Kadıköy Çevre Festivali başlıyor

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Kadıköy Çevre Festivali 2023, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 2 Haziran Cuma günü başlayacak. “Kentsel Dirençlilik: Doğaya Emek Ver” temasıyla düzenlenen festivalde; deprem ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerle mücadele konuşulacak

31 Mayıs 2023 - 11:54

Kuraklık, sıcak hava dalgaları, deniz seviyesinde yükselme, gıda krizi, artan enerji talebi gibi çeşitli risklerin eğer önlem alınmazsa özellikle şehirlerde artması bekleniyor. Yerel yönetimler de ortaya koydukları hedefler ve politikalarla bu risklerin en aza indirilmesini amaçlıyor. Ana teması “dirençlilik” olarak belirlenen Kadıköy Belediyesi’nin 2030 Vizyon çalışması da ekonomik yapı, temel hizmetlere erişim, donatı alanları, yapı stoku, iklim, atık, ulaşım altyapısı ve afet gibi birçok alanda çözüm önerileri sunuyor.

65 KURUM YER ALACAK

İklim krizinin yaratacağı risklere dikkat çeken ve bu alanda çalışmalar yapan Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl düzenlediği Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük çevre festivali olan Kadıköy Belediyesi Çevre Festivali 2023’ün teması da “Kentsel Dirençlilik: Doğaya Emek Ver” olarak belirlendi. 2-3-4 Haziran tarihlerinde Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda düzenlenecek festivalde Kadıköy Kent Konseyi, Kadıköy İklim Elçileri, ODTÜ Yeşil Kampüs Topluluğu, Marmara Üniversitesi Ekoloji ve Atölyeler Kulübü, Valideağ Gönüllüleri, change.org., ÇEKÜL Vakfı, Potlaç Kadın Kooperatifi, Doğal Yaşam Derneği, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Yeniden Hatay Yeniden Hayat Kooperatifi, A Sahnesi’nin de aralarında bulunduğu toplam 65 kuruluş stant açacak.

FARKLI KONULAR TARTIŞILACAK

Her yaştan Kadıköylünün katılabileceği festivalde atölyelerin yanı sıra panel ve söyleşiler de düzenlenecek. Akademisyenler ve kurum temsilcilerinin konuşmacı olarak yer alacağı seminerlerde “Bedensel ve Ruhsal Dirençlilik”, “Gönüllülük ve Örgütlenme, “Kentlerin Yeniden İnşası ve Sürdürülebilir Bir Gelecek”, “Afet ve Kentsel Dirençlilik” konuları tartışılacak. Söyleşi Alanı’nda düzenlenecek oturumlarda son yıllarda doğa katliamları ile gündemde olan İkizdere Vadisi’nin dönüşümü konuşulacak. Yeni İnsan Yayınevi’nin düzenlediği söyleşi 2 Haziran Cuma günü saat 16.00’da başlayacak. 3 Haziran Cumartesi günü 16.00’da düzenlenecek “Çöpümüze Sahip Çıkmak -Tüketim Kültürümüzü Dönüştürmek” adlı söyleşide çöpe dair önemli bilgiler paylaşılacak. Kadıköylüler, 4 Haziran Pazar günü saat 14.00’te başlayacak “Ulaşım Aracını Söyle Sana Karbon Ayak İzini Söyleyeyim” adlı söyleşide de karbon ayak izlerine dair bilgiler edinebilecek.

 

SİNEMA EVİ ÇADIRI’NDA KISA FİLMLER

Bu yıl öne çıkan etkinliklerin arasında Sinematek / Sinema Evi Çadırı’ndaki kısa film gösterimleri yer alıyor. Her yaştan Kadıköylüye açık olan kısa film gösterimlerinde Nesime Karateki’nin “Kazdağları Evimiz”, Melike Selin Durmaz Ekenler’in Apartmanların Gölgesi’nde Bir Kent Deneyimi, Tolga Barman’ın “Kül Kent”, Aziz Arga’nın Kül, Selen Çatalyürekli’nin “Umut Her Zaman Var: İkizköy’ün Hikayesi”, Felat Erkozan’ın Toros’ta Suya Dair” ve Kathryn Hamilton ile Deniz Tortum’un “Our Ark” adlı filmleri izlenebilecek. Film gösterimleri cuma, cumartesi ve pazar günü saat 13.00’te başlayacak. 3 Haziran Cumartesi saat 15:00’te ise Ozan Turgut’un Derin Uğultu filmi gösterilecek, gösterimin ardından yönetmen Ozan Turgut ve Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Selahattin Sami Teymurtaş’ın konuşmacı olarak katılacağı bir söyleşi düzenlenecek.

BAK KADIKÖY BİLGİLENDİRECEK

Bu yıl düzenlenen çevre festivalin ana gündemlerinden biri de deprem başta olmak üzere diğer afetler olacak. Deprem, sel ve yangın bölgelerinde arama kurtarma faaliyetleri yürüten Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı da (BAK Kadıköy) afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasına ilişkin bilgilendirme amaçlı 5-10 yaş grubu çocuklar ve aileleri için çeşitli etkinlikler düzenleyecek. BAK Etkinlik Alanı’nda düzenlenecek etkinlikler arasında “yangın söndürme oyunu”, “eşini bul afet çantanı hazırla”, “kaçış planı” yer alıyor.

TOHUMLAR TAKAS EDİLECEK

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılki festivalde de tohumlarla ilgili birçok etkinlik düzenleniyor. Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, TEMA Vakfı Kadıköy Şubesi, Yeryüzü Derneği, Ekoharita, Validebağ Gönüllüleri ve Greenpeace Akdeniz’in üç gün boyunca düzenleyeceği “Takas Masası”, “Tohum Çimlendirme”, “Yüz Boyama”, “İklim Ağacı”, “Tohum Çimlendirme”, başlıklı onlarca atölye Kadıköylüleri bekliyor.

KONSER, OYUN, MÜZİKAL…

A Sahnesi etkinlik alanında çocuklar ve büyüklere yönelik konserler, BAK Kadıköy tarafından sahnelenen “Bir Afet Masalı” müzikali, İstanbul Tiyatro Atölyesi tarafından  “Betonman’e Karşı Orman” oyunu sahnelenecek. Festivalin son günü Demet Kale ve Hülya Özbek tarafından pilates alanında Kadıköylülere pilates dersi verilecek. Festival kapsamında, çevre, kent ve adalet, göç, doğal ve kimyasal tarım konulu söyleşiler de Kadıköylüleri bekliyor.

 

AYRINTILI BİLGİ BELEDİYENİN SİTESİNDE

Üç gün boyunca “Doğaya Emek Ver” sloganı ile çevre dostlarını buluşturacak olan 2023 Kadıköy Çevre Festivali ile ayrıntılı bilgi almak için  cevrefestivali.kadikoy.bel.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

SAAT BAŞI SERVİS KALKACAK

Kadıköy Belediyesi, festivale katılmak isteyen vatandaşlar için ulaşım desteği de sağlıyor. 3 Haziran Cumartesi ve 4 Haziran Pazar günlerinde Söğütlüçeşme metrobüs durağı ve Haldun Taner Sahnesi önünden 11.00-16.00 saatleri arasında saat başı kalkan araçlar Kadıköylüleri festival alanına götürecek. 

AĞAÇ DAĞITIMI DA YAPILACAK

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, festival alanında ücretsiz ağaç dağıtımı için stant açacak. 2-3-4 Haziran’da açık olacak stantlara kayıt yaptıracaklara, 5-9 Haziran tarihlerinde toplam 800 ağaç dağıtılacak. Her başvuru sahibi en fazla üç ağaç alabilecek.

 

 


ARŞİV