Üniversite sınavına giren gençler anlatıyor

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı ve yerleştirmeler yapıldı. Biz de sınav öncesi konuştuğumuz öğrencilere sınav sonrası neler yaşadıklarını sorduk

25 Ağustos 2022 - 15:55

Üniversite adaylarının merakla beklediği YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. 18-19 Haziran tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren üniversite adayları geçen ay sınav sonuçlarını öğrenmişti. Sınav sonuçlarına göre 24 tercih hakkı bulunan öğrenciler, puanı ve başarı sıralamasını baz alarak yerleştirme listesini doldurdu. Üniversite adaylarının tercih başvuru sonuçları ise geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Tercih süreci tamamlandıktan sonra yerleştirilemeyen öğrenciler için ek kontenjan tercih dönemi başlayacak. Ek kontenjan tercihini, ön kaydı olmayan ve ilk tercihte yerleştirilemeyen öğrenciler yapabilecek. Yerleşemeyen üniversite adayları, ÖSYM tarafından duyurulacak tarihler arasında ikinci tercih hakkını kullanabilecek.

Sınav öncesi görüştüğümüz ve heyecanlarına ortak olduğumuz öğrencilerle şimdi de sınav sonuçlarını konuştuk. Kimisi ilk senede üniversiteye yerleşti, kimisi ise daha iyisini yapabileceğini düşündüğü için bir sene daha hazırlanmayı tercih etti. Hepsinin ortak görüşü “sınavın kolay olduğu için eleyici olmadığı ve bu yüzden yığılmalar yaşandığı” oldu.

“YIĞILMA OLACAĞI ÇOK BELLİYDİ”

Sınav öncesi konuştuğumuz öğrencilerden Temmuz Can Çataloluk İTÜ Elektrik bölümüne yerleşti. Çataloluk şunları söylüyor: “2021 yılındaki zor sınavdan sonra bu sene böyle kolay bir sınavla karşılaşmak hepimizi belki de hayal kırıklığına uğrattı. Ben de senenin başından beri herkes gibi çok zor denemelere girip en zor sorulara kendimi alıştırdım. Tam olarak bu nedenden de görece kolay bir sınavla karşılaşmak sınav esnasında rahatlık, sınavdan sonra ise stres kaynağı oldu. Yığılma olacağı çok belliydi ve bu da insanı korkutuyordu. Her sene olduğu gibi yine bir ay bekledik ve bir anda sabahın erken saatlerinde sınav sonuçları açıklandı. Sonucu aldım ve İTÜ Elektrik bölümüne yerleştim. Seneye veya daha sonraki senelerde sınava girecek olan arkadaşlarıma tavsiyem, kafalarında özellikle de bölüm konusunda olabildiğince net olsunlar. Puanı gelince kararsız kalıp yerleştirmeyle mutsuz olan çok kişiye denk geldim. Herkesin de en iyi yola girmesi dileğiyle.”

“ÖZEL ÜNİVERSİTELERE TALEP ARTTI”

Bilkent Üniversitesi Hukuk bölümünü kazanan Mert Yılmazcan ise şunları dile getirdi: “Sınavlarımız bitti, belki 40 belki de 50 yıl boyunca yapacağımız mesleğin tercihini yaptık ve heyecanla sabah saatlerinde açtığımız internet sitesindeki ekran bize cevabımızı verdi. Sınav önceki senelere göre çok daha kolaydı, eleyicilik daha azdı ve dolayısıyla yığılmalar hayli fazlaydı. Sınav sonucu pek çok öğrenci için hüsran oldu. Umarım seneye sınav herkes için daha adaletli ve sağlıklı olur. Tercih günleri her öğrenci için olduğu gibi benim için de fazlasıyla karmaşık ve bir o kadar zordu. Bunu okuyan üniversite adayları için de bir tavsiye olsun, şimdiden bölüm ve üniversite hedefi konulması işleri kolaylaştırabilir. Bu sene öğretim kadrolarından dolayı özel üniversitelere talep hayli arttı ve pek çok öğrenci gibi ben de yıllardır hayalini kurduğum hukuk fakültesi için Bilkent Üniversitesi’ni tercih ettim. Herkese çok başarılı ve keyifli üniversite yılları diliyorum.”

“DAHA İYİSİNİ YAPABİLECEĞİMİ BİLİYORUM”

Beklentilerinin üstünde bir puan kazanmasına rağmen yığılmalardan dolayı istediği sıralamayı elde edemeyen Melis Sıla Hergenç ise “Bu sene sınava çok fazla mezun öğrenci girdi. Zaten mezunlar için çok kolay bir sınavdı. İlk senesi olanlar için durum biraz daha kötüydü. Normale göre aslında gelen sonucum kötü değil, çoğu kişinin hedefi olabilecek bir sonuç ama benim istediğim bölüm için kötü bir puandı. Bu nedenle mezuna bıraktım ve tekrardan çalışmaya başladım. Şu an geçmişi geçmişte bırakıp daha da iyisini yapabileceğimi bildiğim için ileriye bakıyorum. Umarım bir sonraki sınavda gerçekten istediğim hedefe ulaşırım.” şeklinde konuştu.

TIP FAKÜLTELERİNDE DÜŞÜŞ

2022-YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla Tıp fakültesi sıralamalarındaki düşüş dikkat çekti. Son 3-4 yılda yaşanan düşüş artık son noktaya ulaştı ve devlet üniversitelerinde sıralamalar yaklaşık 10 bin kadar düşüş gösterdi. Sosyal medyada bazı kullanıcılar, devlet üniversitelerinin Tıp sıralamalarının 30-40 binlere gerilediğini, Hacettepe'nin 2 binlerle, Çapa'nın 4 binle ve Ege'nin 5 bin ile öğrenci aldığını iddia etti. Türk Tabipleri Birliği de Twitter'dan yaptığı açıklamada taban puanlarında 10 bine varan düşüş yaşandığını belirtti.

 

 


ARŞİV