34 dakikada İstanbul

Yürünebilir, ulaşılabilir ve erişilebilir kentsel hizmet kalitesini hedefleyen “34 Dakika İstanbul” projesi, günlük ihtiyaçların yürüyüşle karşılanabildiği yaşam alanlarını bir haritada topluyor

03 Ocak 2024 - 13:10

Dünya genelinde yaşanan trafik sıkışıklığı, kirlilik, yolda geçirilen sürenin fazlalığı ve şehirlerin artık aşırı kalabalık olması nedeniyle daha sürdürülebilir kentsel alanlara duyulan ihtiyaç, birçok yönetimi şehir yaşamını ve deneyimini yeniden düşünmeye teşvik ediyor. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi  (İBB) tarafından geliştirilen “34 Dakika İstanbul” projesi, İstanbulluların belirlenen yaşam alanlarındaki günlük ihtiyaçlarının hangilerini yürüyerek karşılayabileceğini gösteriyor. İBB’nin akıllı şehir uygulamaları kapsamındaki bu çalışma, yürünebilir, ulaşılabilir ve erişilebilir kentsel hizmet kalitesi için kullanıcıların günlük ihtiyaçlarının hangilerine ev, ofis ya da bulundukları yerden yürüyüş, bisiklet ve mikromobilite seçenekleriyle erişip karşılayabileceği yaşam alanlarını gösteren bir platform. Harita, kullanıcılarına kendilerine yürüme mesafesindeki yürüyerek günlük ihtiyaçların karşılanabileceği alanları işaretli olarak sunuyor. İstanbul özelinde yapılan bu çalışma İstanbullulara, kentsel yaşam kalitesi (sunulan imkân ve fırsatların eşitlik, erişilebilirlik ve temsiliyeti) hakkında bilgi veriyor. 

8 KATEGORİ VAR

Günlük ihtiyaçların yürüyerek karşılanması kent sağlığına katkı sağlıyor, sosyalleşmek ve vakit geçirmek için zaman tasarrufu sağlıyor, karbon ayak izini azaltıyor ve yerel çeşitliliği artırıyor. Bu çalışma kapsamında barınma, çalışma, ihtiyacını karşılama, kültürel aktivite, öğrenme, sağlık, ulaşım ve vakit geçirme olmak üzere 8 ana kategori üzerinden haritayı özelleştirebilir, filtreleme yapabilir, yaşam alanınızın erişim grafiğine bakabilir ve hangi günlük ihtiyaçlara erişebildiğinize dair detay alabilirsiniz. Haritadaki bir altıgen alan ne kadar mavi olursa 34 dakika içinde farklı günlük ihtiyaçlara erişim o kadar kolay olur. Altıgen alan ne kadar kırmızı ise erişim daha zor anlamına geliyor.

34 Dakika İstanbul web adresi :https://34dakika.istanbul/


ARŞİV