2011 bitiyor, Kadıköy 2012'de makyajını tazeliyor

Kadıköy'ün eski ve yeni yılı...

28 Aralık 2011 - 11:09

2011 yılının da sonuna geldik. Eski yılı ardımızda bırakıp, yeni yıla hazırlanırken, sizlere 2011'in kısa bir özetini sunuyoruz hem de 2012'in Kadıköy'de nasıl geçeceğine dair ipuçlarını paylaşıyoruz...
 
FİKİRTEPE'NİN DÖNÜŞÜMÜ...
 
Hiç kuşkusuz Kadıköy'de yılın olayı Fikirtepe'nin çehresini değiştirecek olan kentsel dönüşüm planıydı. Bölgenin tamamen yenilenmesini, depreme dayanıklı yeni konutlar yapılmasını öngören plan kapsamında, Fikirtepeliler müteahhitlerle anlaşmalar yapmaya devam ediyor. Elbete ki bu konu geçen yıl ile sınırlı kalmayacak, 2012'de de gündemin ilk sıralarında yer almaya devam edecek. 28 Kasım 2010'da yaşanan Haydarpaşa Garı yangınının etkileri, geçen yıl da sürdü. Tarihi yapının çatısını kül eden yangının 1. yılında yani Kasım 2011'de Haydarpaşa Garı'na ilişkin koruma planları onaylandı. Buna göre Gar ve Harem otogarının bulunduğu alan, turizm ve ticaret merkezi olacak. Karara tepki gösteren Kadıköylü mimar Arif Atılgan “Haydarpaşa Gar alanı yapılaşmaya açılıyor. Oysa orası korunması gereken, çok değerli bir alan. Çok acı bir karar” dedi. Kadıköylüler yılboyunca bir başka konuyu daha tartıştı; Kadıköy iskele meydanı... Yıllardır şikâyet konusu olan ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde olduğu için Kadıköy Belediyesi'nin müdahale edemediği meydana ilişkin nihayet İBB'den bir proje geldi. Yeşil alanlarının az olması nedeniyle eleştirilen proje, Hatta Kadıköy Belediyesi, proje kapsamında ‘fuar’ veya ‘geçici fuar alanı’ adı altında kapalı mekânların inşaası yönündeki tereddütlerin gerçek olması halinde plana itiraz edileceğini açıkladı.
 
KADIKÖY'E KALİTE TESCİLİ
 
Kadıköy’ün sosyo-ekonomik yönden önde gelen bir kent olduğu tescillendi. Murat Şeker’in hazırladığı “İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması”, Kadıköy’ün en yaşanılır ilçeler
sıralamasında birinci olduğunu ortaya çıkardı.
 
BELEDİYEYE ÖDÜLLER
 
Kadıköy Belediyesi geçen yıl da hizmetleri ile pek çok ödüle değer görüldü. Belediyenin Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Uluslararası Pediatrik Diş Hekimleri Birliği'nin ‘Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler’ ödülünü aldı. Polikliniğin 78 bin ilköğretim öğrencisine ücretsiz uyguladığı ‘Çocuklarımızın Gülüşüne Sağlık’ projesi 76 ülke arasından sıyrılarak büyük ödüle layık görüldü.
Bu proje ayrıca İstanbul Tabip Odası’nın en önemli ödülü olan Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü’nü de kazandı.
 
KADIN SAĞLIĞINDA DEV ADIM
Bu ödüllerden aldığı güçle yoluna devam eden Kadıköy Belediyesi, sağlık alanındaki öncü hizmetlerini 2011 yılında da sürdürdü. Kadıköy Belediyesi, yine bir ilki gerçekleştirerek, Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi'ni açtı. Dumlupınar Mahallede Eylül ayında hizmete giren merkez, kadın hastalıkları, meme muayenesi, mamografi, ultrason ve smear testi olmak üzere 5 ana başlıkta ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. Şiddet gören kadınlara karşı sorumluluğunu yerine getiren Kadıköy Belediyesi, Kadın Sığınmaevi de yenilendi. Modern, yeni bir binaya taşınan sığınmaevi, artık daha çağdaş imkanlarla donanmış olarak hizmet veriyor.
 
KADIKÖY'DE BİR DÜNYA REKORU
 
Kadıköy 2011'de bir de dünya rekoruna evsahipliği yaptı. 2009’da dünyanın sualtında en fazla kalan insan rekorunu elde ederek Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren Cem Karabay, rekorunu 135 saat 2 dakika 19 saniyeye çıkardı. Karabay, yeni rekorunu Kadıköy Caddebostan Sahili'nde kurulan akvaryumda elde etti. Kadıköy okullarından İlhami Ahmed Örnekal İlköğretim Okulu, Türkiye Şampiyonası final maçında penaltı atışları sonunda ikinci olurken, kadrosunda yeralan Yiğithan Güveli de “En Değerli Oyuncu” seçildi. Türk karatesinin önderi, Türkiye Karate Federasyonu Onursal Başkanı Kadıköylü Hakkı Koşar, hayatta iken onore edilmenin keyfini yaşadı. 1. Hakkı Koşar Geleneksel Karate-Do Turnuvası Balıkesir’de düzenlendi.
 
YENİ ÜNİVERSİTE GELİYOR AMA YURT KAPATILDI
 
Üniversite kenti olmasıyla da öne çıkan ve sınırları içinde ve civarında çok sayıda üniversitenin bulunduğu Kadıköy’e, büyük bir devlet üniversitesi daha yapılacağı açıklandı. Kadıköy’ün en değerli arazilerinden biri olan E-5 Karayolu kenarındaki DMO arazisinin üniversite olarak değerlendirilmesi gündeme geldi. Eğer bu gerçekleşirse Kadıköy’e Marmara Üniversitesi’nin ardından büyük bir devlet üniversitesi daha kurulmuş olacak. Öte yandan yüksek öğrenim gören 40 bin öğrenicin yaşadığı Kadıköy’de, öğrencilerin barınma sorununu 170 kişilik modern bir Erkek Öğrenci Yurdu açarak çözen Kadıköy Belediyesi’ne Sayıştay kararıyla engelleme çıktı. Temmuz ayında yaşanan olayda Sayıştay, Başkan Selami Öztürk’ün yurt açarak kamuyu zarara uğrattığını öne sürerek, yurt giderleri olan 240 bin TL'nin Öztürk'ten tahsil edilmesine karar verdi.
 
KADIKÖY'ÜN KAYIPLARI
 
2011 yılı Kadıköy'ün değerli şahsiyetlerini yitirdiği bir yıl da oldu maalesef. Kadıköy'de yaşamış ya da Kadıköy'le gönül bağı olan bu kişileri, bu vesileyle bir kez daha anmış olalım;
Düşün dünyasının önde gelen isimlerinden, sosyolog, siyaset bilimci ve anayasa hukukçusu, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Prof. Server Tanilli, 29 Kasım günü Göztepe’deki evinde hayatını kaybetti. Sosyalist siyasetçi, yazar Mihri Beli, 16 Ağustos’ta Göztepe'deki evinde yaşamını yitirdi. Kendisine “Kadıköy’oğlu” unvanını yakıştıran, yaşamı boyunca ‘hep Kadıköy’de olan’ şair ve yazar Hulki Aktunç, 29 Haziran’da yaşamını yitirdi. Usta gazeteci/fotoğrafçı Gökşin Sipahioğlu, 5 Ekim'de hayata gözlerini yumdu. Fotoğrafçılığına Türk gazeteciliğine büyük katkılar sunan Sipahioğlu, hem Kadıköy'de okumuştu hem de adı sonradan Efes Pilsen Basketbol Takımı olan Kadıköy Spor Kulübü'nün kurucusuydu. Siyasal'ın efsane hocası Prof. Dr. Bakır Çağlar, 31 Temmuz'da yaşamını yitirdi. Çağlar, Kadıköy'de yaşıyordu.
 
 
2012'DE ÖNCELİK DEPREM VE ÇEVRE...
 
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün geçen yıl değerlendirmesi ve 2012'ye dair projeleri şöyle:
“2011 yılı, belediyemiz açısından gayet sağlıklı ve başarılı geçirdik. 2009 seçimlerinde vaadettiklerimize bakıldığında, bunların çoğunu yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Kentin gelişimi ve yurttaşların belediyemize olan güven ve inancının her geçen gün artıyor olması da bizi mutlu ediyor. Zirvede kalmak zor bir durum, hep daha çok çalışmak gerekiyor. Belediyemizin bir prensibi var; seçimden sonraki yıl ne kadar çalışıyorsak seçimden önceki gün de o kadar çalışıyoruz. Biz de yavaşlama diye bir şey yok. Her geçen gün tempomuzu mümkün olduğunca arttırarak ama 'seçim geliyor' diye bir kaygı içinde girmeden çalışıyoruz. Son 2.-2.5 yılık çalışmamız da bu şekilde olacak.
2012'nin projelerine bakacak olursak yeni yıla özel tek bir projemiz yok. Bizim blok projelerimiz var; yıllarca uygulanabilir, sürdürülmesi mümkün olan projeler... Misal bir sağlık projesi 10 yıl önce başlamış ama her gün kendi içinde gelişerek ilerliyor. Yeni proje değil de Kadıköy'ün gelişimine göre, ihtiyaçlarına cevaplar veriyoruz. Çünkü biz artık deneyimi olan bir belediyeyiz. Kentin ne ihtiyacı olduğunu ölçüyor biçiyor ve ona göre yapıyoruz. Nasıl ki bir doktor, hastasına bakınca ileride ne tür hastalıklar olabileceğini kestirebiliyorsa, biz de o durumdayız.
 
KADIKÖY KENDİNİ GÖSTERECEK
 
2012 yılı, Kadıköy'ün eski bina stoğunun yenilenmeye başladığı milat olacak, eğer Belediye Meclisimizin bu konudaki önerisi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilirse... Yeni yıl çevre ile ilgili yapacağımız çalışmaların en büyük adımlarının atıldığı yıl da olacak. Bunun da ses getireceğine inanıyorum. 2012'de ayrıca bizim dışımızda olarak, umuyorum ki Kadıköy'ün trafik azaldığı tarih olacak. Kadıköy-Kartal Metrosu'nun hizmete girmesi ve bu kapsamda Kadıköy İskele Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi ile Kadıköylülerin yıllardır beklediği konular çözüme kavuşmuş olacak. 2012 yılı Kadıköy'e daha çok huzur verebilecek, Kadıköy'ün makyajını tazelediği kendini daha fazla gösterdiği bir yıl olacak.”
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV