100. yılda gençler neler düşünüyor?

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarına katılan gençlerle konuştuk ve onlar için cumhuriyetin ne anlama ifade ettiğini ve ikinci yüzyıldan beklentilerini sorduk.

01 Kasım 2023 - 21:43

100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü için Bağdat Caddesine gelen her yaştan yüzbinlerce vatandaş, şarkılar ve marşlar eşliğinde 100. yıl coşkusunu doyasıya yaşadı. Biz de gençlere yürüyüşe katılan gençlere, cumhuriyetin onlara ne ifade ettiğini ve ikinci yüzyılda nasıl bir Türkiye beklediklerini sorduk. 

Ece Erdoğan, “100. yıl çok özel benim için, ama daha özel bir şekilde kutlanmalıydı. Cumhuriyet’in 75. Yılı gibi olabilirdi, o zaman paralar basılmış, özel bir logo hazırlanmış. Yürüyüşe geldim çünkü, 100.yıl her şeyden daha önemli ben burada bulunmalıydım” şeklinde konuştu. Erdoğan gelecek içinse, “Cumhuriyeti, laikliği, demokrasiyi ve haklarımızı doya doya yaşayabileceğimiz bir Türkiye diliyorum” dedi. 

Yiğit Çobaner, 100.yılın kendisine özgürlüğü, cumhuriyeti, hürriyeti ifade ettiğini söyledi. Çobaner “Benim için Atatürk’ün bizlere bıraktığı en önemli miras ve bunu sırf 100.yılda değil, her yıl gün hatırlamamız gerekiyor” dedi. Gelecek içinse Çobaner, “Atatürk’ün ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ sözü var, Cumhuriyet ilelebet payidar kalacak, Türkiye Cumhuriyeti bir bütün olarak kalacak” şeklinde konuştu. 

Ece Tahmaz, “100. Yılı sadece bir gün değil, bir hafta ya da bir ay kutlamamız gerekirdi. Gelecek içinse beklentim, umudum daha iyi bir Türkiye; laikliğin, demokrasinin, cumhuriyetin devam ettiği bir ülke diliyorum” dedi.

“ATATÜRK İÇİN YÜRÜYÜŞE GELDİM”

Pırıl Arkan, “100.yıl çok önemli çünkü, 2023 yılında bile yaşadığımız coğrafyada binbir türlü savaş ve kötülüğün içindeyken, biz 100. yılımızı istikrarlı bir şekilde sürdürebiliyorsak bu Atatürk ve devrimleri sayesinde. Ben Avrupa’daki birçok ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Atatürk için bugün yürüyüşe geldim. 100.yılmızda bir kadın olarak eşit haklara sahipsem, bu Atatürk sayesinde oldu. Bugün bu ülke ayakta ise onun devrimleri sayesinde oldu. Gelecek için umutsuz değilim, her zaman Atatürk’ün ‘Bütün ümidim gençliktir’ sözü aklıma geliyor, pes etmek gibi bir düşüncem asla olmadı, her zaman karanlığın üzerine bir güneş doğacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ata Oba, “26 yaşında bir Türkiye Cumhuriyeti genci olarak, bu özel dönüm noktasında bu coşkuya tanıklık etmek, beni çok şanslı hissettiriyor. Her ne kadar toplumsal olarak, zor zamanlardan geçsek de Cumhuriyetimiz, bize birlikte yaşamanın güzelliklerini öğretmeye ve sırtımızı yere getirmemeye devam ediyor. Cumhuriyetimiz için daha aydınlık ve demokratik günlerin olduğu bir ikinci yüzyıl diliyorum” dedi. 

 


ARŞİV