Üniversiteli gençler çevreyi konuştu

Gençler düzenledikleri çalıştayda çevre konusunda farkındalık oluşturuyor

21 Nisan 2016 - 14:09
Mustafa SÜRMELİ

Marmara Üniversitesi Doğa Bilimleri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencileri bu yıl ortaklaşa düzenledikleri 2. Çevre ve Ekoloji Çalıştayı’nda bir araya geldi. Bu yılki çalıştaya Kadıköy’den fen lisesi öğrencileri de izleyici olarak davet edildiler. 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenen çalıştaya aralarında Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı, “Kar Leoparı” unvanı sahibi ve Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk olan Nasuh Mahruki’nin de bulunduğu konuklar da katılarak sunumlar yaptı. Ağırlıklı olarak öğrencilerin sunumlarının yer aldığı çalıştayda nüfus ve çevre ilişkisi, çöp ve atıklar, çevrenin korunması konusunda ekolojik çözümler konuları konuşuldu.
Bu yılki çalıştayı düzenleyenler arasında yer alan Biyoloji Bölümü öğrencilerinden Yiğit Koray Babal, çevre ve ekoloji konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek, doğaya verilen önemi göstermek açısından çalıştayın temasını “Yeşiliz” olarak belirlediklerini ifade etti. Atatürk Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği öğrencisi Melisa Bal ise “Eğitimciler olarak, çevre konusunda bilinç kazandırmak istiyoruz. Daha çok öğrenci sunumlarından oluşan bir çalıştaydı ama 3 konuğumuz vardı. Türk dağcı ve yazar Nasuh Mahruki, bilgilerini bizimle paylaştı. Everest’e tırmanma öyküsünü anlattı. İş dünyasından Mehmet Özenbaş bize güneş enerjisiyle ilgili bilgiler verdi. Ekolojik okuryazarlık projesinden Buket Atlı da yaptıkları eğitim çalışmalarından bahsetti” dedi.  Çalıştay çalışmalarının kendilerine tecrübe kazandırdığını söyleyen Senem Melis Balkay ise “Bir kere insanlarla iletişim kurabilme konusunda gelişme kaydediyoruz. Öğretmen olacağımız için sürekli insanlarla iletişim halinde olacağız” diye konuştu, bilmedikleri konuları da öğrenme imkânı bulduklarını ifade etti.
Çalıştayı düzenleyen öğrenciler, katılımcılara çalıştay anısına hediyeler dağıttı. Yorucu geçen vize sınavları haftasının ardından çalıştay çalışmaları kapsamında katılımcılara dağıtılmak üzere keçelerden çınar yaprağı yapan öğrenciler ayrıca üzerinde karaçam tohumu olan kalemler de hediye etti.
Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri (DOBİSU) Merkezi Başkanı Doç. Dr. Şener Akıncı ise “Amaç, tüm öğrencilerimize çevre bilincini kazandırmaya çalışmak. Ekoloji dersini alan öğrencilerimizin çevre konusundaki duyarlılıklarını arttırmak, bilgi ve paylaşımlarını diğer öğrencilere aktarmak. Öğrencilerimiz bunu tamamen kendileri yapıyorlar. Biz yalnızca yardımcı oluyoruz” dedi.

ARŞİV