Marmara'dan çöp çıkıyor!

Caddebostan koyunda temizlik için denize dalan dalgıçlar bol bol araba lastiği ve çöp çıkardı

12 Haziran 2015 - 10:02

Mustafa SÜRMELİ

Marmara Denizi’nin gün geçtikçe daha da kirlendiği, Türk Balıkadamlar Kulübü’nün düzenlediği kıyı temizliğinde bir kez daha görüldü. Kulübün dalgıçları, Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Caddebostan koyunda denizin yaklaşık 7 metre derinliğine dalarak, temizlik çalışması yaptı.
Hazırlıklarını tamamlayan dalgıçlar, atıkları toplayacakları çuvalları da alarak, Caddebostan koyunda denize girdi. Deniz dibinde yaklaşık 40 dakika kadar atık toplayan dalgıçlar bol bol kamyon ve otomobil lastiği çıkardı.

ÇÖP VE KOKU
Dalgıçları çöplerin dışında zor durumda bırakan bir başka sorun ise denizdeki kokuydu. Yüzeye çıkan dalgıçların ilk sözü, “Su lağım gibi kokuyor” oldu. Kadıköy Kurbağalıdere’den, Maltepe ve Kartal çevrelerinden denize akan kanalizasyon suyunun bu duruma neden olduğu ifade edildi.
Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Kadıköy Belediyesi Spor Müdürü Zafer Batar’ın da katıldığı etkinlikte Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Türk Balıkadamlar Kulübü Başkanı Nezih Saruhanoğlu, 1980’den sonra Marmara’nın hızlı kirlenmeye başladığını söyledi. Marmara sahillerinden gelen atıkların yanı sıra yüzde 80 oranında Tuna, Dinyeper ve Dinyester nehirlerinden Karadeniz’e akan ağır atıkların da Marmara’yı kirlettiğini ifade eden Saruhanoğlu, yıllardır daldığı Marmara’daki kirliliği gördüğünü, geri dönülmez noktaya ulaşmadan önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Yaşayan Marmara Sualtı Festivalinin de aslında Marmara Denizi’ndeki kirliliğe dikkat çekmek fikriyle doğduğunu söyleyen Saruhanoğlu, sualtı festivalleri arasında dünya çapında festivaller arasında yer aldığını söyledi.
Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı’na bağlı ekipler de olası bir acil durum için güvenlik önlemleri aldı.
 


 

ARŞİV