Üniversite tercih maratonu devam ediyor

Uzun bir çalışma döneminin ardından girilen YKS sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrencileri tercih heyecanı sarmaya başladı. Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzman Barış Bozkurt, tercih döneminin sınava hazırlık sürecinden de önemli olduğunu savundu

31 Temmuz 2022 - 23:00

YKS'nin Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sonuçları 20 Temmuz 2022 tarihinde açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler için yeni bir süreç başladı; üniversite ve bölüm tercihi. Geçtiğimiz hafta başlayan tercih süreci 5 Ağustos Cuma günü sona erecek.

Her öğrencinin 24 tercih hakkı olacak. Peki öğrenciler üniversiteyi ve bölümü tercih ederken nelere dikkat etmeli. Bu soruların yanıtları için Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Barış Bozkurt ile görüştük.

“UZMANLARDAN YARDIM ALINMALI”

Bozkurt tercih sıralamasında adayların isteklerinin çok önemli olduğunu savunuyor. İlgi alanları ve yeteneklerine en yakın meslekleri tercih eden adayların başarılı olma ihtimallerinin yüksek olduğunu kaydeden Bozkurt, “Çünkü başarı; enerji ve motivasyon ile ilgili bir durum ve bu motivasyon adayın kendisine yakın hissettiği bölümlerde üst düzeye çıkıyor. Bu dönemde bilgi kirliliği oldukça fazla. Tam da bu yüzden adayların ve ebeveynlerin iyi bir araştırma ile tercih sürecinin detaylarına hakim olması yanlış tercihin önüne geçecektir ve ayrıca tercih uzmanlarından yardım alınması bu süreci kolaylaştıracaktır” dedi. 

SIRALAMAYA GÖRE TERCİH YAPILMALI

Öğrencilerin aldıkları puana değil, 2021’in sıralamasını baz alarak tercih yapmaları gerektiğini hatırlatan Bozkurt, “Bu noktada adayların; puan türleri ve tercih edilecek bölümlere göre değişmekle birlikte, kendi sıralamalarının yüzde 30 önünden başlayıp yüzde 40-50 arkasına inerek bir tercih listesi oluşturmaları oldukça doğru olacaktır” uyarısında bulundu

“ÜNİVERSİTE BİTİŞ DEĞİL BAŞLANGIÇTIR”

Tercih döneminde detaylı araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Bozkurt, “Üniversite demek aslında bir bitiş değil birçok şeyin başlangıcı anlamına geliyor. Çünkü ileride sahip olunacak sosyal çevre, maddi olanaklar, iş tatmini, mutlu bir yaşam ve daha bir çok şeyin temeli üniversite yıllarında atılıyor. Tam da bu yüzden aday ve ebeveynlerin detaylı araştırmalar yaparak acele etmeden tercih edecekleri üniversite ve bölümlere karar vermeleri oldukça önemli. Tercih döneminin sınava hazırlık sürecinden daha da önemli ve zor bir dönem olduğu unutulmamalı ve titizlikle ilerlenmeli” şeklinde konuştu

 

“BU YILIN EN POPÜLER BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİK”

Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümlere de değinen Bozkurt, “Hem önlisans hem de lisans bölümlerinde eskiden olduğu gibi sağlık alanlarına yönelim devam ediyor ancak son yıllarda mühendislik alanlarına da ilginin oldukça arttığını görüyoruz. Teknolojinin hayatımıza etkisi her geçen gün artıyor ve bu da Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği gibi bölümleri oldukça popüler hale getiriyor. Bu yılın en popüler bölümleri olarak bu iki bölümü çok rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

“ADAYLAR İMKANLARDAN FAYDALANMALI”
Bozkurt, tercih döneminde yararlanılabilecek kaynaklardan da bahsetti: “Birçok üniversite tercih günleri düzenlemekte ve yine çok sayıda üniversitenin stantlarının bulunduğu ve adayların bilgi alabileceği üniversite tercih fuarları mutlaka ziyaret edilmeli. Bunun yanında ortaöğretim kurumlarında ve daha birçok yerde ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti verilmekte. Adaylar bu imkanlardan mümkün olduğunca faydalanmalı. Yine tercih listesi hazırlama aşamasında YÖK tarafından hazırlanıp son veriler ile güncellenen YÖK Atlas web sitesi adayların işini oldukça kolaylaştırabilir.”


ARŞİV