Mütevazı bir çevreci: Mustafa Özütürk

Yağmurlu ve soğuk bir Çarşamba günü… İşi olanın hızlıca işini bitirip kapalı bir alana girmek için koşturacağı, işi olmayanınsa evden çıkmayı tercih bile etmeyeceği bir gün.

19 Aralık 2014 - 12:48
 Yağmurlu ve soğuk bir Çarşamba günü… İşi olanın hızlıca işini bitirip kapalı bir alana girmek için koşturacağı, işi olmayanınsa evden çıkmayı tercih bile etmeyeceği bir gün. Suadiye’nin sokaklarında tüm şıklığıyla yürüyen 71 yaşındaki emekli mühendis Mustafa Özütürk için ise ne soğuğun ne de yağan yağmurun bir önemi yok. Elinde karton bir kutuyla sağda solda gördüğü çöpleri sakince topluyor Mustafa Bey. Bu onun hikâyesi, on yıllık bir mücadelenin ve mütevazı bir hayat alışkanlığının…


Gazete Kadıköy, Mustafa Özütürk’ün haberini tam 1 yıl önce “Gönüllü çevreci” başlığıyla verdiğinde, aslında uzun yıllardır geri dönüşümü bir alışkanlık olarak sürdüren Mustafa Bey’in yaptığı gönüllü çevrecilik, Suadiye’de daha da ilgi çeker olmuş. “Bu haber okunduktan sonra buradaki durum 1 senede değişti. Suadiye ve Bostancı’da çevre bilincinin, daha da gelişeceğine inanıyorum” diyor Mustafa Bey.
“ÇEVREYE YARDIM DA BİR İBADET BİÇİMİ”
Yaklaşık 10 yıldır Kadıköy’de yaşayan emekli mühendis Mustafa Özütürk hayat hikâyesini ve çevre bilincinin gelişmesini şöyle özetliyor: “10 sene önce başladım geri dönüşüme. Camiye gidip gelirken yolda plastik şişe, kağıt, gazete ne varsa topluyorum ve kumbaralara atıyorum. Bu benim açımdan bir ibadet biçimi.”
10 sene önce sağlığının bitme noktasında olduğunu belirten Mustafa Bey, geri dönüşüme yardım etmeye başladığından beri kendisinin de güçlendiğine inanıyor. Dışarıda bulunan geri dönüşüm kumbaralarını camiye giderken ve camiden dönerken doldurduğunu söyleyen Mustafa Özütürk, evindeki çöpleri de geri dönüşüme göre sınıflandırıyor. “Haftada bir, cuma günü belediye gelip evimdeki karton kutuları alıyor. Evde de çalışmaya devam ediyorum. Herkesin evinde mavi kutulardan var” diye de hatırlatmayı ihmal etmiyor.
“DÜNYAYA İYİLİK ETMEK DAHA BÜYÜK BİR ONUR”
Mustafa Özütürk röportaj sırasında sık sık, yıllardır topladığı gazete kupürlerini gösteriyor. Hepsi geri dönüşümle alakâlı. Sadece röportajlar değil, elinde geri dönüşümle ilgili dergiler de var. Okumamı, okumamızı istiyor. “İnsanlar bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünün ne getirdiğini bilirlerse, daha iyi anlarlar” diyor.
Mustafa Bey’in mütevazı yaşamı ve hayata bakış açısı, büyük iyilikler için küçük adımların ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikte: “İnsanlar yerden çöp almanın çöpçülük olduğunu düşünüp onur meselesi yapıyorlar. Ama iyilik için yapıldığını bilseler, bundan büyük onur mu olur?.. Mesela ben o kumbarayı doldurduğum zaman yaşadığım mutluluğu bana piyangodan milyonlar çıksa hissetmem. Benim sıhhatim yerinde. Yardıma ihtiyacım yok. Tek istediğim herkesin benim gibi yapması…”
Röportajın bitiminde, Kadıköy Belediyesi Atık Toplama kutularından birine yerden topladığı karton kutuyu atıyor. Yağmur ve soğuğun ortasında, 71 yaşındaki emekli mühendis Mustafa Bey, bir cadde boyunca plastik, kağıt, şişe, torba toplayıp geri dönüşüm kutusuna atmaya devam ediyor...

ARŞİV