850 TL’lik KYK geçinmeye yetmiyor!

Burs ve kredilere yapılan zam miktarı öğrencilerin yüzünü güldürmedi

06 Ocak 2022 - 00:47

Burs ve krediler üniversite öğrencileri için geçen yıla göre 200 TL zamlanarak 850 TL oldu fakat öğrencilerin yüzü hala gülmüyor. Barınma problemleri, ulaşım ve yemekhane ücretlerinin pahalılığı derken öğrenciler her geçen gün geçinmekte zorlanıyor. Yapılan zammın hiçbir gidere yetmediğini dile getiren öğrenciler, umudunu giderek kaybediyor. Öğrenci Sendikası üyesi öğrenciler, konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

“ÖĞRENCİ İÇİN SADAKA”

Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Semanur İlyas, KYK burs ve kredilerine yapılan zam hakkında şunları söyledi: “Yapılan 200 lira zam öğrenci için bir sadakadır. Ben aynı zamanda KYK yurdunda kalıyorum. 850 TL burs, yurtta kaldığım halde yeterli değil. Yurda 400 TL ödüyorum. Yurt yemekhanesindeki yemek ücretleri de çok pahalı. Öğrenciler olarak doyabilmek için ekstra ücret vermek zorundayız. Tüm bunları 850 TL ile karşılamamız mümkün değil. Yapılan zam öğrenciyi düşünerek yapılmadı, biz zam yaptık demek için yapıldı.”

Öğrenciler olarak yeni yılın gelişini kutlayamadıklarını dile getiren İlyas, “Aniden tepemize binen doğalgaz ve elektrik zamları, artan otobüs ücretleri, KYK yurt yemekhanesine gelen zamlar, ev kiralarındaki artış öğrencilerin halihazırda zor olan koşullarını daha da zorlaştırdı. Öğrenciler olarak evimizde doğalgaz yakamıyor, okulumuza yürümek zorunda kalıyor, yediğimiz yemekten kısıyor ve barınamıyoruz. En temel haklarımıza bile ulaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BARINAMIYORUZ DERKEN ŞAKA YAPMIYORDUK”

Gazetecilik Bölümü 3.sınıf öğrencisi olan Kasım Aktağ, ailesinin maddi durumunun iyi olmadığını KYK bursuyla geçinmeye çalıştığını dile getirdi. Aktağ, “KYK ücretine yapılan 15 dolar zamdan bahsedeceğim ama o da yarın sabah 10 dolar olabilir. Bunun adının zam olabilmesi için ortada bir zam olması gerekiyor. Evet bu zam tepkiyle karşılandı bizler tarafından ama kime ne anlatıyoruz? Aslında eleştirmemiz gereken bir çok şey var. Misal ben geçen yaz kaldığım 2+1 eve 750 TL veriyordum. Bugün aynı şartlarda 2500 TL’den aşağı ev bulamıyorsunuz. Biz barınamıyoruz diye bas bas bağırdığımızda şaka yapmıyorduk” dedi.

“Yolunu bulan herkes kaçmanın derdinde” diyen Aktağ, “Bu gençlik gitmeyip de ne yapsın? Haklılık payları maalesef ki çok büyük. Artık bırakın ekonomik özgürlüğü, düşünce özgürlüğü bile yok. Öğrenci geçinemiyor, öğrenci barınamıyor, öğrenci doymuyor. Okul yemekhanesinde yemek 5 TL. Her gün yemek yesen 300 TL eder. Kira 2500 TL. Kış ayları olmasına rağmen daha öğrenciler olarak doğalgaz ile buluşamadık. Yapılan zamlar öğrenciyi bile geçindiremezken bir aileyi nasıl geçindirecek merak konusu” ifadelerini kullandı.


ARŞİV