100. yıla bir yıl kala Cumhuriyet coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 99’uncu yıl dönümünde kutlamaların İstanbul'daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Kutlamalar öğle saatlerinde resmi geçit töreni ile başladı, akşam 19.00’da yüzbinlerin katılımı ile Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü ile son buldu

01 Kasım 2022 - 13:14

Kadıköy Belediyesi, bir haftadır başladığı kutlamaları, bayram günü yüzbinlerin katılımı ile gerçekleştirdiği Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü ile sonlandırdı. 

KUTLAMALARIN MERKEZİ YİNE KADIKÖY 

İstanbul’daki kutlamaların merkezi olan Kadıköy’de bayram kutlamaları geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Bandosu eşliğinde tüm mahallelere bayrak dağıtımı ile başladı. 24 Ekim Pazartesi günü Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve öğrencilerin katılımı ile İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda meşalenin yakılması ile devam etti. 

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK KONULDU

28 Ekim Cuma günü yine İskele Meydanı’na Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Belediye Başkanı Odabaşı ve askeri erkanın katılması ile Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.  

SABAH RESMİ TÖREN YAPILDI

Bayram günü ise kutlamaların merkezi Bağdat Caddesi oldu. Sabah saatlerinde Pamuk, Odabaşı ve askeri erkan, düzenlenen resmi geçit töreninde halkı ve geçit kortejini selamladı. Öğrenciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, bisikletliler ve klasik otomobillerinden oluşan kortej, caddede renkli görüntüler oluşturdu. 

Kutlamaların doruk noktası ile akşam 19.00’da düzenlenen Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü oldu. 

Kadıköy Belediyesi tarafından her yıl Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne bu yıl da yüz binlerce kişi katıldı. Türk Bayrakları ve ışıklı led ekranlarla özel olarak hazırlanan Cumhuriyet TIR’ından çalınan marşlar ve şarkılar eşliğinde, büyük bir coşkuyla yürüyen Cumhuriyet sevdalıları, sloganlar eşliğinde şarkılara ve marşlara eşlik etti. Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve meşalelerle yapılan yürüyüşte, fener alayı eklenince etkileyici görüntüler oluştu. 

Cumhuriyet Yürüyüşü boyunca Kadıköy Belediyesi, Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve meşaleler dağıttı. Caddenin farklı noktalarına kurulan sahnelerden marşlar ve şarkılar devamlı olarak çaldı.

Suadiye Işıklar’da, saat 19.00’da başlayan yürüyüş Caddebostan İskele Sokak’ta son buldu. Cumhuriyet yürüyüşüne, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, eşi Rojvan Odabaşı, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Kadıköy Belediye Meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve cumhuriyet sevdalıları katıldı.

“HARF DEVRİMİNE SALDIRMAK CUMHURİYET DÜŞMANLIĞIDIR”

Cumhuriyet TIR’ından kalabalığa seslenen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Cumhuriyet’e açıktan saldıramayan kimi siyasetçilerin, Atatürk devrimlerine saldırarak cumhuriyet düşmanlığı yaptığını söyledi. 

Odabaşı, “Birileri yine kardeşlik ve bağlılık duygularımıza saldırıp, can damarlarımıza kast edip, bam telimize basmayı kendilerine görev sayıyor. Bugün Cumhuriyete açıktan saldıramayan kimi siyasetçiler, devrimlere saldırarak, büyük Cumhuriyetimize olan düşmanlıklarını açık ediyorlar. 2022 Türkiye'sinde 1 Kasım 1928'de yapılan Harf Devrimi’ne saldırmak, Cumhuriyet düşmanlığından başka hangi gerçeğe hizmet eder ki? Atatürk’ün, ‘Kadına erkeğe, hatta sandalcıya öğretiniz. Bu yurtseverlik ulusseverlik görevidir’ dediği yeni alfabeye, harf devrimine saldırmak, halkının cehaletini isteyenlerden başka kimin işine yarar? Bu beylerin harf devrimine saldırması; sıradan, akademik ya da edebi bir tartışma yaratmak değil bizzat Cumhuriyete ve köy köy gezerek kara tahta başında yeni alfabeyi öğreten başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’e saldırmaktan başka bir şey değildir. Kendi iktidarlarında öğrencilerin eğitim, barınma, ulaşım sorunlarını çözemeyenlerin Cumhuriyet devrimlerine hasetle bakıp, değerlerimize saldırmaları tesadüf değildir. Münferit bir eylem hiç değil. Aksine planlı, organize, taammüden bir saldırıdır. Bütün çabaları boşa çıkacak, karşılarında inanmış Cumhuriyet çocuklarını bulacaklardır.” dedi

“100. YIL KUTLAMALARI BUGÜNDEN BAŞLIYOR”

Odabaşı, konuşmasında Cumhuriyet’in 100. yılını bir yıl boyunca Kadıköy’de sürecek kutlamalarla karşılayacaklarını duyurdu: “Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarına bugünden itibaren başladığımızı müjdelemek isterim. Bir yıl boyunca Kadıköy’ün sokaklarında, caddelerinde, mahallelerinde yaptığımız her etkinlikte bu coşkuyu yaşatmaya devam edeceğiz. Bu güzel kalabalığın önünde size söz veriyorum; Kadıköy Belediyesi olarak, yaptığımız bütün hizmetlerle, attığımız her adımla dün olduğu gibi yarın da Cumhuriyet değerlerine bütün belleğimizle ve gururla sahip çıkacağız! Birilerinin bin bir aymazlıkla attıkları her türlü iftiranın, yaptıkları her türlü saldırının karşısında Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz bekçileri olmaya devam edeceğiz! Çünkü biz, tek adam rejimine karşı, saraylara, saltanatlara karşı Cumhuriyet’in ve ulusal egemenliğin tarafındayız!” 

Alkışlar eşliğinde konuşmasını tamamlayan Odabaşı eşi Rojvan Odabaşı ile kalabalığı selamladı. Cumhuriyet Yürüyüşü, Kadıköy'de yıllardır okunan, geleneksel Cumhuriyet’e Bağlılık Andını 12 yaşındaki Tuana Topal’ın okuması ile son buldu. Yürüyüş marşlar ve sloganlarla coşku içinde sona erdi. 

“GÜNLERDİR BUGÜNÜ BEKLİYORUZ”

Eşi Selçuk Sert ve kızlarıyla birlikte yurt dışından geldiklerini söyleyen Tuba Sert, “Böyle tarihi bir güne Türkiye’de, Bağdat Caddesi’nde denk geldiğimiz için çok mutluyuz. Bu kadar büyük bir organizasyonu daha önce hiç yaşamadık. Cumhuriyet Bayramı’nı bu atmosferde çocuklarımıza yaşatabildiğimiz için de çok gururluyuz. Günlerdir bugünü bekliyoruz, çok heyecanlıyız. Şimdi de yürüyüşün başlamasını bekliyoruz.” dedi.

“GURURLA KUTLUYORUZ”

Ailesiyle birlikte Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katılan Mine Ertuğrul ise “99. yıldönümümüzü gururla kutluyoruz. Nice yıllara.” dedi.

“VAZİFEMİZ CUMHURİYETİ KORUMAKTIR”

Eşi Hüseyin Oral ile birlikte yürüyen Sevim Oral duygularını “99 yılı devirmenin mutluluğunu yaşıyorum. İnşallah nice 99 ve hatta yüzyıllar devirir Cumhuriyetimiz. Bunun umudunu yaşıyorum. Gazi Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve şehitlerimizin ruhu şad olsun. Onlar olmasaydı biz bugünlere ulaşamazdık. Bizim vazifemiz de bu Cumhuriyeti korumaktır.” sözleri ile dile getirirken, Hüseyin Oral, “Her şeyimizi Cumhuriyet’e borçluyuz. Onu korumalıyız, yüceltmeliyiz. Başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere bu konuda gereğini yapan tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.


ARŞİV