Kadıköy, iklim mücadelesinde öncü olmayı sürdürüyor

Kadıköy, CDP-ICLEI anketinde, iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük eden kentlerin girdiği A Listesi’ne girmeye hak kazanan Türkiye’nin tek ilçesi oldu

24 Kasım 2023 - 11:17

Kadıköy Belediyesi, iklim değişikliğine karşı kenti dirençli hale getirmek, vatandaşları iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için birçok çalışmaya imza attı. Kadıköy Belediyesi, 2009 yılında “İklim Dostu Kentler Kampanyası” ile başladığı iklim değişikliği ile mücadelesine, 2012 yılında imzaladığı “Başkanlar Sözleşmesi” ve 2017 yılında ICLEI (Uluslararası Belediyeler ve Yerel Yönetimler Konfederasyonu) üyeliği ile devam etti. Kadıköy Belediyesi, 2018 yılında iklim değişikliğinin neden olduğu tehlikelerle nasıl başa çıkılacağını göstermek adına Sürdürülebilir Enerji ve İklim Adaptasyon Eylem Planları'nı hazırladı.

“119 ŞEHİR İÇİNDE YER ALDI”

Kadıköy Belediyesi, 2020 yılından beri her yıl çevresel verilerini ve iklim eylem planlarını şeffaf bir şekilde kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan CDP -ICLEI  İzleme Platformu aracılığıyla açıklıyor. Kadıköy, 2022 yılında A puanını almaya hak kazanan 122 şehirden biri oldu. Bu sene de aynı başarıyı tekrarlayarak 2023 yılında dünya genelinde 939 şehirle birlikte katıldığı CDP-ICLEI Anketi’ne göre CDP-ICLEI A Listesi’nde yer almaya hak kazanan 119 şehirden biri oldu. Kadıköy, Londra, Sidney, New York, Atina, Paris, Tokyo gibi daha birçok şehrin ve ilçenin yer almaya hak kazandığı listede Türkiye'den tek ilçe oldu.

CDP (Karbon Dağılımı Projesi), küresel ölçekte iklim değişikliğiyle mücadele konusunda öncü bir kuruluş. ICLEI (Uluslararası Belediyeler ve Yerel Yönetimler Konfederasyonu) ise yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda küresel bir ağ. CDP-ICLEI ortaklığı yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadelede gerçekleştirdikleri eylemleri raporlamalarına ve bu raporları CDP'nin küresel iklim değişikliği şeffaflık platformuna göndermelerine yardımcı olur. Bu raporlar, yatırımcılar, politika yapıcılar ve kamuoyu için değerli bir kaynak.

CDP-ICLEI A Listesi de CDP'nin ve ICLEI' nin ortaklaşa oluşturduğu bir listedir. A Listesi, iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük eden ve iklim değişikliğiyle ilgili bilgilerini kamuyla şeffaf bir şekilde paylaşan şehirleri tanır. 

 


ARŞİV