Kadıköy'de yerel ürünlerin adresi: Atıksız Yaşam Dükkanı

Kadıköy Belediyesi’nin Atıksız Yaşam Dükkanları’nda uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişmek mümkün

25 Ocak 2024 - 12:00

Kadıköy Belediyesi, tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan, tüketici ile yerel ürünü ve üreticiyi buluşturan Atıksız Yaşam Dükkanı’nın ilkini, 2020 yılında Feneryolu’nda Kadıköy Belediyesi Atıksız Yaşam Pazarı’nda hizmete açtı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılan dükkanda kişisel bakımdan gıdaya, mutfaktan hijyen ürünlerine kadar geniş bir ürün yelpazesi var. Dükkanın,vatandaşlar tarafından ilgi görmesi üzerine 2022 yılında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde ikincisi açıldı. 

“EKOLOJİK ÜRÜNLER”

Atıksız Yaşam Dükkanı’nın amacının atıksız yaşam felsefesine uygun, tek kullanımlık ürünler yerine sürdürülebilir, yerel ürünleri ve kadın kooperatif ürünlerini tüketici ile buluşturmak olduğunu dile getiren Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Çevre Mühendisi Nihan Ayışık, dükkanda satılan ürünleri şöyle sıraladı: “Temizlik, kişisel bakım ve hijyen, gıda, mutfak, tekstil ürünleri bulunuyor. Bu ürünler, yerel ve doğal hammadden yapılmış atıksız ve ekolojik ürünler. Ziyaretçiler, kişisel bez torba, kese ve kavanozlarıyla gelip ürünleri alabiliyor.”

Nihan Ayışık, “Dükkanda aynı zamanda Belediye’nin diğer hizmet birimlerinde olduğu gibi ‘Az Atık Çok Su’ hareketini desteklemek amacıyla su sebili de mevcut. Vatandaşlarımız buradan ücretsiz olarak kendi mataralarıyla su temin edebilir.” dedi. 

 “BAŞARILI GİRİŞİM”

Atıksız Dükkan’dan alışveriş yapanlar doğal ürünlere eriştikleri için memnun. Atıksız Yaşam Pazarı içinde çalışmalarını sürdüren Potlaç Kadın Kooperatifi’nden Müjgan Mani de dükkanın müşterilerinden.  Kendisinin de bir kooperatif üyesi olduğu için kadın kooperatiflerini desteklemek adına dükkandan alışveriş yaptığını söyledi ve şöyle devam etti: “ Kuru fasulye, nohut, dut kurusu, bulgur alıyorum. Hepsi de çok güzel. Çok memnunum. Belediye çatısı altında olması da güven veriyor. Çalışan arkadaşlar da çok güler yüzlü.”

Potlaç Kadın Kooperatifi’nden Yasemin Acar da “Kuru bakliyat alıyorum. Ayrıca bulaşıkta kullanmak için de kabak lifi. Ürünlerin sağlıklı olduğunu bildiğim, çocuklarımıza gelecekte güzel bir dünya bırakmak burayı tercih ediyorum. Çocuklarımız katkı maddeli ürünlerle büyümesin. Doğal yaşamın sürdürülebilir olması gerekiyor. O yüzden buradan alışveriş yapıyorum.” dedi. 

Nilüfer Yüksel de şunları söyledi: “Buradaki ürünler çok güzel. Kadıköy’de başarılı bir girişim. Yerel üreticiler ve kadın kooperatifi ürünleri var.  Kalkınmayı sağlar. Ben de ceviz reçeli aldım.”



 


ARŞİV