Sıcaklar artıyor su azalıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, “2023 Yılı Yaz Mevsimi Sıcaklıklarının Değerlendirilmesi” raporuna göre 2023 yılı yaz mevsimi, son 53 yılın en sıcak yedinci yaz mevsimi olarak kayıtlara geçerken, barajların doluluk oranı yüzde 25’in altına geriledi

21 Eylül 2023 - 10:16

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, “2023 Yılı Yaz Mevsimi Sıcaklıklarının Değerlendirilmesi” raporu yayınlandı. Çalışmada haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan yaz mevsimine ait ortalama sıcaklıklar, uzun yıllık veriler ile karşılaştırıldı. Yapılan araştırmaya göre 2023 yılı yaz mevsiminde ortalama sıcaklıklar; Edirne, Gökçeada, Kuşadası, Kale/Demre, Kızılcahamam çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken; ülkenin diğer yerlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Türkiye’nin 1991-2020 yaz mevsimi ortalama sıcaklığı 24 °C olarak kaydedilirken, 2023 yılı yaz mevsimi ortalama sıcaklığı 24,7 °C ile mevsim normallerinin 0,7 °C üzerinde gerçekleşti. 2023 yılı Ağustos ayı, son 53 yılın ağustos ayları içinde en sıcak ikinci ağustos ayı, 2023 yılı yaz mevsimi ise son 53 yılın en sıcak yedinci yaz mevsimi olarak kayıtlara geçti.

YÜZDE 60 AZALDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "2023 Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu" verilerine göre ise bu yıl ağustosta düşen yağış miktarı metrekareye 6,4 kilogram olarak gerçekleşti. Rapora göre, bu sene ağustos ayındaki yağışlar uzun yıl ortalamasına göre yüzde 57, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60 azalma gösterdi. Tüm bölgelerdeki yağışlarda da normale göre azalma oldu. Yağışların azalmasına bağlı olarak, ağustos kuraklık haritasına göre, Türkiye'nin büyük bölümünde "şiddetli kuraklık" kaydedildi.

YÜZDE 25’İN ALTINA DÜŞTÜ

İstanbul’a su sağlayan barajların son durumu da endişe verici düzeye ulaştı. Kente su sağlayan barajların ortalama doluluk oranları üç yılın ardından yüzde 30’un altına düştü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul barajlarındaki doluluk oranları 21 Eylül itibariyle yüzde 24,69 olarak ölçüldü.

SUYUN GELECEĞİ NE OLACAK?

İstanbul Planlama Ajansı’nın temmuz ayında hazırladığı “Kuraklık, Su Bağımlılığı ve İstanbul’un Kronik Su Stresi” adlı rapora göre nüfus artışı, çarpık kentleşme, iklim krizi, kuraklık ve mega projeler su sorunun başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Raporda yer verilen bilgilere göre İstanbul’da 2000’li yıllarda yaşanan sıcaklık artışı 2°C’den fazla olurken, yaşanan sıcak hava dalgalarında artış bekleniyor. İstanbul’da, 1990’lı yıllarla birlikte Istrancalar, 2000’li yıllar sonrasında ise Melen olmak üzere il sınırının dışında yer alan, yakın coğrafyasındaki kaynaklardan su temin edilmeye çalışıldı. Ancak İstanbul’un barındırdığı su kaynakları ile nüfusunun farklı yakalarda yoğunlaşması, su altyapısında önemli yatırımların yapılmasını beraberinde getirirken, mevcut su kaynaklarında yaşanan yağış ve buharlaşma değişimleri, havza koruma kuşaklarında artan yapılaşma ve nüfus İstanbul’da suyun geleceğine yönelik uyarı sinyalleri veriyor.

KİŞİ BAŞI SU TÜKETİMİ DE ARTIYOR

İstanbul’un su tüketimi ve talebi de giderek artıyor. 2009 yılında 154 litre olan günlük kişi başı su tüketimi 23,8 artarak 2022 yılında 190 litreye yükseldi. 2025 yılı için yıllık su ihtiyacının 1.663 milyon metreküpe çıkması bekleniyor.


ARŞİV