Okul alışverişi cep yakıyor

Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemine günler kala milyonlarca öğrenci ve aileyi okul alışverişi telaşı sardı. Birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin okula başlama maliyeti geçen yıla göre yaklaşık yüzde 200 zamlandı

08 Eylül 2022 - 11:20

12 Eylül’de başlayacak olan 2022-2023 eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kaldı. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala eğitim masrafları da gündeme geldi. Öğrencileri okul heyecanı sararken velileri de okul alışverişi telaşında. Ancak raflarda yerini alan kırtasiye malzemelerinin fiyatı cep yakıyor.

Kırtasiyeci Ebru Yavuzer okula gidecek olan bir öğrencinin sadece kırtasiye maliyetinin minimum 350 TL’yi bulduğunu söylerken, zincir marketlerin geçen yılki ve bu yılki fiyatlarını karşılaştıran CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, bir öğrencinin okula başlama maliyetinin geçen yıla göre yüzde 194 arttığını savundu.

“A4 KAĞIDI YÜZDE YÜZ ZAMLANDI”

Kadıköy’de bulunan Alper Kırtasiye’nin sahibi Ebru Yavuzer, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Mevcut dönemde en çok fiyat artışı A4 kağıtlarda yaşandı. Kağıtta geçen seneye göre yüzde yüz artış söz konusu. O yüzden şu an en maliyetli okul gerecinin kağıt olduğunu söyleyebiliriz. Diğer ürünlerde ise fiyatlar markalara göre değişiyor. İlkokul döneminde en çok lazım olan boya grubunda fiyatlar 15 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Ailelerin sadece kırtasiye alışverişinde minimum 350 TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Bizler kırtasiyeciler olarak bol ürün stoklayıp eski fiyattan uyguna satmaya gayret ediyoruz.”

OKUL MASRAFLARINDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞI

Kırtasiye fiyatlarındaki artışla ilgili açıklama yapan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere. Tutdere, zincir marketlerin geçen yılki ve bu yılki kataloglarında yer alan fiyatları baz alarak ana sınıfından liseye kadar öğrenci masraflarını ayrı ayrı tablolar halinde raporlaştırdı. Rapora göre ana sınıfına giden öğrenciden lisede okuyan öğrenciye kadar okul masraflarında fahiş artışlar yaşandı. Anaokulu masrafında yüzde 188, ilkokulda yüzde 194, ortaokulda yüzde 202, lisede yüzde 198 oranında artış görüldü.

Raporda, kırtasiye giderleri, kıyafet, ayakkabı gibi temel ihtiyaçlardan oluşan hesaplamalarla üç çocuk okutan bir asgari ücretlinin durumu resmedildi. Öğrencilerin servis vb. ücretlerini hesaba katmadan sadece kırtasiye ve kıyafet giderlerine ilişkin toplam masrafı 10 bin 215 oldu. Böylece eğitim masrafı asgari ücretlinin net eline geçen 5 bin 500 TL’yi aştı.

Rapora göre ilkokul öğrencisinin okul alışverişi geçtiğimiz yıl ortalama 283 TL tutarındaydı. Ancak bir yılda meydana gelen yüzde 194’lük artış sonrası bu yıl ilkokula başlayacak bir öğrencinin alışveriş tutarı 800 liraya dayandı. Yüzde 303 gibi fahiş bir artışla kalem kutusunun başı çektiği ilkokul alışverişi listesinde göze çarpan fahiş artışlı diğer ürünler ise keçeli kalem, su matarası ve sıvı yapıştırıcısı oldu. 

 

 

 

 


ARŞİV