Kadıköy "MAKING CITY" toplantısına ev sahipliği yaptı

Sekiz ülkeden 34 kurumu bir araya getiren “MAKING CITY” projesinin 11. toplantısı Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Kadıköy Belediyesi olarak, iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilirlik, azaltım, uyum ve pozitif enerjiyi teşvik etmek amacıyla büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz” dedi

26 Ekim 2023 - 14:52

Sekiz ülkeden 34 ortağı bir araya getiren ve Avrupa Komisyonu “Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Programı” tarafından finanse edilen olan “Making City” projesinin 11. periyodik Toplantısı 18 Ekim 2023 tarihinde Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düzenlenen toplantıya birçok kurum temsilcisiyle birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı.

“ÖNEMLİ BİR ADIM”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Odabaşı, Kadıköy Belediyesi olarak, iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilirlik, azaltım, uyum ve pozitif enerjiyi teşvik etmek amacıyla büyük bir kararlılıkla çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Yerel yönetimler olarak, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Making City Projesi, bu sorumluluğumuzu yerine getirmek ve pozitif enerji bölgeleri oluşturarak çevremizi daha yaşanabilir hale getirmek için önemli bir adım. Bugün burada toplandık çünkü inanıyorum ki, sadece bir araya gelerek, fikirlerimizi paylaşarak ve deneyimlerimizi birleştirerek, sürdürülebilir bir geleceği inşa etme yolunda ilerleyebiliriz. Pozitif enerji bölgeleri oluşturmak, çevre dostu teknolojileri benimsemek ve kentsel dönüşümü sürdürülebilir bir şekilde yönlendirmek için işbirliği yapmalıyız.”

“İklim değişikliği ile mücadele ve atıksız yaşam konusunda öncü çalışmalarımızla ülkemizdeki diğer belediyelere örnek olmanın sorumluluğunu taşıyoruz.” diyen Odabaşı “Making City Projesi de ‘pozitif enerji bölgesi’ oluşturma başlığı ile Türkiye’de yapılan ilk teorik çalışmadır. Umuyorum ki ilk uygulaması da bizim dönemimizde gerçekleşir. Kadıköy Belediyesi olarak, bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

MAKING CITY NEDİR?

Kadıköy Belediyesi’nin Horizon 2020 programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı MAKING CITY (Making City: Energy Efficient Pathway for the City Transformation) Projesi, büyük ölçekli “pozitif enerji bölgeleri” (PED) odağında kentsel enerji dönüşüm metodolojileri ve teknolojilerini ele alan bir uygulama projesi. Aralık 2018’de başlayan ve CARTIF Teknoloji Merkezi tarafından koordine edilen projede; Groningen ve Oulu “yol gösteren” (lighthouse), Kadıköy’ün de aralarında bulunduğu León, Bassano del Grappa, Poprad, Trencin, Lublin ve Vidin kentleri ise “izleyici kent” (follower city) konumunda yer alıyor. Proje kapsamında 2024 yılına kadar Kadıköy, uzun vadeli bir yaklaşımla kentsel enerji dönüşümüne rehberlik ederek, PED yaklaşımının gerçek potansiyeline partnerleri ile birlikte ulaşmayı amaçlıyor.

Projenin amacı, mevcut olan planlarla ve yol haritalarıyla uygun şekilde birleştirilen uzun vadeli bir yaklaşımla, kentsel enerji dönüşümüne rehberlik etmek. Bunun yanı sıra proje ile birlikte altı izleyici yerel yönetimi uygulayıcı şehirlerde yapılan enerji dönüşümünü ve mevcut uygulamaları gözlemlemesi ve kendi yerel yönetim sınırları içerisinde enerji dönüşüm planlarını hazırlanması hedefleniyor.

KADIKÖY’DE NELER YAPILDI?

- Eylül-Aralık 2019 tarihleri arasında Kadıköy’de PED alanı olarak tercih edilecek yerin tespiti için fizibilite, verimlilik ve analiz çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonucunda Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi ve otoparkı güneş enerjisi ile elektrik üretimi açısından uygun bulundu. Seçilen alanda 2020-2023 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan PED alanı ile Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi ve otoparkının elektrik tüketimlerinin karşılanıp artıya geçilmesi hedefleniyor.

-  Proje kapsamında; 2020 yılı içerisinde yedi kez proje toplantısı, 2 kez de periyodik toplantı gerçekleştirildi ve Kadıköy’ün mevcut durumu hakkında (enerji, mobilite, sosyo-ekonomik doku vb.) veriler toplandı. Bu verilerin analizi ile Kadıköy’ün enerji tüketim haritaları oluşturuldu.

- 2021 yılında, “2050 Vizyon Toplantıları, Kapasite Geliştirme Anketi, Takipçi Şehir Mikro Ölçek Analizi, Önceliklendirme Aracı, PED Çözüm Kataloğu, PED Hesaplama Metodu” gibi çalışmalar tamamlandı. 2021 yılı içinde ayrıca, Kadıköy Belediyesi'nin 2050 Kadıköy vizyonunun belirlenmesi çalışması kapsamında Vatandaş Katılımı Stratejilerinin Belirlenmesi için vatandaş katılım anketi hazırlandı ve Anlat Kadıköy Platformu üzerinden Kadıköylüler ile paylaşıldı. Vatandaş katılım anketi ile Kadıköylülerin iklim, enerji ve sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili olarak, enerji tüketim alışkanlıklarını, tüketim davranışlarındaki değişiklik nedenlerini ve motivasyonlarını, iklim eylemlerine karşı bilinci ortaya çıkarmak ve bu doğrultuda politikalar üretmek üzere veri toplamak amaçlanıyor.

-Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından her yıl gerçekleştirilen “Dünya Yeşil Binalar Haftası Türkiye’ 22” kapsamında “Kadıköy'ün Making City Proje ile PED Yolculuğu” ve Kadıköy Belediyesi’nin yerel uygulamaları tanıtıldı.

 

 


ARŞİV