Ücretsiz sürdürülebilir moda eğitimi

Moda sektöründe çıkan atığı azaltmak ve döngüselliği bir çözüm olarak sunmak için harekete geçen Döngüsel Moda Kolektifi’nin ücretsiz eğitimleri tekstil üreten, tasarlayan ve tüketen herkese hitap ediyor

24 Ocak 2024 - 21:06

Her yıl üretilen elyafın %70’inin çöpe atıldığı, yine her yıl yaklaşık 1 milyon ton tekstil atığının ortaya çıktığı, Dünya’nın en büyük ilk 10 tekstil üretimi ülkesinden biri olan Türkiye’de, ‘başka bir moda mümkün’ diyenler kolları sıvıyor. Kadıköy merkezli Devridaim Enstitüsü ve Japon dikiş-nakış makinesi üreticisi Brother Türkiye ortaklığında hazırlanan “Döngüsel Moda Kolektifi” tekrar başlıyor. Bu yıl üçüncüsü yapılacak etkinlikler ve eğitimler sergisi, tasarımda ve üretimde ileri dönüşüm bakış açısı kazanmak ve ekolojik bütünlüğün devamlılığına destek olmak amacını taşıyor. Böylelikle de sürdürülebilir ve döngüsel bir moda sisteminin yapı taşlarının oluşturulması hedefleniyor.

Tasarımda ve üretimde ileri dönüşüm bakış açısı kazandırmak ve moda sektörünün ekolojik dönüşümünü öngören etkinlik çağrısında, “Hızlı, nicelik odaklı, doğrusal ve sorumsuz üretim ve tüketim senaryoları ile anılan güncel moda kültürünü değiştirmek için, doğa ile işbirliğine, etik ve adil üretim süreçlerine odaklanarak döngüsellik ve yavaşlığı ilke edinen bir süreç yarattık ve yaratıyoruz. Bu kapsamda, modaya yönelik sürdürülebilir ve döngüsel bir bakış açısı kazanacağımız; tasarımdan üretime, kavramsal ve uygulama süreçlerini deneyimleyeceğimiz bir program hazırladık. Eğer sen de bu dönüşümün bir parçası olmak istiyorsan bize katıl!” deniliyor.

Doğa ve modanın tek çatı altında buluştuğu Döngüsel Moda Kolektifi programı 18-50 yaş arasındaki ileri dönüşüm bakış açışı ile iklim tahribatına karşı duyarlı tasarımcıları, tekstil ve moda sektöründe marka sahipleri, tekstil ve moda bölümü ile ilgili öğrenciler, ilgili bölümlerden mezun kişiler ve girişimcileri kapsıyor. Ücretsiz olarak verilecek eğitime başvurmak için Devridaim Enstitüsü sosyal medya hesaplarından bilgi alınabilir.

İLK KOLEKSİYON KADIKÖY’DE SERGİLENDİ

Döngüsel Moda Kolektifi, ilk programını 18-50 yaş arası 13 katılımcı ile geçen yıl yaptı. Döngüsel moda bakış açısının kazandırılmasında deneyim ve gözlemin önemine vurgu yapan Döngüsel Moda Kolektifi’nin bu programında katılımcılar  hem alanında uzman eğitmenlerden farklı eğitimler aldılar hem de Kapadokya’da keten tohumu ekimi, kök boya yapımı, yün kırpma ve eğirme süreçlerini deneyimleyerek yerelde kültürel sürdürülebilirliği gözlemlediler. Ayrıca afet bölgesi saha gezisi yaparak barış ipeği yetiştiriciliği eğitimi aldılar. Dokuma, atık kumaşlardan ileri dönüşüm, kalıp çıkarma ve geliştirme, koleksiyon yaratma gibi farklı alanlarda deneyim sahibi olacakları atölyelere de katıldılar. Tüm bu teorik ve pratik süreçlerden geçen katılımcıların döngüsel moda şiarıyla çıkardıkları ilk koleksiyonlar geçen sene Ekim’de Kadıköy’de bulunan Devridaim Enstitüsü’nde sergilenmişti.


ARŞİV