İmecenin gücüyle samandan bina yaptılar

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi, bir hizmet binasını çimentodan değil samandan yaptı, hem de gönüllülerin imece usulü çalışmasıyla!

25 Temmuz 2017 - 15:01

Kentsel dönüşüm sürecinin olanca hızıyla sürdüğü, akıllı teknolojik binaların arşa yükseldiği inşaatlar arasında mütevazı bir bina yapılıyor bugünlerde. Ziverbey’deki Kemal Sunal Parkı içindeki bu alternatif inşaat, Kadıköy Belediyesi’nin yeni çevre projelerinden biri. Adı Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi.

ESENCAN EVE ÇIKIYOR!

Bu projenin kökü aslında Özgürlük Parkı’ndaki bir başka çalışmaya dayanıyor. Park içindeki bir konteynırda, uzunca bir süre ‘Esencan’ adlı proje yürütülüyordu. Burada 5 bin çocuk ve yetişkine, evimizdeki sebze-meyve artıklarından solucanlar aracılığıyla nasıl kompost yapılacağı öğretildi. Ancak zamanla bu 25 metrekarelik, yazın aşırı sıcak, kışın soğuk yapı yetmemeye başladı. Ve böylelikle Esencan’ın taşınmasına karar verildi. Yeni ikametgâhı ise bu parka çok da uzak olmayan başka bir park olarak seçildi. Kadıköy Belediye Meclisi kararı ile mevcutta sadece çocuk oyun alanı ve oturma birimleri bulunan Kemal Sunal Parkı’nda, plan değişikliği yapıldı ve bitişiğindeki parselle birleştirilerek bin 520 metrekarelik yeşil alan Ekolojik Yaşam Parkı projesine dönüştürüldü.

Böylelikle parkta kompost binası inşa edilmeye başlandı. Ancak elbette ki ekolojik bir hizmet sunacak olan bu yapının da çevreci malzemelerle, ekolojik mimarlık kriterlerine göre yapılması gerekiyordu. Bunun için ODTÜ’den bu alanda uzmanlaşmış bir mimar hoca grubuyla çalışılmaya başlandı. Belediye de konuya ilgi duyanlara açık bir çağrı yaparak, böyle bir bina inşa edileceğini, burada gelip gönüllü olarak sürece katılmayı isteyip istemediklerini sordu. Çağrıya pek çok yanıt geldi ve öğrenci, mimar, sağlıkçı, avukat gibi farklı meslek gruplarından 40 kişi sürece dâhil oldu.

Bu gönüllüler bundan 1 ay önce kolları kelimenin tam manasıyla sıvayarak işe koyuldu. Hedef Esencan için saman balyalarından yeni bir bina yapmaktı. Tüm gün, sıcak havaya aldırmadan samandan bina yapımında çalışan gönüllüler, akşamları da Kadıköy Belediyesi’nden ekolojik eğitim aldı. Ve yaklaşık 1 ayın sonunda mutlu sona ulaşıldı; ‘Esencan’ın 60 metrekarelik evi’ bu haftasonu tamamlanıyor. Gönüllüler kentte ekolojik yaşamı elleriyle inşa etmiş olmanın huzuru, ceplerinde sertifikalarıyla bir süre dinlenmeye çekiliyor. Ama süreç bitmedi elbette. Top şimdi Kadıköy Belediyesi Fen İşleri’nde. Ekipler cam, kapı gibi detayları tamamladıktan sonra, bu mekân Eylül ayında hizmete açılacak. 

EKOLOJİK PARKTA NELER OLACAK?

Kentte doğayı özleyenlere, ekolojik bir yaşam kurmak isteyenlerin bilgi alabileceği bir mekan fikrinden ortaya çıkan Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi, doğayı seven herkese kapılarını açacak. Burada belediye sadece yürütücü olarak görev yapacak. Mekânı asıl kullananlar çevre alnında çalışan sivil toplum örgütleri olacak. Burada dileyen örgüt/kişi istediği eğitimi verebilecek. Doğayla uyumlu yaşamak isteyen Kadıköylüler bu eğitimlere katılarak bunun yollarını ücretsiz olarak öğrenebilecek. Permakültür ilkeleri doğrultusunda tasarlanan parkta, kelebek bahçesi, biyolojik gölet, koku bahçesi gibi dikkat çekici bölümler olacak.

SOLUCANLAR NEFES ALACAK! 

Samandan binada ise Muhteşem Dönüşüm Solucanla Kompost eğitimlerine devam edilecek. Bu yeni samandan bina ekolojik kriterlere göre inşa edildiği için karbon emisyonu düşük olacak yani doğaya daha az zarar verecek diğer binalara nazaran. Saman balyası çok iyi bir ısı yalıtım malzemesi olduğu için binanın kullanım aşamasında da enerji tasarrufu üst seviyede olacak.  Nefes alan malzemeler kullanılmış olduğu için de hem solucanlar hem insanlar için daha sağlıklı bir ortam yaratılmış olacak…


ARŞİV