Kadıköy Çevre Festivali sona erdi

Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği ve üç gün süren ve bu yıl beşincisi yapılan Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük Çevre Festivali sona erdi. "İklim Krizi ile Mücadele" temalı festivalde 200'e yakın isim ve 46 sivil toplum kuruluşu, paneller, atölyeler ve söyleşilerde iklim ve çevre sorunlarını tartıştı, çözüm yolları üzerinde kafa yordu

05 Haziran 2022 - 17:36

Selamiçeşme Özgürlük Parkı'nda cuma günü Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın açılış konuşmsı ile başlayan 5. Çevre Festivali, sona erdi. Kadıköy Belediyesi'nin gerçekleştirdiği, Türkiye'nin en kapsamlı ve en büyük çevre festivalinde bu yılki ana teması 'İklim Krizi ile Mücadel idi. Üç gün süren festivalde, çevre için mücadele eden, fikir üreten 200'e yakın isim ve 46 sivil toplum kuruluşu, festival kapsamında düzenlenen paneller, söyleşiler ve atölyelerde bir araya geldi. 

"İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELEDE SON NESİLİZ"

Festival, 3 Haziran Cuma günü Kadıköy  Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nan açılış konuşması ile başladı. Kadıköy olarak dünya ölçeğinde binlerce öncü kent ile birlikte sürdürülebilir ve iklim değişikliğine dirençli bir kent var etme yolunda bir çok girişimi hayata geçirdiklerini söyleyen Odabaşı, "Her fırsatta sesimizi duyurmaya, halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz" dedi. İklim krizi ile mücadelede yerel yönetimlerin çok büyük bir önemi olduğunu söyleyen Odabaşı, "Zira büyük kentler, dünyada tüm enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 75’inden, sera gazı salımlarının da üçte ikisinden sorumlu. Sorunun ve çözümün kaynağı olan kentlerin yöneticisi olarak bizlerin; devletin ya da diğer kamu kurumlarını beklemek gibi bir vakti kalmadı. Bizler iklim krizi ile mücadelede harekete geçebilecek son neslin yöneticileriyiz. Ve bizden sonra her şey için çok geç olacak. Kadıköy’ün kendi kaynakları ve yetişmiş insan kaynağının yanı sıra iklim için gerekli uluslar arası finansman desteği sağlanması durumunda pek çok olumsuzluğu bertaraf etmemiz mümkün" diye konuştu.

"ACİL ÖNLEMLER ALMALIYIZ"

Odabaşı konuşmasını şöyle bitirdi: "İklim krizi günümüz dünyasının en temel sorunlarından biri. Geri dönüşü olmayacak noktaya gelmeden acil önlemler almak zorundayız. İşimiz zor ama umudumuzu yitirmeden, daha çok ve birlikte çalışarak daha güzel bir Kadıköy’ü birlikte var edeceğiz. Kadıköy Çevre Festivali iklim krizi dahil doğayla uyumlu politikalar konusunda tartışmak, var olan sorunları konuşmak ve çözüm üretmek için önemli bir fırsat. Biz geleceğe düzenli bir kent bırakmayacağız. Yaşadığımız kentlere o kadar çok ihanet etmişiz ki buraları kısa sürede eski haline kavuşturmak çok zor. Umarım en azından bundan sonra biz üzerimize düşeni yaparız ve çocuklarımıza kentleri daha sağlıklı, daha temiz, daha çevreci olarak bırakabiliriz. Bizim tek arzumuz çocuklarımıza yani geleceğimize bugünden daha iyi yaşayabilecekleri bir kenti teslim etmek."

ADİL ÜRETİM VE TÜRETİM EKONOMİSİ

Çok sayıda atölyenin düzenlendiği, söyleşinin ve panelin yapıldığı festivalin son gününde en Dr. Uygar Özesmi'nin 'Adil Üretim ve Türetim Ekonomisi' isimli paneli oldukça ilgi çekti. TEMA Vakfı ve Greenpeace gibi kuruluşlarda yöneticilik de yapan Özesmi, good4trust sosyal platformu üzerinden hayata geçirdiği 'adil üretim ve türetim' ekonomisi üzerine fikirlerini ve deneyimlerini paylaştı. Büyük şehirlerde yaşayan insanların bir araya gelerek 'türetici' oldukları ve üretici çiftçilerle doğrudan bağ kurarak onları finanse ettikleri ve üretilen gıdaya direk ulaştıkları bu sisteme Kadıköylüler yoğun bir ilgi gösterdi. 

"DOĞA İSYANDA ÇÖZÜM VEGANLIKTA"

Festivalin bir diğer sahnesinde ise gazeteci, yazar ve hayvan özgürlüğü aktivisti Zülal Kalkandelen, 'Doğa İsyanda Çözüm Veganlıkta' isimli konuşmasıyla festival katılımcılarıyla buluştu. Hayvan hakları ve veganlık konusunda hem dünya hem de ülkemizdeki son durum, krizler ve yeni fikirler üzerine konuşan Kalkandelen'e katılımcılar da sorularıyla ve fikirleriyle eşlik etti.

KIL ÇADIRDA DOĞAL YAŞAM KONUŞULDU
Festivalin en çok ilgi gören bölümlerinden biri ise Toroslar'da doğayla uyum içinde göçebe hayat süren Sarıkeçeli yörüklerinin kurduğu sosyal topluluk Geççi'nin kıl çadırıydı. Kendi yaşam alanlarını Özgürlük Parkı'na getiren ve çadırlarında herkesi dost sohbetiyle ağırlayan Sarıkeçeliler, İstanbul'da yaşayan kent insanları için çok farklı bir deneyimi, farklı bir yaşam alternatifini gösterdi. Festivalin son gününde Sarıkeçeli kadınlardan Pervin Savran ile bir dönem onlarla birlikte yaşayarak akademik tezini hazırlayan Çukurova Üniversitesi'nden akademisyen Gökhan Ergan, çadırdaki sohbette, doğayla iç içe geçmiş uyumlu yaşam pratiğini Kadıköylülere aktardılar.

"HİÇBİR ŞEYİ ÇÖP OLARAK ATMIYORUZ"

Geççi'nin kıl çadırını Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da ziyaret etti. Odabaşı'na yaşamları ile ilgili bilgi veren Pervin Savran, çöp üretmeden yaşadıklarını belirterek, "Emek verdiğimiz hiçbir şeyi çöp olarak atmıyoruz. Çöp üretmeyiz, çöp çıkarmayız. Keçi, inek sütünü sağıp yoğurt yapıyoruz, kabı da bakır kaptır ya da kalıcı kaptır. Marketten, ambalajlı bir şey alıp da doğaya çöp bırakmayız. Piknik yapılan yerleri gezin, yörüklerin yaşadıkları yeri gezin. Bir tane plastik çöp, bir tane doğayı kirleten şey bulamazsınız. Bir insan doğaya çöp bırakıyorsa vatanını sevmiyordur, yurdunu sevmiyordur" dedi. 

Festivalin çocuklar için hazırlanmış atölyeleri ise miniklere çevre bilincini oyunla sunmak için güzel örnekler sundu. Kuş evi yapımı, kurutulmuş çiçeklerden tasarım ve Gökçe Akgül ile çizim atölyelerinin önü çocuklarla doldu taştı. 

DİKİŞTEN TAKASA, TOHUM TOPUNDAN TURŞUYA
Özgürlük Parkı'nın her yanına yayılan standlar da ise festivalin bütün renkleri sergilendi. Dikiş atölyesinde eski kıyafetler tamir edildi, takas standında insanlar farklı ihtiyaçlarını para kullanmadan takas yöntemiyle giderdi. Yeryüzü Derneği'nin atölyelerinde vegan yemek tarifleri, tohum topu, ekşi mayalı ekmek ve probiyotik turşu yapımı vardı. Tamir atölyesinde, bozulan elektronik eşyalar tamir edilirken Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün atölyesinde binalarda yağmur suyu hasadı nasıl yapılır konusu Kadıköylülerle beraber konuşuldu.

Yaşadığı dünyaya duyarlı, iklim krizine çözümler üretmeye çalışan insanları bir araya getiren Kadıköy Çevre Festivali, Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi’nden Batuğan Çakmak ve Selen Özcan ile keman-gitar Dua resitali ile son buldu.


ARŞİV