Kadıköy'ün geleceğini planlama çalıştayı

Kadıköy’ün geleceği için, “Kadıköy 2030 Dirençlilik Belgesi” çalıştayı yapıldı. Çalıştay’da araştırmacı, akademisyen, kamu çalışanları, yerel topluluklar ve kitle örgütü temsilcileri bir araya gelerek, kriz dinamiği taşıyan gündemlere dair politika önerdi.

09 Mayıs 2023 - 12:31

Kadıköy’ün yakın gelecekte karşılaşabileceği zorluklara dair bugünden önlemler almak ve politika geliştirmek üzere, Kadıköy Belediyesi Akademi’sinde “Kadıköy 2030 Dirençlilik Belgesi” hazırlıklarına başlandı. Araştırmacı, akademisyen, kamu çalışanları, yerel topluluklar ve kitle örgütü temsilcilerinin bir araya geldiği Çalıştay’da, Afet Dirençlilik, İklim Dirençlilik, Demografi ve Sosyo-Ekonomik Dirençlilik ve Kentsel Hareketlilik olmak üzere, dört alanda çalışmalar yapıldı. 

Kadıköy Akademi Sorumlusu Aras Aladağ, nüfusun yaşlanıyor olması, sosyoekonomik kırılganlık ve iklim krizi gibi belli başlı gündemlerinin olduğunu söyledi. Aladağ, “Kentsel hareketlilikle ilgili sorunlar var, burası turistik bir bölge aynı zamanda, sosyalleşmek için Kadıköy’e gelen çok fazla insan var. Biz belli başlı krizlere dair bir perspektif sunacağız ve bütüncül bir yaklaşımla, kriz dinamiği taşıyan gündemlere dair bir politika önereceğiz” şeklinde konuştu. 

KADINLAR DAHA DİRENÇLİ

Prof. Dr. Hatice Kurtuluş, İstanbul’un genelinde erkek nüfusunun yüksek olmasına rağmen, Kadıköy’de kadın nüfusunun yüksek olduğunun altını çizdi. Kadıköy’deki, 65 yaş üstü kadınların nüfus oranının yüksek olmasından dolayı, bu orana ulaşıldığını söyleyen Kurtuluş “Çünkü kadınlar daha dirençli, yaşadıkları her türlü zorluğa antrenmanlılar. İstanbul yaşlılık çalışmasında Kadıköy’de gördüğümüz bir şey var; pandemide 65 yaş üstü kadınlar erkeklere göre daha dirençli çıktılar. Bu Kadıköy’e has bir şey” dedi. 

2,4 MİLYON KİŞİ HAREKET HALİNDE

Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Haluk Gerçek, günde yaklaşık 2,4 milyon kişinin Kadıköy’de hareket ettiğini açıkladı. 1,1 milyon yolcunun, gidecekleri istikamete Kadıköy’den başladığını vurgulayan Gerçek, tersine akışta bu sayının 1,2 milyon olduğunu dile getirdi. 

Gerçek konuşmasına şöyle devam etti: “Deniz ulaşımı var, raylı sistem bağlantısı var, ana arterler var, metrobüs var. Ulaşım altyapısı açısından şanslı bir ilçe olmakla beraber Kadıköy’ün merkez bölgesinde özellikle çok ciddi ulaşım ve trafik sorunları var. Yaya ve bisikletli ulaşımına öncelik tanıyan, otomobilin merkez bölgelere girmesini kısıtlayan, bütün politikalar toplu taşımaya da entegre edildiğinde daha yaşanabilir bir Kadıköy’de yaşama fırsatını bulabiliriz diye düşünüyorum.” 

 


ARŞİV