Bu okul ne olacak?

Moda’da bulunan Muhsin Adil Binal Meslek Lisesi depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldı. İddiaya göre okul için toplandığı öne sürülen 8 milyon TL ve okulun akıbeti konusunda bilgi edinilemiyor

13 Nisan 2021 - 13:56

Kadıköy’deki Muhsin Adil Binal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasına deprem analizi yapılacağı gerekçesiyle yaklaşık 2 sene önce yıkım kararı verildi. Kademeli kapatma kararı ile son öğrencisini mezun edene kadar varlığını devam ettirmesi gereken Muhsin Adil Binal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mevzuata aykırı olarak Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birleştirildi. Okulları başka bir liseyle birleşen 12 öğretmen ise norm fazlasına çıkarıldı. Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin büyük bir mağduriyet yaşadığı olayla ilgili gazetemize konuştu.

İddialara göre Kadıköy’deki Muhsin Adil Binal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yeniden yapımı için güncel döviz kuru ile 8 Milyon TL’lik bağış yapılmış fakat yapılan müracaatlara rağmen paranın akıbeti öğrenilemiyor. Ayrıca arsanın 2 dönümden fazla olduğu, güncel değerinin ise 82 Milyon TL civarında olduğu iddia ediliyor. Bu arsanın yerine tekrar okul yapılması yönünde bilinen bir planlama yok.

“SORUŞTURMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR”

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, deprem sebebiyle tahliye edilen Muhsin Adil Binal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında şunları söylüyor: Okul için kademeli kapatma kararı alınmıştı ancak halihazırda öğrencileri olan bu okul kademeli olarak değil, aniden kapatıldı. Oraya eğitim öğretim için başvuran öğrencilerin ve oradan hizmet almayı bekleyen velilerin bir anda başka bir okula nakledilmesi doğru bir kapatma yöntemi değil. Ayrıca bu kapatma kararıyla ilgili, okulun kamu yararına özelliğinin kalmadığını belirten bir müfettiş raporu olması lazım. Fakat bu raporun olup olmadığı konusu da bir muamma. Eğer kademeli olarak bir kapatma söz konusu ise neden okul birdenbire kapatıldı?  İnşaat yapımı için bağış yapıldığı söylenen 8 Milyon TL ne için kullanıldı? Bunlar hep soru işareti. Bizim aldığımız duyumlar doğrultusunda bu bağış ve o paranın nereye gittiği konusunda soruşturma süreci devam ediyor.”

“ÖĞRETMENLER KADROYA ALINMADI”

Muhsin Adil Binal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birleştirilmesinin, öğrencilere yapılan büyük bir haksızlık olduğunu belirten Çayan Çalık, “Meslek alanı itibariyle Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi daha farklı bir statüde ve daha farklı bir puanlandırma sistemine sahip. Muhsin Adil Binal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin bu okula taşınmış olması tamamen hukuksuzluk. Bu hukuksuzluğun altına imza atanlar, o öğrencilerin hangi okuldan mezun olacaklarına da bu şekilde müdahale etmiş oldular” dedi.

Öğrenciler ile birlikte öğretmenlerin de mağdur edildiğini söyleyen Çalık, “Toplam 12 öğretmen norm fazlası duruma düştü. Öğrenciler Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşınmış olmasına rağmen öğretmenler bu lisesinin kadrosuna alınmadı. Dolayısıyla bu boşluğun getirmiş olduğu durum üzerinden bir kısım arkadaşlarımız başka okullara tayin istemek durumunda kaldı, bir kısım arkadaşlarımız da haklarının yenildiğini düşünerek idare mahkemelerine başvurdu. Bunlardan 2 arkadaşımızın başvurusu olumlu sonuçlandı. Biz de olumlu sonuçlandıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdik. Diğer öğretmenlerin de, herhangi bir davaya gerek kalmaksızın aynı okula kadrolarının taşınması gerektiğini talep ettik. Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bize verilen cevap, sürecin takip edildiği fakat oradaki öğretmenlerin kadrolarının Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ne aktarılmayacağı yönünde oldu. Bu konudaki mağduriyetin giderilmesi konusunda ilgililerle temas halinde olacağız.”

“OKULUN AKIBETİ HAKKINDA ENDİŞELERİMİZ VAR”

Eğitimde çok ciddi bir erozyon olduğuna dikkat çeken Çalık, “Okula ihtiyaç var gerekçesiyle imam hatip okullarının çoğaltıldığı ve insanların imam hatip okullarına mecbur bırakıldığı bir dönemde, böyle bir meslek lisesinin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Bu civarda hem ortaokul hem lise düzeyinde imam hatipleri normal eğitimin yerine ikame ettiklerini görüyoruz. Dolayısıyla bu okulun akıbeti hakkında da endişelerimiz var. Eğer depremsellik sebebiyle yıkılması söz konusuysa ki buna itiraz etmek mümkün değil, yeni binanın öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ve kamu hizmeti verebilecek bir okul olmasını talep ediyoruz. İstanbul, hele ki Kadıköy rant alanının çok yüksek olduğu bir bölge. Dolayısıyla kamuya tahsis edilmiş arazilerin bu şekilde ranta kurban edilmeye çalışılması hem kent yaşamı açısından hem de kamusal hizmet alımını engelleyecek düzenlemeler açısından riskler barındırıyor”


ARŞİV