Hemşire Derneği; Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu Birlik ve Dayanışma Sendikası ile Genel Sağlık İş tarafından Kadıköy'de düzenlenen basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığına ve bürokratlara seslenildi.

“YÖNETMEKTEN ÇOK SORUN ÇIKARIYOR”

“Haksızlıklara karşı bıkmadan ve tükenmeden haykıracağız” denilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “2021 yılı haziran ayından itibaren Aile Hekimliği Disiplinini bilmeyen bazı bakanlık bürokratlarının, hukukçu kisvesi altında çıkarmış oldukları Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme yönetmeliği ile yeni bir sürece girilmiştir. Yönetmelik; sözlük anlamının neredeyse tam karşıtı olacak şekilde yönetmekten çok yeni sorunlar çıkarmayı hedeflemektedir. Bu yönetmeliği tanzim edenlerin ülkemizi sağlıkta gelişmişlik ölçütleri açısından hızla üst basamaklara taşıyan, sağlık ordumuz içerisindeki yüzde 5’lik personel sayısı ve bütçeden ayrılan cüzi bir pay ile poliklinik hizmetlerinin yüzde 41’ini karşılamayı başaran Aile Hekimliği Modeli ile bir sorununun olduğu aşikardır.”

BÜROKRATLARA SESLENİLDİ

Sağlık Bakanlığına ve bürokratlara seslenen aile hekimleri, “Art niyetin yetersiz kapasite ile birleşmesi sonucunda ise mevzuat hiyerarşisine tamamen aykırı olacak şekilde gerek Ulusal Anayasa ve Kanunlar ve gerekse de uluslararası sözleşmelerle çelişen ucube bir yönetmeliğin ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. Yakın zamana kadar bu yönetmeliğin geri çekilmesi için verdiğimiz mücadelenin Sağlık Bakanlığı tarafından görmezden gelinmesine bir anlamlı tepki de Danıştay’dan gelmiştir. Danıştay, başvurumuz üzerine, yönetmeliğin sistem içerisindeki mesai arkadaşlarımız aleyhine cezai yaptırımlarını düzenleyen maddelerini Anayasaya aykırılık gerekçesi ile Anayasa Mahkemesine taşıma kararı almıştır. Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliği ile ilgili mevzuat düzenleme yetkisine sahip bürokratlarına buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz. “Bulunduğunuz konumun asıl amacı ülkedeki sağlık hizmetini bir adım daha ileriye taşımak, sağlık hizmetlerini sosyalleştirmektir! Aile hekimlerine nasıl ceza verebilirim anlayışı ile düzenlenen yönetmelik bu amaca açık bir şekilde muhalefet etmektedir.”

Açıklamada sağlıkta şiddete dair de, "Yetkililer bir türlü yapmadıkları mevzuat düzenlemesi ile Ersin Arslan’ı, Fikret Hacıosman’ı, Kâmil Furtun’u ve daha nice arkadaşımızı koruyamamış, asli görevlerini yerine getirmemişlerdir. Sağlıkta şiddet nedeniyle hayatını kaybeden, yaralanan her meslektaşımızın asil kanı, bile isteye kanuni düzenlemeyi yapmayanlarım ellerine bulaşmış vaziyettedir" ifadeleri yer aldı.

“HAK ARAMA MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

“Antidemokratik mevzuatlarınıza kararlılıkla karşı çıkacağız” diyen aile hekimleri, basın açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Yıllardır 14 Mart’ta sadece 1 günlüğüne hatırlanıp, hekimliğin öneminden bahsedilip, vaatler sıralandıktan sonra kapanış aşamasına geçme ritüelleri artık can sıkıcı olmaya başlamıştır. Sizlerin bizi hatırlamış gibi yapması, vaatlerle kandırmaya çalışması, bir dakikalığına balkonlara çıkıp alkışlaması sizin içten içe yanan vicdanlarınızı bir nebze olsun soğutuyor olabilir. Ancak bilin ki bizi bu tavırlarınız, bize verdiğiniz sözleri tutmayışınızdan daha çok incitiyor. Hekimler ve tüm sağlık profesyonelleri adına bizler hak arama mücadelemize hız kesmeden devam edeceğiz. Artık tutacağınıza hiç inanmasak da verdiğiniz sözleri hatırlatacağız. Tek istediğimiz demokratik bir yaklaşım. Ülkemizin sağlıklı yarınlara ulaşacağına ilişkin ümidimiz hiç azalmadan devam edecek. Ve bizler bu uğurda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” 

 

 


ARŞİV