Koruma Kurulu, Korunun "millet bahçesi" olmasını onayladı

Koruma Kurulu, Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu’nun “millet bahçesi” olmasını onayladı. Validebağ Gönüllüleri kararı yargıya taşıdı

22 Ekim 2018 - 13:11

Kadıköy ve Üsküdar arasında bulunan Validebağ Korusu, 354 dönüm büyüklüğüyle Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından biri. 1999’dan bu yana I. derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Validebağ Korusu millet bahçesine dönüştürülecek. İlk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarıyla temmuz ayında yaptığı toplantıda gündeme gelen Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülme projesi İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu toplantısında kabul edildi.

KURUL “SAKINCA YOK” DEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 1.Derece Doğal Sit alanı olan Validebağ Korusu’nda “peyzaj projeleri”  yapmak için koruma kuruluna başvurmuştu. Kurul, “Doğal sit alanları ve taşınmaz tabiat varlıklarının bulunduğu alanların arkeolojik, kentsel arkeolojik, tarihi sit alanları ve tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile bunların koruma alanları ve etkileşim-geçiş sahasının bulunduğu alanlar ile çakıştığı yerlerde uygulanacak esaslara ilişkin protokol” gereği İstanbul 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan görüş istenmesi koşuluyla projenin Tabiat Varlıkları açısından sakıncası olmadığına karar verdi. 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da projeye onay verdi.

DAVA AÇTILAR

Validebağ Gönüllüleri, yaklaşık 1,5 aydır millet bahçesi projesine karşı mahalle sakinlerinden imza topluyorlar. Ayrıca change.org üzerinden de yürütülen imza kampanyasında bugüne kadar toplanan imza sayısı 5 bine yaklaştı. 15 Ekim 2018 tarihinde İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde Koruma Kurulu kararlarına karşı dava açan Validebağ Gönüllüleri, projenin iptal edilmesini, Validebağ Korusu’nun doğal, yeşil ve bir bütün olarak gelecek nesillere kalmasını istiyorlar.

“AMFİ TİYATRO, OYUN ALANLARI...”

Validebağ Gönüllüleri’nin verdiği bilgilere göre  proje kapsamında yolların rehabilitasyonu, ışıklandırma, amfitiyatro, çocuk oyun alanları, fitness alanları ve  bisiklet parkuru yapımı gibi inşaat faaliyetleri yapılacak. Çalışmalarda granit doğal taş zemin kaplaması, dişli kum, çim taşı, ahşap travers ve granit bordür malzemesi kullanılması planlanıyor.


ARŞİV