“Çocuklar sanatla yoğrulsun”

Sanatla iç içe büyüyen çocukların yaşamda daha mutlu ve başarılı olacağı düşüncesinden yola çıkan Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi, çocukları sanatla buluşturuyor

31 Mayıs 2018 - 12:28

Sanat, çocuklara özgüveni, çok yönlü düşünme yeteneğini, sosyal ve yaratıcı olmayı aşılıyor. Bu fikirden hareketle Kadıköy Belediyesi de geleceğimiz olan çocuklarımızın hayata iyi bir şekilde hazırlanması için Çocuk Sanat Merkezi’nde sanatın her dalında eğitim veriyor. Dansın, balenin, dramanın, resmin, piyanonun, gitarın, kemanın, bağlamanın ve vurmalı çalgıların içinde olduğu bir sanat yuvası olan Çocuk Sanat Merkezi, çocuklara sanatın geliştiren ve iyileştiren sıcak kapısını açıyor.

“GELECEKLERİ ŞANSA BIRAKILMAMALI”

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Proje Koordinatörü ve Müzik Eğitmeni Yeşim Altınay, çocuk ile sanatın dilinin evrensel olduğunu, çocukların müzik ve sanat eğitimi desteğiyle sosyal ve duygusal anlamda beslendiğini söyledi. Sanatın hayat başarısını yükselttiğini, paylaşmayı ve kendini ifade etmeyi sağladığını dile getiren Çocuk Sanat Merkezi Proje Koordinatörü Yeşim Altınay, “Sanat, kendisine güven gibi bireysel ve sosyal davranış becerilerini pekiştirmekte. Kendinden farklı olanlarla uyum içinde yaşamasını kolaylaştırmakta. Küçük yaşlardan itibaren sanatla desteklenen bir eğitim alan çocukların hayat başarısı daima yüksek olmaktadır. Bu nedenle özellikle bu guruptaki çocuklarımızın geleceği şansa bırakılmamalı, sosyal ve duygusal öğrenme potansiyelleri sanat yoluyla geliştirilmeli ve desteklenmelidir.” diyerek sanatın çocukların yaşantısı için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.   

“Çocuklar bir enstrüman çalarken, söylemeyi,  dinlemeyi, anlamayı, dikkati toplamayı, yoğunlaşmayı, ilgi alanlarını ve yeteneklerini fark eder ve kendini ifade etmeyi öğrenir” diyen Yeşim Altınay, müzik ve sanatsal çalışmaların sevgi, saygı, dürüstlük, kendini yeterli hissetme, duyarlı olma gibi değerlerin gelişmesine yardımcı olduğuna işaret etti. Altınay, sözlerine şu şekilde devam etti; “Çocuklar koroda toplu olarak bir şarkıyı söylerken önce şarkının sözleri ile hikâyesini öğrenir ve bu, çocuğun hayal dünyasını geliştirir. Müziğiyle de sesleri doğru çıkarmayı, bedenini de işin içine kattığında bir bütünlük içerisinde duygularını yönetmeyi, duygularını tanımayı ve ifade etmeyi öğrenir. Ayrıca şarkı söylerken korkularıyla, öfkesiyle ve kaygılarıyla ile de baş eder.”

“MÜZİK İLE MATEMATİK İÇ İÇE”

10 yıldır Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’ne gelen Zeynep ve Kerem ile konuşuyoruz. Zeynep Kuru, sanatın yaşantısındaki yerini şu şekilde anlatıyor; “9 yaşındayken sanat merkezine başladım. Gitarla başladım. Daha sonra koro ile devam ettim. Çok güzel arkadaşlıklar kurdum. Hem yurt içinde hem yurt dışında çeşitli konserlerde yer aldım. Hayatımın güzellikleri arasındalar. Müzik ile matematiğin içi içe olduğunu düşünüyorum. Çünkü benim okul hayatımda matematikte başarılı olmamı sağladı. Özgüvenli olmamda da sanatın çok ayrı bir yeri var. Şu an İstanbul Üniversitesi’nde işletme okuyorum. Başka çocuklar da bizim gibi sanatla yoğrulsunlar. İnanın ki hayatları daha iyi olacak.”

“ZİNDE VE MUTLU OLUYORUM”

Kerem Altun’un yaşamına sanatın yansıması ise şöyle olmuş: “2009 yılından beri Çocuk Sanat Merkezi’ndeyim. Gitarla başladım. Klasik gitar korosundayım. Müzik benim disiplinli ve planlı olmamı sağladı. Yaratıcılığımı artırdı. Zinde ve mutlu hissetmemi sağlıyor. Hayata daha pozitif ve çok yönlü bakıyorum. Şu an Kadir Has Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği’nde son sınıf öğrencisiyim. Sanat hayatımın bir önemli bir parçası. Yüzümü güldürüyor ve bana iyi geliyor. Çocuklar sanatla tanışsınlar. Hayata daha farklı bakacaklar”

“SANATLA İÇ İÇE BÜYÜYORLAR”

Çocuk Sanat Merkezi’nde piyano ile keman eğitimi alan Aylin ile Ahmet’in annesi Hülya Tutuş, müziğin çocuklarının gelişimine olan katkısını şu şekilde dile getiriyor: “Öncelikle özgüvenli olmalarının temeli atılıyor. Kendilerini daha iyi ifade ediyorlar. Yeni arkadaşlıklar kuruyorlar. Arkadaşlarıyla paylaşımları çoğalıyor. Ritim duygusu sayesinde oğlumun dikkati arttı. Dikkati sayesinde derslerine daha iyi yoğunlaşıyor. Kızım anaokuluna gidiyor. Okuma ve yazma bilmeden nota öğrendi. Kızım piyano, oğlum da keman çalıyor. Sanat Merkezi bize çok güzel bir kapı açtı. Merkez sayesinde çocuklarımız sanatla iç içe büyüyor. İyi bir gelecek onları bekliyor.”


ARŞİV