Çocuk Sanat Merkezi 15 yaşında

Kayıt dönemlerinde yoğun ilgiyle karşılanan, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi, 15 yıldır 60 bine yakın çocuğa sanat eğitimi verdi ve vermeye de devam ediyor. Sanat merkezinin koordinatörü Yeşim Altınay “Her çocuğa fırsat eşitliliği sağlıyoruz, burada yapılan her şey çok kıymetli, biz olsak da olmasak da sanat merkezi sonsuza kadar devam etsin” dedi.

15 Eylül 2023 - 00:27

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi, 2008 yılında Belediye Başkanı Selami Öztürk döneminde 364 çocuk ile eğitimine başladı. 15’inci yılını kutlayan sanat merkezi, açıldığı günden beri Kadıköy’de ikamet eden, okul öncesi 4 -14 yaş aralığındaki öğrencileri, ücretsiz bir şekilde sanat ile tanıştırmaya devam ediyor. Okulların açılmasıyla eş zamanlı olarak derslere başlayan Çocuk Sanat Merkezi’nde; piyano, çello, keman, gitar, bağlama, flüt, bateri, vurmalı çalgılar, davul, bale, modern dans ve drama eğitimleri veriliyor. 

15 YILDA 60 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ

Çocuk Sanat Merkezi’nin koordinatörü ve piyano öğretmeni Yeşim Altınay, Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) orkestralarının ilk gösterisinin ardından velilerin istekleri doğrultusunda drama, bale ve resim bölümlerini de açtıklarını belirtti. Sanat merkezinin 2009 – 2010 eğitim döneminde bin 500 ila 2 bin çocuğa ulaştığını hatırlatan Altınay, “Bu sayı ondan sonraki yıllarda hep 3 bin ila 3 bin 500 arasında devam etti. 15 yılda 50 binden fazla çocuk burada eğitim aldı, 60 bine yaklaştığımızı düşünüyorum. 10 yaşında buraya başlayan öğrencilerimiz şu anda 25 yaşında, 30 yaşında olan da var” dedi. 

EN ÇOK PİYANO TERCİH EDİLİYOR

Sanat merkezinde en çok piyano dersinin tercih edildiğini, ardından sırasıyla keman ve çello derslerinin geldiğini aktaran Altınay, kızların dans ve baleyi erkeklerin ise daha çok bateri gibi vurmalı çalgılara yöneldiği söyledi. Altınay, “Veliler ‘benim çocuğumun matematik zekası gelişsin’ diyor. Aslında hepsi aynı şey, hepsi insan beyninin farklı fonksiyonlarını uyarıyor ve kullanıyorsunuz, bu bütün enstrümanlar için geçerli. İnsan hayatında sanat çok önemli. Estetiği, bakışı duyguları geliştiriyor. Doktor olsun, mühendis olsun ama bunun yanında mutlaka bir enstrüman çalsın, resim yapsın” şeklinde konuştu. 

“FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLIYORUZ”

Sanat merkezinde bale, dans ve müzik bölümlerinin iki yıl, drama ile resim bölümlerinin ise bir yıllık bir eğitimden oluştuğunu dile getiren Altınay, “Bizden mezun olan çocuklarımız için orkestramız var. Bale ve dansta ileri seviye yıldızlarımız var. Çocuklarımızı sınavla almıyoruz, her çocuğa fırsat eşitliliği sağlıyoruz, fırsat eşitliliğini sağladıktan sonra sınava tabi tutuyoruz” şeklinde konuştu. 

GELENEKSEL YILSONU GÖSTERİSİ

Orkestralarının oldukça başarılı olduğunu kaydeden Altınay, her sene sonunda CKM’de geleneksel yıl sonu gösterisi düzenlediklerini ekledi. 

ÖĞRETMEN OLARAK GERİ GELDİLER

Çocukların, sanat merkezine gönülden bağlı olduklarını ve hiç ayrılmak istemediklerini belirten Altınay, böylece Gençlik Sanat Merkezi’nin kurulduğunu vurguladı. Konservatuvara giden birçok öğrencileri olduğunun dile getiren Altınay, “Biz özellikle bir yönlendirme yapmıyoruz, ama çok yeteneklileri görürsek aile ile görüşüyoruz. Zaten su akıyor yolunu buluyor. Üniversitede konservatuarı bitirip sanat merkezine öğretmen olarak gelen iki öğrencimiz var, keman ve gitar bölümünden” dedi. Altınay, “Sanat merkezinin kuruluşundaki ilk hedef çocukların en az bir enstrüman çalmasıydı ve biz buna ulaştığımızı biliyoruz. Çünkü buraya gelip, öğretmenlik yapan öğrencilerimiz var, bu en güzel geri dönüş” şeklinde konuştu. Altınay “Burada birkaç nesil yetişiyor, önce abi yada abla geliyor sonra da küçük kardeş. Bir burada 3-4 kardeşli çocukların hepsini yetiştiriyoruz” dedi. 

“HATLAR KİTLENİYOR”

Çocuk Sanat Merkezi’nin kayıt dönemi başlar başlamaz kayıtların dolduğunu vurgulayan Altınay, “Eskiden insanlar buraya sabahın 5’inde gelirdi, kapıda 250 kişilik sıra olurdu. Şimdi ise hatlar kitleniyor, bu çok güzel bir duygu” şeklinde konuştu. Altınay, “Bizim burada özel çocuklarımız da var, zihinsel engelli ve Down Sendromlu çocuklarımız çok başarılı oluyorlar. Onlara özel kontenjan açıyoruz, burada yapılan her şey çok kıymetli, biz olsak da olmasak da sanat merkezi sonsuza kadar devam etsin” dedi. 

BİRÇOK ETKİNLİK YAPILDI

Çocuk Sanat Merkezi’nin birçok etkinlik düzenlediğini aktaran Altınay, “Çocuklarımızla Kadıköy ile kardeş belediye olan Berlin Kreuzberg’e gidiyoruz üç yıldır. Ayvalık Belediyesi ile Zeytin Çekirdekleri projesi yaptık. Proje ile öğrencilerimiz bir araya geldi. Süreyya Operası’nda yeni yıl konserleri yaptık, şimdi de Yeldeğirmeni’nde Çocuk Çocuğa konserlerini yapıyoruz. Öğretmenler ve öğrencilerimizle ‘Şarkılarla Masallar’ adlı projeyi gerçekleştirdik. Özgürlük Parkı amfi tiyatroda Barış Günü konseri düzenledik, Büyükada’da Nazım Hikmet Vakfı ile bir konser düzenledik” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİ ÇOK BAŞARILI

Altınay, “Çocuk Sanat Merkezi’nde gitar dersleri alan bir öğrencimiz Almanya’da çello bölümünde üstün yetenekli genç olarak eğitim alıyor. Başka bir öğrencimiz Süreyya Operası’nın beste yarışmasında üçüncülük ödülünü kazandı” dedi. 

 


ARŞİV