"Adalet mücadelemizden de Gülistan'dan da vazgeçmiyoruz"

Kadınlar, 4 yıldır kayıp olan Gülistan Doku için Kadıköy’de bir araya geldi

09 Ocak 2024 - 14:17

Gülistan Doku, Tunceli Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisiydi. 4 Ocak 2020’de kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) ayrıldı ve ertesi gün yurda dönmedi. Bir daha da kendisinden hiç haber alınamadı.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, Gülistan Doku’nun kaybolmasının 4’üncü yıldönümünde Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Doku için adalet isteyen kadınlar, “Bu ülkede üniversite öğrencisi genç bir kadın, etkin soruşturma yapılmadığı için karanlıkta bırakılıyor. Ailesi tüm yetkililerin kapısını tek tek çaldı, yetkililer ailesine Gülistan’ı bulacaklarına dair sözler verdi. 4 yıldır bu sözlerin hiçbirinin yerine getirildiğini görmedik” dedi.

“DELİLLER DİKKATE ALINMADI”

Konuyla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğine dikkat çekilen basın açıklamasında, “Olayın üzerinden iki yıl geçtikten sonra kamuoyu baskısı ile gözaltına alınan Zaynal Abarakov ardından jet hızıyla serbest bırakıldı. Dört yıldır tüm kamera kayıtlarına, mesajlaşmalara, Gülistan’ın arkadaşlarının tanık ifadelerine ve Zaynal Abarakov’un çelişkili ifadelerine karşın neden dosyada baş şüpheli yokmuş gibi davranılıyor? Zaynal Abarakov korunuyor mu? İlk zamanlar önemli olacak delillerin üzerine savcı gitseydi, Gülistan bugün bulunmuş olabilirdi. Vatandaşın ihbarı sonucu Gülistan Doku’nun beyaz bir araca zorla bindirildiği görülüyor. Bu konunun neden üzerine hiç gidilmedi? Geçtiğimiz kasım ayında Gülistan’ın zorla bindirildiği aracın soruşturma başladığında şehir dışına çıkarıldığı ortaya çıktı. Dört yıldır deliller ortaya çıkarken Gülistan hala bulunmadı çünkü bu saydığımız hiçbir delil dikkate alınmadı ve etkin soruşturma yürütülmedi. Ama bizler bütün bu şüphelerin peşine düşeceğiz, Gülistan Doku bulunana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

“BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYECEĞİZ”

Erkek şiddetine karşı mücadeleye devam edileceğinin dile getirildiği basın açıklamasında şöyle denildi“Her gün taciz, tecavüz, kadın cinayeti haberleri duyarken, 6284 yasasını nasıl uygulamadığınız biliyoruz. Gülistan Doku davasının halktan gizlenmeden yürütülmesini istiyoruz. Gülistan Doku’nun nerede olduğunu öğrenene kadar, bu durumun sorumlularını yargılatana kadar meydanlardayız. Kadın cinayetleri son bulana kadar meydanlardayız. Artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Biz kadınlar gerçek adalet mücadelemizden de Gülistan’dan da vazgeçmeyeceğiz. Her geçen gün artan erkek-devlet şiddetine karşı bir arada olmaya, adalet için sokaklarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan bir kez daha söylemek istiyoruz ki haklarımıza, hayatlarımıza dönük saldırıların da karşısında yine hep birlikte durmayı sürdüreceğiz. Yaşam tarzımıza, haklarımıza, birbirimize sahip çıkacağız.”


ARŞİV