Açlık sınırı asgari ücreti bin 390 lira aştı

Türk-İş tarafından hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre, açlık sınırı yeni asgari ücreti bin 390 lira aştı. Ağustosta açlık sınırı 6 bin 890, yoksulluk sınırı da 22 bin 442 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 9 bin liraya ulaştı

31 Ağustos 2022 - 10:16

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından hazırlanan “Ağustos 2022 Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 6 bin 889 liraya yükseldi. Böylece açlık sınırı, temmuz ayı başından bu yana uygulanan 5 bin 500 liralık asgari ücreti tutarını bin 390 lira aşmış oldu.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, yani yoksulluk sınırı da 22 bin 442 lira olarak kaydedildi. Bununla birlikte bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 999 liraya yükseldi.

GIDA ENFLASYONUNDA YILLIK ARTIŞ %120

Geçim şartlarının gündemin en önemli konusu olmaya devam ettiği vurgulanan araştırmada, gıdada görülen enflasyonun yükselişine devam ettiği ifade edildi. Türk-İş’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim Ağustos 2022 itibariyle şöyle ölçüldü:

*Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,73 oranında gerçekleşti.
*Son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 119,11 olarak hesaplandı.
*Sekiz aylık değişim ise yüzde 68,13 oranında oldu.

Türk-İş, “Ailenin zorunlu harcamasında ağırlıklı yer kaplayan gıdada görülen enflasyonunun yükselişini durdurmak hatta sınırlandırmak için; Türk lirasına değer kazandırılmasına, başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin azaltılmasına, üretimin arttırılmasına ve alım gücünün yükseltilmesine ihtiyaç var” diye de belirtti.

TAHIL ÜRÜNLERİNİN TAMAMINA ZAM

Türk-İş’in hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Ağustos 2022 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre ise şu şekilde oldu:

*Ortalama süt fiyatı arttı, yoğurt fiyatı yüzde 11 yükseldi. Peynir fiyatı ise geriledi.
*Aylık tabanda dana etinin fiyatı yüzde 6, yumurta yüzde 7 zamlandı. Kuzu eti fiyatı yüzde 10, balık eti yüzde 12, tavuk eti yüzde 5 azaldı. 
*Baklagillerden nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimeğin fiyatları gerilerken, yeşil mercimek zamlandı.
*Tahıl ürünlerinin tamamının fiyatı arttı. Makarnanın fiyatında bir önceki aya göre yüzde 10’luk artış yaşandı. Pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatları da yükseldi, ekmek fiyatı aynı kaldı.

SALÇA ZAM ŞAMPİYONU

*Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşilliklerin fiyatı yükseldi.
*Pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları ile patates ve kuru soğanın fiyatı değişmedi. Domates, biber, salatalık, turp fiyatlarında düşüş yaşandı.
*Şeftali, kayısı gibi çekirdekli meyvelerin ortalama fiyatı azaldı.
*Ayçiçek yağı ve zeytinyağının fiyatları artarken margarin ve tereyağının fiyatları geriledi.
*Tuz fiyatı sabit kalırken, çay yüzde 6, ıhlamur yüzde 32 zamlandı. Şeker, bal, reçel, pekmez ürünlerinde de fiyat artışı yaşandı. 
*Salça ise yüzde 40 ile bu ay fiyatı en çok artan ürün oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aylık enflasyon verilerini duyurma tarihinden önce Türk-İş’in açıkladığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” verileri, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.


ARŞİV