ABD seçimlerini Haydarpaşa'da izleyin!

ABD’de 6 Kasım gecesi yapılacak seçimleri Türkiye’den takip edeceklerin adresi Haydarpaşa Garı olacak.

01 Kasım 2012 - 09:33
  
Gökçe UYGUN
 
Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimleri 6 Kasım'da gerçekleştirilecek. Aylardır seçim kampanyalarını izlediğimiz Demokrat Barack Obama ile Cumhuriyetçi Mitt Romney arasındaki rekabet bu seçimle sonlanacak.
Peki siz de bu sürecin bir parçası olmak ister miydiniz? Bu hiç de zor değil zira kamusal alanları yeniden yorumlamayı hedefleyen sanat, tasarım ve medya işlerini yürüten Yaratıcı Fikirler Enstitüsü ve Türkiye'deki A.B.D. Diplomatik Temsilciliği, sıradışı bir etkinliğe imza atacak. 6 Kasım Salı’yı 7 Kasım Çarşamba’ya bağlayan gece Haydarpaşa Garı büyük ve canlı bir seçim merkezi haline gelecek. Diplomatlar, anaakım ve yeni medya mensupları, bloggerlar, akademisyenler ve öğrencilerin katılacağı etkinlikte, ABD seçimleri internet üzerinden takip edilecek ve değerlendirilecek. Gece 23.00'te başlayacak olan etkinlik-seçim sonuçlarının Türkiye saati ile sabaha karşı 7 gibi açıklanacağı öngörüsüyle-yaklaşık 8 saat sürecek. Sosyal medyada konuya eğilen içerik üreticilerinin seslerini duyurabilecekleri bir platform olma özelliği de taşıyan etkinlik kapsamında Haydarpaşa Gar fuayesinde kurulacak medya, diplomasi ve akademi bölümlerinde yer alarak sosyal medyada özgün düşünsel içerik üretebilecek. Twitter üzerinde başlatılacak tartışmalara dileyen herkes #benceamerikanbaşkanı etiketi üzerinden görüşlerini gönderebilecek ve gönderilen içerikler Haydarpaşa Garı'nın üzerine yansıtılacak. Gece boyunca dünyanın dört bir yanından ünlü isimler ve diplomatlar, Haydarpaşa Garı'na video konferans yöntemiyle bağlanarak seçimlerle ilgili görüşlerini bildirecek. Hem fiziksel hem de dijital bir buluşmanın olacağı geceye, ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone fiziken, Türkiye Washington Büyükelçisi Namık Tan da SKYPE üzerinden katılacak. Televizyonda CNN Türk, Twitter'da 140journos hesabı üzerinden etkinliğin canlı yayını yapılacak.
 
DİJİTAL KATILIM ÖNEMLİ!
Kamusal alanda yaratıcı bir medya uygulaması ortaya koymak istediklerini belirten Yaratıcı Fikirler Enstitüsü’nden etkinliğin organizatörleri Engin Önder ve Cem Aydoğdu, “Bu fikrin ilk örneklerini geçtiğimiz Haziran’da Galata Kulesi’nde yapılan sosyal medya günü etkinliği kapsamında kuleyi Twitter timeline’ına çevirip sosyal medyanın kendine has bir gündemi olması gibi bir düsturla ortaya koymuştuk. Anaakım medyanın ele almadığı nükleer enerji konusunu sosyal medya araçlarını kullanarak halkın gündemine taşıma denememiz başarıyla sonuçlanmıştı. Şimdi aynı prensibi Amerika'da yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili Türk halkının görüşlerini alma amacıyla kullanacağız. Bu bir ihtiyaçtan ziyade süregelen medya atmosferinin bizi getirdiği noktada gereken bir zorunluluk” diyor. Amerikan kurumlarının, Türk vatandaşlarının Amerikan seçimleriyle ilgili ne düşündüklerini merak ettiklerini vurgulayan Önder ve Aydoğdu, “Türkiye'de başkanlık modelinin sık sık dile getirilmeye başladığı bir dönemde bu seçim büyük bir rol model olabilir. İyi izlenmesi, irdelenmesi gerekiyor. Dijital ortamda katılım çok önemli. Galata Kulesi'nde yaptığımız etkinlikte, sosyal medyanın kendi gündemini yaratıp pozitif yönde içerik çıkarabileceğini ispatlamıştık. Bu ikinci uygulamamızda da bu grafiği artırmayı istiyoruz. Sosyal medya bize ait bir medya, gündemini belirleme hakkı da bizlere ait. Bunu en etkili nasıl değerlendiririz'i arıyoruz” diye konuşuyor.


ARŞİV