Kadıköy'de çevre bilinci artıyor

Kadıköy Belediyesi daha yeşil, temiz bir çevre için çalışmalarını sürdürüyor; çocukların çevre bilinci etkinliklerle arttırılıyor

05 Haziran 2015 - 11:17

Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy Belediyesi çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.  İlçede görüntü, gürültü, elektromanyetik kirliliğin önüne geçilmesi yönünde projeler yürüten belediye, kentsel dönüşümün gerçekleştiği ilçede inşaat ve hafriyat atıklarının kontrolünü sağladı, içme suyu ve deniz suyu analizlerini yaptı.

  • 2008 yılı sonundan bugüne 360 ton atık elektrikli elektronik eşya toplanıp, geri kazandırıldı.
  •  2013 tarihinden bugüne cam kumbaralarından 2.919 ton cam ambalaj atığı toplandı.
  •  2008 yılı Kasım ayında yerel yönetim ölçeğinde ilk kez Belediye tarafından Atık Koordinasyon Merkezi kuruldu. Bu güne kadar 50 bin 672 talep, şikâyet, öneri vb. bildirimleri çözüme kavuşturuldu.
  •  İlçenin muhtelif noktalarına toplam 357 adet cam kumbarası konuldu. Nisan 2013 tarihinden bugüne cam kumbaralarından 2 bin 919 ton cam ambalaj atığı toplandı.
  •  Bitkisel Atık Yağ Toplama Kampanyası başlatıldı. 326 noktadan bitkisel atık yağ toplandı. Belediye, topladığı 8 bin 639 kg. bitkisel atık yağ ile İstanbul’daki belediyeler arasında 3. sırada yer aldı.
  • Ayrıştırma istasyonu kuruldu. Atık Elektrikli Elektronik Eşya toplama aracının topladığı bilgisayar ekipmanları öncelikli olarak kullanılabilir hale getirildi. 673 adet bilgisayar Anadolu’da ihtiyacı olan okullara gönderildi. Diğer bilgisayar ekipmanları ise ekonomiye geri kazandırıldı.
  • Abdullah Öğücü Öğrenci Yurdu Su Verimliliği Projesi kapsamında son 15 aylık dönemde 2 bin 250 ton su tasarrufu sağlandı. Elde edilen sular bölgedeki park ve bahçe sulamalarında değerlendirildi.
  • “Atık Yönetimi ve Çevre Eğitim Projesi” (AYÇEP) 2011 yılında tamamlandı. Proje kapsamında, 68 ilkokulda 10 bin 011 öğrenci ve 387 öğretmene eğitim verildi.
ÇOCUKLARIN OBJEKTİFİNDEN KADIKÖY

Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Kadıköy Belediyesi “Kadrajımdan Kadıköy Su Temalı Fotoğraf Yarışması” düzenledi. Yarışmada birinciliği Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu öğrencisi Egecan Güzeloğlu “Kapak Su ve Peşinde Kumru” adlı fotoğrafıyla kazandı. İkinciliği Faik Reşit Unat Ortaokulu’ndan “Suyun Önemi” adlı fotoğrafıyla Ahmet Burak Ayaz kazanırken, “Sudan Çıkmış Balıklar” adlı fotoğrafıyla üçüncülüğü kazanan Gazi Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu öğrencisi Ece Berk aynı zamanda başarı ödülünün de sahibi oldu.

Yarışmada Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu’ndan Beyza Bilge Payal da başarı ödülüne layık görülürken, FMV Özel Erenköy Işık Ortaokulu’ndan Pelin Savaş, Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu’ndan Ezgi Verdi, Nazlıcan Kayak mansiyon ödülü kazandı. Jüri Özel Ödülü’nü ise Hüseyin Ayaz Ortaokulu’ndan Beyza Yıldız, FMV Özel Erenköy Işık Ortaokulu’ndan Meriç Akkaya kazandı.
Dereceye giren 10 öğrenci İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin (İFSAK) fotoğraf atölyesine ücretsiz katılım hakkı kazandı.

TARİFSİZ MUTLULUK

Daha önce resim dalında ödül kazandığını ancak fotoğraf dalında ilk kez ödül kazandığını söyleyen Egecan Güzeloğlu’nun yaşadığı mutluluk görülmeye değerdi. “Çok heyecanlıydım. Havalara uçtum diyebilirim. Onca güzel fotoğraf arasından benim fotoğrafımın seçilmesi büyük mutluluk. Yeni fotoğraf makinem oldu. Yaz tatilinde bol bol fotoğraf çekeceğim” diyen Egecan, gazoz kapağının içinde su arayan kumruyu gördüğünde içinden deklanşöre basmak geldiğini anlattı.
Fotoğrafında suyun önemini, suyu israf etmemek gerektiğini anlatmak istediğini söyleyen Ahmet Burak Ayaz hayatındaki ilk ödülü kazanmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Kazandığı üçüncülük ve başarı ödülüyle büyük mutluluk yaşadığını söyleyen Ece Berk de ilk defa ödül kazandığını söyledi. Ece, “Kazandığım bisikletle Kadıköy’ü dolaşıp bol bol fotoğraf çekeceğim. Fotoğraf çekmeye devam edeceğim ama ilerde modacı olmayı istiyorum” dedi.

DOĞAYLA UYUMLU YAŞAM

Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 3 Haziran Çarşamba günü düzenlenen 2015 Çevre Ödülleri törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de katılarak çocukların mutluluğunu paylaştı.
Yaklaşık 80 bin öğrencinin bulunduğu ilçede çevre adına yapılan etkinlikleri çok önemli bulduğunu belirten Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, çevre konusunda yürütülen çalışmalarından dolayı Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti.
Mesleği İnşaat Mühendisliği olan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise konuşmasına; mühendislikteki temel kuralın doğayla uyumlu yaşamak olduğunu belirterek başladı. Böylece istenmeyen çevre felaketlerinden de korunabileceğini söyleyen Nuhoğlu, “2-3 derecelik ısı değişiklikleri canlı yaşamını etkiliyor. Kirletirseniz çevreyi ne olur? Marmara Denizi’nde 160-170 olan balık türü 12-13’e düşer. Tüketimle beraber çevre kirliliği artmakta. Dünya çeşitli atıklarla ciddi kirlilikle karşı karşıya. Doğanın kirliliği canlı türlerini de yok ediyor. Çevre ile ilgili projelere siz öğrencilerin büyük katkısı oluyor. Siz katkı verdiğiniz de aileleriniz de mutlaka duyarlı davranacaktır. Kadıköy Belediyesi olarak okul projelerine bundan dolayı destek veriyoruz” dedi.

ATIK PİLLER DÖNÜŞÜME

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nin Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde Türkiye genelinde okullarda düzenlediği Atık Pil Toplama Yarışması’nda en fazla atık pili toplayıp, Kadıköy’ü başarıyla temsil eden Cenap Şehabettin İlkokulu da plaket ve hediyelerle ödüllendirildi.
Uygulamalı Çevre Eğitim Projesi kapsamında; programın dördüncü aşamasını tamamlayan İlhami Ahmet Örnekal ile Kalamış Şehit Murat Özyalçın İlkokullarına da plaketleri hediye edildi. Bu proje kapsamında 248 öğrenci atıkların kaynağında ayrıştırılması, iklim değişikliği, enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda eğitim çalışmalarına katılmıştı.

ESENCAN DOSTLARINA MADALYA

2015 yılı “Muhteşem Dönüşüm Solucanlarla Kompost Projesi” katılımcı okulları da unutulmadı. Projeye katılan Göztepe Halil Türkkan Ortaokulu, Fehmi Ekşioğlu Ortaokulu, Moda İlkokulu, Özdemiroğlu İmam Hatip Ortaokulu, İstek Barış Anaokulu ve 60. Yıl Anadolu İlkokulu, öğretmen ve öğrencilerine plaket ve madalya hediye edildi.
Etkinlikte, Kadıköy’de yapılan çalışmalara katkı veren kişi, kurum ve kuruluşlara da teşekkür plaketleri hediye edildi.
Oval: 4 

ARŞİV