Kadıköy'ün parklarında akıllı sulama dönemi

Kadıköy Belediyesi, azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmak ve tasarruf etmek amacıyla geliştirilen akıllı sulama tekniğini İstanbul’da iki parkında hayata geçirdi. Yağmura ve neme duyarlı sistem ile güneşte ve gölgede kalan yeşil alanlar ihtiyacı oranında su tüketiyor.

15 Haziran 2023 - 16:02

Yaşanan iklim krizi, su kaynaklarının azalması gibi çevresel sorunlara duyarlı, bu yönde çalışmalarda bulunan Kadıköy Belediyesi, bu konuda bir adım daha attı. Belediye, su kaynaklarını daha verimli kullanmak için geliştirilen akıllı sulama tekniğini Kalamış Atatürk ve Fenerbahçe parklarında hayata geçirdi. 

YAĞMURA VE NEME DUYARLI SİSTEM

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Berbu Demircioğlu, “Otomatik sulama sistemi zaten vardı. Ama bu sistem ile su yeşil alanlara homojen bir şekilde dağılıyor. Oysa her yerin su ihtiyacı farklı oluyor. Örneğin yarı gölge ile güneşi daha fazla alan yerin su ihtiyacı aynı değil. Buna göre değerler sisteme giriliyor, talep edilen miktarda sulama yapılıyor. Hem yeşil alanların hem de suyun sürdürülebilir olması açısından önemli. Gece yağmur yağdığı zaman sistemin yağmur sensörleri devreye giriyor, sulamayı kesiyor. Ertesi gün nem sensörleri toprağın suya ihtiyacı olmadığını algılıyor ve sulama yapmıyor. İklim krizinin yaşandığı bir dönemde su tasarrufu sağlamak adına çok önemli.” dedi. 

“Yeterli ve sürdürülebilir su politikası için adım atıyoruz” diyen Demircioğlu, sözlerini şöyle bitirdi: “Bu sistemle yanlış sulama sistemine bağlı yaşanan su kaybını önleyerek su kaynaklarına sahip çıkmayı hedefliyoruz. İklim krizi hem yerüstü hem de yeraltı su kaynaklarını tehdit ediyor. Bu sistem ülke genelinde yaygınlaşırsa çok iyi olacak.” 

Omgal Dijital Teknoloji'nden Ulaş Çakmak da kurdukları sistemle ilgili şunları söyledi: “Şebeke suyunun iklimsel ve coğrafi koşullarına bakarak yönetilmesi temeline dayanıyor. Sistemi toprakla ilişkilendiriyorsunuz. Sulama saatlerini veriyorsunuz. Yağmur yağdığında yağmur sensörü devreye giriyor, sulama duruyor. Yağmur geçişi olduktan sonra topraktaki nemi yeterli ölçüde görüyorsa sulamayı başlatmıyor. Şebeke suyunun daha verimli kullanılmasını sağlıyor, toprağın da verimini artırıyor.”

 

 


ARŞİV