Matematik dâhisi John F. Nash ile görüşme!

Çocuk Üniversitesi Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı’nın öğrencileri “Oyun Teorisi Dünya Kongresi 2012”ye katılmak üzere İstanbul’a gelen ünlü matematikçi John Nash’le görüşme şansını yakaladılar

07 Ağustos 2012 - 10:54

Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçen İstanbul Çocuk Üniversitesi, ülkemize Nobel Ödülleri’ni kazandıracak genç bilim insanlarını keşfetmek ve yetiştirmek hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Çocuk Üniversitesi Yaz Okulu’na devam eden öğrenciler, ünlü matematikçi John Nash ile görüştüler. Nash’in geleceğini aylar öncesinden öğrenen öğrenciler, kendisine imzalatmak üzere 1950 yılında hazırlamış olduğu doktora tezini sundular. “Geleceğin Nobel ödüllü genç bilim insanlarıyla karşılaşmak ne güzel” diyen John Nash sunulan tezleri imzaladı. Türkiye’nin dahi çocuklarıyla tanışmaktan son derece mutlu olduğunu söyleyen J. Nash “Türkiye’de böyle bir kurum olduğunu bilmiyordum çok etkilendim” dedi.  

AMAÇ GENÇLERE BİLİMİ SEVDİRMEK 
Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile 2010 Nisan ayında faaliyete geçen Çocuk Üniversitesi Merkezi’nin temel amacı; çocuklara ve gençlere bilimi sevdirmek. Bu çerçevede 2010 yazında Türkiye’nin en kapsamlı bilim yaz okullarını ve sömestr bilim kış okullarını düzenleyen merkez Türkiye’nin dört bir tarafından öğrenci kabul ediyorYaz okullarına katılan bütün öğrenciler “Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programına” aday olarak değerlendiriliyor. Öğretim üyeleri tarafından aday gösterilen öğrenciler, İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Merkezi’nin oluşturduğu bir “Bilimsel Komisyon” ile mülakata alınıyor. Böylece, önceki yıl yaz programlarından dört adet öğrenci (iki ilköğretim öğrencisi, iki lise öğrencisi) genç bilim insanı programına kabul ediliyor. 

NOBEL ÖDÜLLÜ MATEMATİKÇİ
 
13 Haziran 1928 ABD doğumlu olan John Nash, lisans ve yüksek lisans eğitimini Carnegie Mellon Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, doktora yapmak için Princeton Üniversitesi’ne gitti. 21 yaşında hazırladığı doktora tezi, “oyun teorisi” ona uzun yıllar sonra 1994’te Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandırdı. Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen, oda arkadaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkartmıştı. Daha sonra bu hastalığı kendi zekâsıyla yenmiş olan John Nash’in bu yaşantısı “Akıl Oyunları” adlı filme de konu olmuştu.  

NOBEL ÖDÜLLÜ DÖRT GÜZEL AKIL İSTANBUL’DAYDI 
Dünyaca ünlü matematikçi Nobel Ödüllü John Nash başta olmak üzere Nobel Ödüllü Eric Maskin, Reinhard Selten, Roger Myerson ve 44 ülkeden 800 bilim insanının katıldığı “Oyun Teorisi Dünya Kongresi 2012”, 22 -26 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.İstanbul Bilgi Üniversitesi her dört yılda bir düzenlenen bilimsel buluşma “Oyun Teorisi Dünya Kongresi 2012”ye evsahipliği yaptı. Kongreye, 1994 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi John Nash, 2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Eric Maskin, 1994 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Reinhard Selten, 2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Roger Myerson ile ekonomi ve uygulamalı matematik dallarında çalışan çok sayıda bilim insanı katıldı.5 gün süren etkinlik süresince Nobel Ödüllü John Nash, Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson öğrencilerle okulun bahçesinde, panellerde, yemeklerde biraraya gelerek onların tüm sorularını yanıtlayıp sohbet ettiler. 


ARŞİV