Tarımda yasaklı maddelerin kullanımı devam ediyor

Yasaklanan tarım zehirleri (pestisitler) sebebiyle 2023 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nden Türkiye kaynaklı 103 bildirim yapıldı ve başta biber olmak üzere birçok ihraç edilen ürün Türkiye’ye iade edildi

11 Ağustos 2023 - 01:09

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Resmî Gazete’de yasaklı ilan ettiği Fenbutatin Oxide, Klorprifos Metil, Klorprifos gibi tarımdaki yasaklı aktif maddelerin ülkemizde kullanımının devam ettiğini ve konuya ilişkin gerekli önlemlerin alınmadığını açıkladı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde 200’ün üzerinde, kampanya döneminde ise 27 pestisit aktif maddesinin kullanımını yasakladı. Ancak kampanya talepleri arasında yer alan Dünya Sağlık Örgütü’nün “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlediği 13 aktif maddeden dokuzu hâlâ yasaklanmadı.

EN ÇOK BİBER İADE EDİLDİ

Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2022 yılı raporunda, Türkiye menşeli meyve ve sebzede “Tarım zehri (pestisit)” kaynaklı 430 adet bildirim yapıldı. 2023’ün ilk yarısında da bildirimlerin sayısı 103’e ulaştı. Yasaklı pestisit aktif madde içeren ve ihraç edilen 80 parti ürün, sınırlarda reddedilerek Türkiye’ye iade edildi. 

LİMİTLERİN ÜZERİNDE PESTİSİT KALINTISI

Ocak-haziran ayları arasında meyve sebzelerde biber başta olmak üzere limon, mandalina ve domates gibi ürünlerde limit üzeri pestisit kalıntısı tespit edilerek Türkiye’ye iade edildi. Buğday Derneği, bu iadelerin, hem Türkiye’nin ticari itibarı zarar verdiğini hem de endişeye neden olduğunu savundu. 

 

İhraç edilen ürünlerin bildirim sayısı

Ürün adı

Bildirim sayısı

Biber

41

Limon

27

Domates

7

Mandalina

10

Greyfurt

3

Nar

3

Portakal

2

Ayva

1

Kabak

1

Kimyon

2

Sumak

1

Kuru Nane

1

Asma Yaprağı

3

Rezene

1

 

ZEHİRSİZ SOFRALAR PLATFORMU

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin AB tarafından desteklenen “Zehirsiz Sofralar Platformu” projesi, Türk tarımında kullanılmaya devam eden dokuz pestisit aktif madde ile birlikte başta bebeklerin ve çocukların hormon sistemine zarar veren; havayı, suyu ve toprağı kirleten pestisitlerin yasaklanması için çalışıyor. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelindeki tüm gıda ve yem işletmelerini, bu işletmelere yönelik denetimleri ve ithalat ve ihracat kayıtları gibi bilgilerin girildiği Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) verilerinin halkın erişimine açılmasını talep eden Zehirsiz Sofralar Platformu, yasaklı aktif madde kullanımına ilişkin halkın endişelerinin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.


ARŞİV