Okula başlamanın maliyeti yüzde 100 arttı

Okulların açılmasına sayılı günler kala, sınıfa adım atmanın masrafları gündeme geldi. Bir önceki yıla göre kurşun kalem yüzde 100 fiyat artışıyla 3 liradan 6 liraya, kırmızı kalem ise 5 liradan 10 liraya çıktı. Geçen yıl 3 bin 300 lira civarında olan okula başlama maliyeti, bu yıl yüzde 100 artışla 6 bine 700’e yükseldi.

25 Ağustos 2023 - 09:31

11 Eylül’de başlayacak olan 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılına sayılı günler kaldı. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala, okula ilk adımı atmanın maliyeti de gündeme geldi. Öğrencileri okul heyecanı sararken veliler de okul alışverişi telaşında. 

Kadıköy’deki kırtasiyelerde, ilkokul birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için küçük boy olan A5 ölçekli defter, 2022 yılında 9 ila 10 lira arasında raflarda yerini alırken, bu yılki fiyatı 15 lira civarında. Geçen yıl 5 lira civarında olan kalemtıraş ise bu yıl 18 lira, makas ise son bir yılda 10 liradan 28 liraya ulaştı. Zincir marketlerde ise okul malzemeleri çok daha pahalı.  

“KAĞITTA TAMAMEN YURT DIŞINA BAĞLIYIZ”

Alper Kırtasiye’den Alper Altınok, kırtasiye ürünlerindeki büyük zammın geçen yıl olduğunu söyledi. Altınok “A4 kağıdını 2021’de 30 liraya satarken, 2022 yılında bir anda 65-70 liralara çıkmıştı. Bu yıl, okula başlayan bir öğrenci için uygun kalite olan A4 kağıdı 100 lira” şeklinde konuştu. Kitap fiyatlarının büyük bir artışta olduğunu söyleyen Altınok, “Kağıda zam gelince kitap fiyatları arttı, Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları (SEKA) özelleştirildi ve yok oldu. Şu anda kağıtta tamamen yurt dışına bağlıyız, bütün hammadde yurt dışından geliyor, o yüzden ucuz olması imkansız. Türkiye’de üretici bile olsan, ham maddesini yurt dışından aldığın için direkt fiyata yansıyor” dedi. 

DÖVİZE BAĞLI OLARAK ARTIYOR

Kurşun kalemlerin fiyatının geçen yıla göre yüzde 100 arttığını aktaran Altınok, “Kalem 3 liradan 6 liraya, kırmızı kalem ise 5 liradan 10 liraya çıktı” şeklinde konuştu. Kırtasiye gurubunda Japonya ve Almanya’dan gelen birçok ürün olduğunu aktaran Altınok, ithalat bazlı ürünlerin fiyatının dövize bağlı olarak arttığını, ithalatçı firmaların da kendini korumak için kurun üzerinden hesap yaptığını kaydetti. Altınok “Aslında, Euro bazında baktığında aynı fiyat, değişen bir şey yok. Pahalı kalemler beş yıl önce de 20 Euro idi, şimdi de olsa olsa 19-21 Euro’dur” dedi. Marka yelpazesi genişletildiğinde, herkese uygun ürün olduğunu ifade eden Altınok, yerli üreticilerden bazılarının dengeli ve kontrollü, bazılarının ise kontrolsüz fiyat artışı yaptığını dile getirdi. 

FİYAT ALGISI KAYBOLDU

Markaya bağlı olmakla beraber, okul çantalarında yüzde 100’ün üzerinde fiyat değişimi olduğunu belirten Altınok, “Artık insanların fiyat algısı kayboldu, inanın eskiden, daha sık ‘çok pahalı’ diyorlardı” şeklinde konuştu. 

Altınok konuşmasına şöyle devam etti: “Okul alışverişi ufak tefek başladı. Yabancı müşteriler sorgusuz sualsiz, fiyatlara bakmadan bin ila bin 500 liralık alışveriş yapıyor, bakıldığında 50 Euro’ya denk geliyor onlar için para değil, bu sinir bozuyor. Biraz önce yurt dışında okuyan üniversite öğrencisi geldi, liseyi burada okumuştu ‘her şey ne kadar pahalı olmuş’ dedi, eskiden 40 liraya aldığı kalem 115 lira olmuş, ben de ‘korkma 3,5 Euro’ dedim, fiyat o zaman normal geldi. 

“OKUL İHTİYAÇLARI ÜCRETSİZ DAĞITILMALI”

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Evrim Karakoz sosyal medya hesabından “Artık bu ülkede çocuk okutmak bile lüks! Geçen yıl 3 bin 296 TL'ye mal olan okul masrafları, bu yıl yüzde 105'lik artışla 6 bin 755 TL'ye yükseldi! Velilerimizin kıyafet, kırtasiye, ulaşım ve yemek giderini karşılayacak gücü ve parası kalmadı. AKP iktidarı öğrenciyi yalın ayak, velilerin de ceplerini boş bıraktı. Öğrencilere okul ihtiyaçları ücretsiz dağıtılmalı!” paylaşımını yaptı. 




 


ARŞİV