Sağlıklı çevre temel insan hakkıdır

10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ‘kentsel dönüşüm yıkımları ve halk sağlığı’ konulu bir panel gerçekleştirildi

19 Aralık 2014 - 12:40
 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ‘kentsel dönüşüm yıkımları ve halk sağlığı’ konulu bir panel gerçekleştirildi.

              

Kadıköy Kent Konseyi Çevre ve Altyapı Çalışma Grubu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle “Kentsel Dönüşüm Yıkımları, Asbest ve Halk Sağlığı” konulu bir panel düzenledi.
Kozyatağı Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele; asbest söküm uzmanı Rahmi Baysal, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nadi Bakırcı ile Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer konuşmacı olarak katıldılar.
Sağlıklı çevrede yaşam hakkının, kentli haklarının konu edildiği panelde, kentsel dönüşüm yıkımları esnasında açığa çıkan asbest ve tehlikeleri üzerine konuşuldu.
Panel, Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Fatma Çiğdem Aydın’ın açılış konuşması ile başladı. İnsan hakları kavramının tarihsel süreç içerisindeki değişimini anlatan Aydın, çevre hakkının temel bir hak olarak kabul edildiğini söyledi.
Panelin kolaylaştırıcılığını (moderatörlüğünü) Çevre ve Altyapı Çalışma Grubu Başkanı Songül Demirel yaptı. Panelde A sınıfı iş güvenliği ve asbest söküm uzmanı Rahmi Baysal, Acıbadem Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nadi Bakırcı ve Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer konuşmacı olarak yer aldılar.
İlk olarak söz alan asbest söküm uzmanı Rahmi Baysal, konuşmasında asbestin ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineral olduğunu ve bu nedenle binlerce imalat ve sanayi ürününde kullanıldığını aktararak, zararlarının nispeten yeni keşfedildiğini ve ülkemizde de asbest kullanımının 2010 yılından bu yana yasaklandığını söyledi. Çeşitli sektörlerde kullanımı olan asbestin evlerde, binalarda, yer döşemelerinden çatı kaplamasına kadar pek çok alanda kullanıldığını belirten Rahmi Baysal, kentsel dönüşüm yıkımlarındaki binaların yüzde doksanında asbest olduğunu söyledi. Baysal çözüm önerisi olarak, kentsel dönüşüm yıkımlarında firmaların, ruhsat alırken ilgili yönetmelikler uyarınca “asbest yoktur” raporu alabileceklerini kaydetti.
Prof. Dr. Nadi Bakırcı ise halk sağlığı açısından uzun süreli ve yoğun asbest etkisinde kalanların akciğer kanseri, akciğer tümörü veya akciğer zarı kanserine yakalanma olasılığının çok yüksek olduğunu belitti. İş güvenliği açısından asbest sökümünün uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti.
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sumer de asbest ile ilgili yönetmelikleri ve süreci yakından izlediklerini kaydetti. 

ARŞİV