"Genç teknoloji destek" başvuruları başladı

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından üniversite öğrencilerine sağlanacak olan telefon, bilgisayar ve internet desteği başvuruları başladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ön lisans ve lisans öğrencileri desteğe başvurabiliyor

27 Kasım 2023 - 11:00

Üniversite öğrencilerine verilecek cep telefonu, bilgisayar ve internet desteklerini kapsayan "Genç Teknoloji Destek" başvuruları başladı. Teknolojik cihaz ve internet desteğinden yararlanmak isteyen öğrenciler, "www.gsbbiz.gsb.gov.tr" adresinden başvuru yapabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ön lisans ve lisans öğrencileri destekten yararlanabiliyor. Öğrenciler ocak ayına kadar destek başvurusu yapabilecek.

TÜRK VATANDAŞLARI BAŞVURABİLİYOR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 26 yaşından gün almamış üniversitelerde lisans veya ön lisans eğitimi alan öğrenciler başvurabiliyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bilişim sistemi üzerinden başvuru yapabiliyor. Kimlik bilgileri, fatura numarası, fatura tarihi ve teknolojik cihazın satın alındığı firmanın vergi kimlik numarası veya TC Kimlik Numarası, kendi adına kayıtlı telefon numarası, IBAN numarası, mobil telefon cihaz desteği için IMEI numarası, bakanlık tarafından talep edilen diğer bilgi ve belgeler sisteme girilecek. Öğrenciler ayrıca cep telefonlarından "GSBBiz" uygulamasını indirerek de başvuru işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

- Cihazın, vergiler dâhil nihai satış fiyatı 9.500 TL'yi geçemeyecek.

-Cihaz ikinci el olamayacak.

- Başvurusu kabul edilen öğrenciler, cep telefonunun nihai satış bedelinin yüzde 44.44'ü, bilgisayarın nihai satış bedelinin ise yüzde 16.66'sı tutarında destek alabilecek.

- Öğrenciler farklı tip cihazlar için destekten yararlanabilecek ama destek tutarı 5 bin 500 TL'yi geçemeyecek.

- Tutarlar bakanlık tarafından öğrencinin hesabına aktarılacak.

- Teknolojik cihaz desteği kapsamında edinilen cep telefonları, destekten yararlanma tarihinden itibaren en az iki yıl süre ile sadece destekten yararlanan kişi tarafından kullanılabilecek.

- Sadece destekten yararlanan kişilerin adına düzenlenen hatlar cihazlarda kullanılabilecek.

İNTERNET DESTEĞİ

İnternet desteği için de başvurular bakanlık bilişim sistemi üzerinden yapılıyor. Başvuruda öğrenciler kimlik bilgilerini, kendi adlarına kayıtlı telefon numaralarını sisteme giriyor.

Destek şartlarının sağlanmaması halinde, başvuru sistem üzerinden reddediliyor. Kabul edilirse, öğrencinin bilgileri ilgili mobil şebeke işletmecilerine bildiriliyor. Destek, bakanlık tarafından mobil şebeke işletmecilerine ödeniyor.

İnternet desteği, öğrenim süresi boyunca bir defaya mahsus olmak üzere on iki ay boyunca kesintisiz sağlanacak. İnternet desteği, bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık 10 GB, yıllık 120 GB olacak şekilde sağlanacak. Kullanılmayan internet ise bir sonraki aya devredilmeyecek. Telefon numarası taşınırsa bu destek, öğrenci adına kayıtlı kullanıma açık bir hatla kullanılacak. Ancak internet desteği sağlandığı süre boyunca öğrenciye ait numaranın başka bir mobil şebeke işletmecisine taşınması halinde destek sonlandırılacak.


ARŞİV