Liseler için nakil tercihi başladı

LGS tercih işlemleri tamamlandı. Bundan sonra öğrencileri neler bekliyor, yerleştirmeler neye göre yapılacak?

18 Temmuz 2018 - 09:25

Lise tercihleri sona erdi ancak öğrencileri tercih telaşı sarmaya başladı. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçlarını ve boş kontenjanları ilan edecek. Bu ilanın ardından nakil tercih başvurularının alınması süreci başlayacak. 4 dönem boyunca nakil tercihleri için başvurular alınacak. Bu dönemlerin tarihleri şöyle: 6-10 Ağustos 2018: 1. nakil tercih dönemi. Sonuçlar 13 Ağustos’ta ilan edilecek.13-17 Ağustos 2018: 2. nakil tercih dönemi. Sonuçlar 19 Ağustos’ta ilan edilecek.27-31 Ağustos 2018: 3. nakil tercih dönemi. Sonuçlar 3 Eylül’de ilan edilecek. 3-6 Eylül 2018: 4. nakil tercih dönemi. Sonuçlar 8 Eylül’de açıklanacak.4. Nakil tercih döneminde isteyen öğrenciler Mesleki Eğitim Merkezleri’ni tercih edebililecekler.

Her nakil döneminde öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan en fazla 3 okul, yerel yerleştirme ile alan en fazla 3 okul ve pansiyonlu okullar arasında en fazla 3 okul tercihi yapabilecekler. Ayrıca bu dönemlerde boş kontenjanı bulunan özel okullar da kayıt ve nakil işlemi yapabilecek. Özel okulların bu konu ile ilgili paylaşacakları bilgiler kendi internet sitelerinden takip edilebilecek.

İSTEDİĞİ OKULA GİREMEYEN NE YAPACAK?

Nakil dönemleri sonrasında hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler, il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecekler. Bir okula yerleşemeyen ve il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına da başvurmayan öğrenciler açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek

Peki  İstediği okula giremeyen öğrenciler neler yapacak? Eğitim Reform Girişimi’nden Özgenur Korlu, tercih döneminde bir okula yerleşen veya yerleşemeyen tüm öğrencilerin  nakil dönemlerinde istedikleri okullar için tekrar başvuru yapabileceğini söyledi.  Korlu’nun verdiği bilgilere göre nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul ve imam hatip ortaokul müdürlüğüne başvurularak yapılabilecek.  

Korlu, “İlk yerleştirme döneminde bir okula yerleşemeyenler, nakil dönemlerinde yerel yerleştirme tercihi yaparken ilk iki okulu kendi alanlarından tercih etmek zorundalar. Ayrıca en fazla iki tanesini aynı okul türünden tercih edebilirler. İlk yerleşmede bir okula yerleşip nakil döneminde tercih yapacak öğrenciler için böyle bir kısıtlama bulunmuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilerin ve velilerin cevabını beklediği bir başka soru da merkezi ilçelerdeki okullarda oluşabilecek yoğunluk. Merkezi sınavla öğrenci alan liselere yerleşemeyen öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirmeyle tercih ettikleri liselere yerleştirilecekler. Bu tercihlerine yerleşememeleri halinde varsa pansiyonlu okul tercihlerine bakılacak.

Yerel yerleştirmede öğrencilere 3 kayıt alanından tercih yapmak hakkının sunulduğu hatırlatan Korlu, şöyle devam etti: “Bunlar, kendi kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve diğer kayıt alanı. Yerel yerleştirmede öğrenciler ilk üçü kendi kayıt alanlarından olmak şartıyla en fazla 5 okul tercih edebilirlerdi. MEB kılavuzuna göre aynı okulu farklı kayıt alanlarından tercih eden öğrenciler arasında kendi kayıt alanından tercih yapan öğrenci, diğer kayıt alanından tercih yapan öğrenciye göre daha avantajlı. Bu bilgiyle birlikte yerel yerleştirme için esas alınacak ölçütlere bakarak bir değerlendirme yapmamız gerekirse, ilk tercih sonuçlarında öğrencilerin kendi kayıt alanlarında bir okula yerleşme ihtimallerinin daha yüksek olduğu söylenebilir.”

KADIKÖYLÜ ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ

Korlu’nun paylaştığı bilgilere göre; MEB’in 10 Nisan 2018 tarihinde yayınladığı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Başvuru Kılavuzu’na göre Kadıköy’de merkezi sınavla alan 7 okul vardı. Bunların 4’ü Anadolu lisesi, 1’i fen lisesi ve 2’si ise Anadolu imam hatip lisesi. Bu okulların toplam kontenjanı ise 1200 öğrenci ile sınırlı.

Okulun Adı

Okul Türü

Kontenjan

Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Anadolu İmam Hatip Lisesi

150

Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi

Anadolu İmam Hatip Lisesi

180

Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi

Anadolu Lisesi

180

Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi

Anadolu Lisesi

180

İstanbul Anadolu Lisesi

Anadolu Lisesi

150

İstanbul Atatürk Fen Lisesi

Fen Lisesi

120

Kadıköy Anadolu Lisesi

Anadolu Lisesi

240

Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yayınladığı verilere göre ilçe sınırlarında bulunan lise türleri şöyle:

Okul türü

Sayısı

Fen lisesi

1

Anadolu lisesi

14

Anadolu imam hatip lisesi

4

Mesleki ve teknik Anadolu lisesi

7

Güzel sanatlar lisesi

1


ARŞİV