Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül: “HEDEFİMİZ MÜKEMMELİYETTE 5 YILDIZ”

Marmara Üniversitesi aldığı ödüllerle yetinmeyip, 21. yüzyılın gelişen ve değişen şartlarına uygun bir anlayışla yükseköğretimde marka olma özelliğini sürdürüyor.

19 Aralık 2012 - 16:37

MUSTAFA SÜRMELİ 

Fotoğraflar: Baran ÇEVİK

İstanbul’daki 14 yerleşkede 70 bin öğrencisi ve 5 bine ulaşan personeliyle Marmara Üniversitesi, Türkiye’de yükseköğretimin kilometre taşlarından. Geçmişi,“Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi” adıyla kurulduğu 1883’e uzanıyor. 1959’da İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1982’de de şimdiki adını alıyor. Günümüzün moda deyimi ‘inovasyon’ ve kalite yönetimi anlayışıyla Marmara Üniversitesi 21. yüzyılın değişen ve gelişen şartlarına ayak uyduruyor. Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül çağın gereklerine uygun bir üniversite hedefiyle yola çıktıklarını ve kısa sürede önemli mesafe katettiklerini söyledi.

SAĞLIK KOMPLEKSİ GURUR PROJESİ OLUYOR
Maltepe’deki Başıbüyük Yerleşkesi’nde 720 yataklı hastanenin yakında tamamlanacağını, 2014 başında büyük bir kısmı faaliyete geçecek gurur projesiyle Türkiye’nin, farklı branşları, sosyal ve sportif tesisleri, yurtları ve oditoryumuyla çok büyük bir sağlık kompleksine kavuşacağını söyleyen Rektör Zafer Gül, “ Çok büyük bir proje. Türkiye’deki belki de en büyük projelerden biri” dedi.

BAŞKAN SELAMİ ÖZTÜRK’E TEŞEKKÜR
157 dönüm alanıyla Göztepe Kampüsü’nün kapsamlı olarak elden geçirilmeye başlandığını, Kadıköy Belediyesi’nin bu süreçte kendilerine çok yardımcı olduğunu söyleyen Rektör Gül, “Zamanını doldurmuş hastalıklı binalardan kurtulacağız. Göztepe’nin master planını hazırlayıp modern görünüme kavuşturacağız. Kadıköy Belediyesi’nin yardımıyla Kampüsün iç görünümü de güzelleşti. Bence projeler gayet güzel ilerliyor. Kadıköy Belediye Başkanımız Selami Öztürk’e yardımları için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
 
HEDEFİMİZ MÜKEMMELLİYETTE 5 YILDIZ ÖDÜLÜNÜ ALMAK
Europa Foundation Protocolt of Menegent (EFQM), yani Mükemmeliyette Yetkinlik 3 Yıldız Ödülü aldıklarını hatırlatan Zafer Gül, “Şimdi 5 yıldızlı olanını almak için hazırlık yapıyoruz. Avrupa Kalite Vakfı bunu organize ediyor. Toplam kalite yönetiminin üniversiteye, öğretime uygulanmasıyla ilgili. Biz bunu hem yönetim bazında hem de ayrı ayrı fakültelerimizde uyguluyoruz. İstanbul’da Ulusal Tıp Akreditasyon Kurumu’na üye olan tek devlet üniversitesiyiz. Böylece devamlı olarak kalite seviyeniz ölçülüyor. Fakülte bazında da ödüller alıyoruz. Ama bunlar bize yetmez. Daha iyi olmak için çalışacağız.” dedi.

ÇİN VE RUSYA İLE İYİ İLİŞKİLER BÖLÜM AÇTIRACAK
Türkçe ile birlikte 5 farklı dilde ve çok farklı branşta eğitimin verildiği bir üniversite olup, kalite yönetimi uyguladıklarını, bu bağlamda devamlı iyileştirme yaptıklarını söyleyen Gül, “Türkiye’de geçen yıl Çin yılıydı. Bu yıl da Çin’de Türkiye yılı. Çin’den bizimle işbirliği yapma talebi geldi. Karşılıklı ziyaretler ve yazışmalar sonucunda onlarla ortak bir işbirliği ortamı kurduk. Mesela Türkçe eğitim için Çin’e hocalarımızı gönderiyoruz. Pekin’de Minzu Üniversitesi ve Şangay’da bir üniversiteyle çeşitli dallarda anlaşmalar yaptık. Karşılıklı olarak hocalar gelip gidiyorlar ve dersler veriyorlar, araştırma yapıyorlar. İlerde yeni bölümler açacağız. Bunlardan biri de Çince. Çin, önümüzdeki on yılların ekonomideki parlayan yıldızı olacak gibi. Rusya ile de işbirliğimiz var. Rusça bölümü açacağız. Yani sadece ABD ve Batı’yla yetinmeyip, bu lokasyonları da göz önünde bulunduruyoruz. Moskova ve St.Petesburg’da bazı üniversitelerle anlaşmalar yaptık. İlerde bir Rus kültürü bölümü de açabiliriz. Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü’nde olduğu gibi Rus dili, tarihi, kültürü, ekonomisi, sosyolojisi de araştırılabilir. Aynı şekilde Çin ile de böyle bir çalışma yapacağız. Bu konularda eleman bulmak kolay değil. Bu uzun vadede Türkiye’nin Rusya ve Çin ile gelecekteki ticareti açısından da önemli” dedi.
 
YETER Kİ ARAŞTIR, PROJE HAZIRLA, FONUN HAZIR
Üniversite bünyesinde araştırma projeleri için bir otomasyon programı geliştirilmiş. İlgilenen akademisyen kendi otomasyon programını kullanarak kendi projelerini buraya sunuyor. Sonra bu projeler ilgili hakemlere gidiyor. Hakemlerden gelen rapor doğrultusunda üniversitenin imkânları ölçüsünde özellikle de doktora ve master öğrencilerine önemli miktarlarda proje bütçesi ayrılıyor.

GİRİŞİMCİLERE KAPIMIZ AÇIK
Avrupa Birliği projelerine destek olmak için Marmara İnovasyon ve Teknoloji Transfer Merkezi (MİTTO)adıyla bir proje ofisi kurduklarını, bünyesinde patent, teknoloji transfer ve inovasyon ofisi bulunduğunu söyleyen Rektör Gül, “Bu ofisimizde, proje yürütücülerine; AB’ye, DPT’ye TÜBİTAK’a, kalkınma ajanslarına nasıl proje yazılacağı konusunda uzmanlarımız yardımcı oluyor” dedi. Proje yapılması bilinse de projenin nasıl yazılması ve oluşturulması gerektiği konusunda sıkıntı yaşandığını da belirten Rektör Gül, “Şimdi öğretim üyelerimiz, hocalarımız için öyle bir sıkıntı yok. Ayrıca patent alınması konusunda da patent ofisimiz yardımcı oluyor ki, patent almak öyle kolay bir iş değil. KOBİ’lerle ortak projemiz var. Küçük ve orta ölçekli işletmelere proje hazırlama, inovasyon, patent konularında yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

DENEYİMLERİMİ ÜNİVERSİTEMLE PAYLAŞMA ZAMANI
Prof. Dr. Zafer Gül makine mühendisi ve 10 yıl yurt dışında birbirinden önemli projelerde görev aldı. Master ve doktorasını yurt dışında yaptı. ABD’de öğretim üyeliği yaptı. Ford ve Chrysler gibi önemli firmaların projelerinde görev aldı. Türkiye’de de bunu sürdürdü. Tüm bu deneyimlerini hem öğretim üyeliği hem de rektörlük görevi süresince öğrencileriyle ve akademik camiayla paylaşıyor. Rektör Gül, Üniversiteyi toplumla bütünleştirmek adına da çalışmalar yapıyor. Haydarpaşa Mezunları Derneği de bu çalışmalardan bir tanesi. “Ben de Haydarpaşa Lisesi mezunuyum. Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Selami Öztürk gibi. Kendisi Derneğimizin başkanı. Lisemiz şimdiki Haydarpaşa Kampüsümüzdeydi. Önümüzdeki yaz Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nde Haydarpaşa Mezunlarını bir araya getiren Pilav günümüzde Marmara Üniversitesi Rektörü olarak onları ağırlayacağım” dedi.


ARŞİV