"Yeşil ama dost değil"

“Paketli Ürünler ve Gıdaların Üzerindeki Semboller ve Anlamları” atölyesinde konuşan Hacer Demirkeser, “Bir meyvenin yamuk olması ya da üzerinde yüzde yüz doğaldır yazması onun organik olduğunu göstermez” dedi.

11 Ocak 2024 - 12:50

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi, tüm yaş gruplarına yönelik iklim değişikliği, atık yönetimi, sağlıklı ve doğal yaşam başlıkları altında eğitici ve yol gösterici atölye çalışmaları yapmayı sürdürüyor. Bu atölye çalışmalarından biri de 6 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen “Paketli Ürünler ve Gıdaların Üzerindeki Semboller ve Anlamları” ydı. Eğitmen Hacer Demirkeser, katılımcılara marketlerde satılan ürünlerin üzerindeki semboller hakkında bilgi verdi.  

“Bir meyvenin yamuk olması ya da üzerinde yüzde yüz doğaldır yazması onun organik olduğunu göstermez” diyen Hacer Demirkeser, şöyle devam etti: “Organik tarımın belirli koşulları var. Tohumdan hasada kadar her şeyin organik olması gerekiyor. Organik ürünlerin üzerinde yeşil bir dairenin içinde Türkiye haritası bulunur. Yuvarlağın çevresinde organik tarımın yapıldığına dair yazı var. Üreticinin bu sembolün olduğu organik tarım sertifikasını alması gerekiyor. Coğrafi işaretli ürün, o yörenin özelliklerini taşıdığını, o yörede yetiştiğini gösterir. Örneğin Malatya kayısısı, Antep baklavası gibi. Yuvarlağın içinde Türkiye haritası var. Yuvarlağın çevresinde tescilli coğrafi işaret yazar. ”

“SIFIR VARSA ORGANİK DEMEK”

Hacer Demirkeser, “Yumurtaların üzerinde belirli numaralar var. Sıfır (0) ile başlaması yumurtanın organik olduğunu, 1 gezen, 2 kümeste, 3 numara varsa tavuğun kafeste yetiştiğini gösterir. Satın alırken bunlara dikkat etmeliyiz. Bir ürünün üzerinde ‘Eco Frıendly’  yazarsa ürünün çevre dostu olduğunu gösterir. Örneğin bir ürünün üzerinde tavşan resmi varsa üretiminde hayvanların denek olarak kullanılmadığının işaretidir.” dedi. 

Ürün etiketlerinde yeşil renkli kesik daire içinde çiçek şeklinde yeşil yapraklı sembolün ilk bakışta çevre dostu gibi göründüğünü söyleyen Hacer Demirkeser şöyle devam etti: “Bu sembolün olduğu ürünlerde raf ömrünü uzatmak ve böceklenmeyi azaltmak için iyonize radyasyonun kullanıldığını gösterir. Bakliyat, baharatlar ve kuruyemişlerde çok kullanılır. Bu uygulamanın uzun vadede zararlı olabileceği dile getiriliyor. Çünkü içinde mineral ve vitaminler azalıyor, kötü yağ artıyor.” 

“ÇOK BİLGİLENDİRİCİ OLDU”

Atölye katılımcılarından Ecenur Ekşi, “Kadıköy Belediyesi’ni sosyal medyadan takip ediyorum. Merkezin atölyeleri ile ilgili oradan bilgi alıyorum. Merkezdeki her atölyeye katılmaya çalışıyorum. Ama genelde atölye kontenjanları dolu oluyor. Bu sefer yer bulabildim. O yüzden mutluyum. Her yaş grubuna göre atölye var. Çevremdeki kişilerle atölye bilgilerini paylaşıyorum. Bu etkinlik dikkatimi çekti. Çok bilgilendirici oldu. Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için iyonize radyasyonun kullanıldığını öğrendim. Artık markete gittiğimde ona da dikkat edeceğim.” dedi. 

Ekolojik Yaşam Merkezi’ndeki farklı yaş gruplarına yönelik (çocuk-yetişkin) gerçekleşen ücretsiz atölye ve eğitimler hakkında bilgiyi “ekolojikyasam.kadikoy.bel.tr” web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz, atölyelere bu web sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Atölyeler ve eğitimler hakkında daha ayrıntılı bilgi için (0216) 356 25 82 numaralı telefonu da arayabilirsiniz. 

 

ARŞİV