2022 Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi

Kadıköy Belediyesi’nin 2022 Faaliyet Raporu belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edildi. Mecliste konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Yıllık faaliyetlerimizin yanında, orta vadeli hedeflerimizde de tüm bu gündemlere karşı Kadıköy’ü daha dirençli hale getirecek politikalar üzerine yoğunlaşıyoruz” dedi

07 Nisan 2023 - 11:03

Kadıköy Belediyesi’nin 2022 Faaliyet Raporu belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edildi. 6 Nisan Perşembe günü düzenlenen oturumda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 2022 yılına ait verileri de paylaştı. “Kadıköye yakışan, yenilikçi, modern, özgürlükçü, toplumu güçlendirmeyi ve doğayı korumayı temel alan politikalar çerçevesinde çalışıyor, sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız ve 2020-2024 döneminin faaliyetlerine yön veren Stratejik Planımızı da katılımcı, şeffaf, bütüncül, kapsayıcı ve çok yönlü stratejik bir yaklaşım olarak benimsemiş ve hazırlamıştık” diyen Odabaşı, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bildiğiniz gibi göreve geldiğimizden kısa bir süre sonra pandemi hayatın bütün olağan akışını değiştirdi ve biz özellikle 2020 ve 2021 yıllarında bu olağanüstü koşullara adapte olmak ve yeni ihtiyaçlara cevap verebilmek için çalıştık. 2022 yılı ise normalleşmeye başladığımız ve daha önceden planladığımız hedefleri gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Ancak biz bu dönem, yaşadığımız pandeminin de etkisiyle dünyanın geleceği konusunda daha büyük endişeler yaşadık.  Biliyoruz ki ormanlarını yitiren, suyunu kirleten, toprağını zehirleyen, yaban hayatını bitiren insanlık önümüzdeki yıllarda daha fazla riskle karşı karşıya olacak. Dün pandemi, bugün kuraklık, yarın başka bir kriz. İklim krizi, gıda krizi, işsizlik, sosyal sorunlar, göçler ve daha nicesi… Tüm bunların üzerine, deprem gerçeğini de daha fazla konuşmaya başladığımız bir döneme girdik.”

“157 BİN DEFA FAYDALANILDI”

“Yıllık faaliyetlerimizin yanında, orta vadeli hedeflerimizde de tüm bu gündemlere karşı Kadıköy’ü daha dirençli hale getirecek politikalar üzerine yoğunlaşıyoruz.” diyen Odabaşı 2022 yılına ait bazı verileri şöyle özetledi:

“Sosyal Destek, Sağlık, Kültür, Ekoloji, Planlı Kentleşme, Afet ve Acil Durum, Kurumsal Hizmetler başlıkları altında toplanan faaliyetlerimiz için 2022 yılındaki bütçemizin gelir gerçekleşmesi yaklaşık 1 Milyar 175 milyon iken, gider gerçekleşmesi ise 1 milyar 315 milyondur. Söyleyebiliriz ki 2022 yılında, daha önceki yıllarda yaptığımız gibi, ekonomik krizin derinleşmesine, makro ekonomik göstergelerin bozulmasına, belirsizliğin hakim olmasına, fiyat istikrarının kaybolmasına ve enflasyonist etkilerin derinleşmesine rağmen, bütçe disiplininden uzaklaşmadık ve belediyemizi bu zorlu dönemden en az hasarla çıkarmak için çaba harcadık.Tüm bu ekonomik zorluklara rağmen temel belediyecilik faaliyetlerimizi aksatmadan yerine getirdik. Kamusal sağlık hizmetine erişmenin giderek zorlaştığı ülkemizde, özellikle kadınlar ve çocuklar için sunduğumuz sağlık hizmetlerinden 2022 yılında yaklaşık 157 bin defa faydalanıldı. Sosyal destek alanında çeşitli hizmetlerimizle Kadıköylülerin yanında olmaya devam ettik. Alışveriş kartı desteği, iftar yemeği, sıcak yemek desteği, evde kuaförlük ve temizlik hizmeti, psikolojik danışmalık hizmeti, engelsiz taksi hizmeti, hasta bakım kiti, çocuk bezi, eğitim desteği ve daha birçok hizmet alanında sunduğumuz olanaklarla Kadıköy’ün kırılgan sosyal gruplarına destek olmaya devam ettik."

“50 BİNİN ÜZERİNDE İSTANBULLU KATILDI”

"Veterinerlik hizmetlerimizle 2022 yılında da yine fark yarattık. Kedi ve köpek kısırlaştırma işlemlerimiz devam ederken, çok sayıda işaretleme ve kayıt işlemi de gerçekleştirdik. Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezinde çeşitli tedavilerin yanı sıra kuduz aşısı gibi uygulamalarımızı da sürdürdük. Kadıköy’ün kültür sanat alanındaki iddiasını geçtiğimiz yıl da büyüttük. Ülkemizin konser ve festival yasaklarıyla anıldığı bir dönemde, Kadıköy festivalleriyle yine yıla damgasını vurdu. Kalamış Yaz Festivaline 50 binin üzerinde İstanbullu katıldı.  Tiyatro festivallerimiz ve kültür merkezlerimizin programlarına binlerce İstanbullu ilgi gösterdi. Kültür sanat hizmetinde salonlarla sınırlı kalmayıp, mahalle mahalle sokak sokak etkinlikler organize ettik ve her kesimden Kadıköylünün etkinliklerimizden faydalanması için azami çaba harcadık.”

ALTYAPI ÇALIŞMALARI ARTTI

“Asfalt ve kaldırım yenilemeleri konusunda 2022 yılında da çok sayıda sorunlu alana müdahale ettik. Bildiğiniz gibi esasta bina yenileme faaliyetleri nedeniyle yaşanan yıpranmanın giderilmesi için son yıllarda büyük bir çaba harcıyoruz. 2022 yılında da bütçemizden önemli bir payı bu yenileme faaliyetleri için kullandık. Bu faaliyetler kapsamında yaklaşık 55 bin ton asfalt yenileme, 35 bin metrekare kaldırım yenileme, 23 bin metrekare kaldırım tamiratı, 11 bin adet demir sınır elemanı, 20 bin metre bordür döşeme, 2 bin 700 metre kanal yenileme ve 238 adet ızgara yapımı gerçekleştirdik. Kadıköy Tarihi Çarşı’da başlattığımız kapsamlı yenileme çalışmasını da geçtiğimiz yıl tamamladık ve uzun yıllardır yaşanan altyapı sorununu uzun süre tarihi çarşının gündeminden çıkardık.”

İKLİM KRİZİNE KARŞI HAZIRLIK

“Hizmet birimlerimizde enerji ve su verimliliğine yönelik çalışmalar gerçekleştirmek faaliyeti kapsamında Ekolojik Yaşam Merkezi, Aysel Abdullah Öğücü Kız Öğrenci Yurdu ve Kayışdağı Hizmet Birimlerimizde Yağmur Suyu Hasadına yönelik sistemler kurulmuştu. Bu sistemler sayesinde toplanan ve yeniden kullanılan yağmur suyu miktarı 2021 yılında 500 ton iken bu miktar 2022de 1.160 tona kadar ulaştı. Acıbadem, Fenerbahçe, Göztepe ve Modada hayata geçirdiğimiz Kadıköy Bostanları Projesine geçtiğimiz yıl da yoğun ilgi gösterildi. Komşularımızın toprakla buluştuğu ve istediği sebzeyi atalık tohumlarla yetiştirdiği bostanları daha fazla mahallede hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Proje kapsamında, 4 mahallede 5 dönümlük alanda ve 267 bostan alanındaKadıköylüler üretim yapıyor ve sosyalleşiyor.”

AFETLERE  DİRENÇLİ BİR KADIKÖY

“Bildiğiniz gibi Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımımız ülkenin neresinde bir afet yaşansa hızlıca afet bölgesine gidip arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Bu konuyu çok önemsiyoruz ve arama kurtarma takımımızı genişletmek ve kapasitesini artırmak konusunda çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda bir ilke imza attık ve arama kurtarma takımımız Türkiyede orta seviye akreditasyon belgesi alan ilk kamu kurumu oldu. Sadece arama kurtarma takımı çalışmasıyla değil, aynı zamanda toplum tabanlı afet eğitimleri ve bir dizi hazırlığımız da devam ediyor. Kadıköy’ü afet dirençli hale getirmek için çok boyutlu bir çalışmanın içerisindeyiz ve Kadıköy’ü olası afetlerden en az hasarla atlatması için elimizden geleni yapıyoruz.”

EĞİTİME DESTEK DEVAM EDİYOR

“Sosyal belediyecilik ilkesi doğrultusunda 2021 yılında Adile Naşit Çocuk Yuvasını, 2022 yılında ise Prof. Dr. Aysel Çelikel Çocuk Yuvasını hizmete açarak çocuk yuvalarımızın sayısını yediye çıkardık.Çocuklarımıza hem okuma alışkanlığı kazandırmak, hem de sosyo-kültürel gelişimlerine katkı sağlamak için  Defne Park Çocuk Kütüphanesini çocukların yararlanacağı 3 binden fazla kitap ile hizmete sunduk. İDEA Kadıköy'ün çocuk versiyonu olarak tasarlanan İDEA Çocuk 5-15 yaş arasındaki çocuklarımızın kullanımına açtık. İdea Çocuk'ta geleneksel ve dijital araçlar kullanılarak çocukların gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Burada gerçekleşecek atölyelerde çocuklar hem bedensel hem de düşünsel becerilerini geliştirme imkanı bulacak. Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle; ilçe muhtarları, gönüllüler ve Kadıköylülerin desteğiyle hayata geçirilen Okutan Kadıköy” projesiyle, ilçede ikamet eden ve maddi güçlük çeken üniversite öğrencilerine burs desteği verilmeye başlandı.”

YENİ NESİL BELEDİYECİLİK

“Bunun dışında, Kadıköyde atık oluşumunu en aza indirmeyi hedeflediğimiz Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması ‘Atıksız Yaşam Hareketiprojesi kapsamında 2022de CKMde ikinci Kadıköy Dükkan’ı açtık, bununla birlikte belediye bahçemizde 1. Sınıf Atık Getirme Merkezini hizmete sunduk. Burada geri dönüştürülebilir ve ekonomiye tekrar kazandırılabilir atıklar kabul edilerek ayrıştırılma işlemi yapılıyor. Diğer taraftan, yeni nesil belediyecilik anlayışıyla Dijital Kadıköy Mobil Uygulamasını tüm vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Böylece vatandaşlarımız tüm belediyecilik hizmetlerine tek bir uygulama ile ulaşabilecek, belediye kararlarında fikirlerini paylaşıp; karar mekanizmasında yer alabilecek, Kadıköy Kart ile sunulan hizmet ve fırsatlardan yararlanabilecek, yeni belediye hizmetlerinden hızlıca ve kolaylıkla haberdar olabilecekler."

“Kadıköy Belediyesi, her bir faaliyetinde verimlilik, doğayla uyumluluk, yeniliklere açıklık, dayanışmacı olma, katılımcılık, yerel demokrasiyi güçlendirme gibi kıstasları gözetiyor. Geçtiğimiz yıl da bu kıstasları gözeterek Kadıköye değer katan projelere imza attık. Tekrar altını çizmek isterim ki birer yıllık dönemlerle değerlendirdiğimiz bu faaliyetlerle biz esas olarak geleceğe odaklanıyor ve Kadıköy’ü geleceğe hazırlıyoruz.” diyen Odabaşı, 2022 yılı faaliyetlerinde emeği olan belediye çalışanlarına, meclis üyelerine, sivil toplum kuruluşlarına ve Kadıköylülere teşekkür etti.


ARŞİV