Hayvanlar alemine davet

İstanbul’a gelen dünyaca ünlü “Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi” nde; tarihte plastine edilerek korunan ilk fil samba başta olmak üzere, 6 metrelik zürafa, 200 kiloluk gorilinin de aralarında bulunduğu 100’den fazla gerçek hayvan bedeni yer alıyor

08 Aralık 2023 - 09:10

İstanbul’da oldukça ilginç bir sergi açıldı geçenlerde. Adı “Body Worlds: Animal Inside Out-Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi”. Bu sergi, bundan 13 yıl evvel yine İstanbul’a gelen insan anatomisini anlatan Body Worlds’ün bir parçası. Ziyaretçileri sergilere dahil edilen hayvan eserlerini çok beğendiklerini belirtmeleri üzerine bu kez; hayvanların odakta olduğu bu sergi kurgulanmış. Bilim ve sanat çevreleri tarafından dünyanın en kapsamlı hayvan anatomi sergisi olarak tanımlanan Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi, bilim ve sanatı buluşturuyor. Zira bilim insanlarının adeta sanatçı titizliğiyle çürümez hale getirdikleri hayvan bedenleri sanatsal bir yaklaşımla sergileniyor. Bunun için de ilk kez 1977'de Gunther von Hagens tarafından geliştirilen ve anatomide vücudu saklamak için kullanılan bir tür mumyalama tekniği olan plastinasyon (yağ ve sudan arındırılarak polimer bir maddeyle kaplandığı bir yöntem) kullanılmış.  Emek yoğun ve zaman alıcı bir süreç olan plastinasyonda, bir insan vücudu için ortalama 1.500 saatlik emek gerektirirken, fil için ise bu süre 60 bin  saatten fazla yani yaklaşık 3 yıllık bir zamana denk geliyor. Sergideki tüm  figürler, doğal yollarla hayatını kaybeden canlıların plastine edilmesiyle oluşturulmuş. 

DİŞİ FİL SAMBA DA SERGİDE

Yarı loş, bin 200 metrekarelik alanda labirent gibi kurgulanan sergi mekanı, her bir köşeyi döndükçe sizi şaşırtan hayvanlarla dolu. Bir bakıyorsunuz devasa zürafanın altındasınız, biraz ilerleyince at kafası ile karşılaşıyorsunuz. Yaşam ve varoluş üzerine videolarla desteklenen sergide, dünyanın en muhteşem varlıklarının karmaşık biyoloji ve fizyolojisini keşfetme, hayvanların iç işleyişini anlama olanağı buluyorsunuz. Sergide çeşitli hayvanların, hayatta kalmak için özgün adaptasyonları nasıl kullandığı, yaşayan organizmaların ve doğal dünyanın evrimi hakkında pek çok enteresan bilgi yer alıyor. 

100’Ü AŞKIN HAYVAN

100’den fazla hayvan figürünün sergilendiği sergide yer alan eserler arasında, şimdiye kadar plastine edilen en büyük varlık olan 6x3 metre boyutlarında ve 3,2 ton ağırlığındaki dişi fil Samba, tüm zamanların en uzun plastinatı olan 6 metre boyundaki zürafa, plastinasyonu 6.300 saat süren 2,5 metre boyunda 275 kg ağırlığındaki kahverengi bir boz ayı, günlük 27 kilogram yeşillik tüketen 200 kilogramlık goril gibi hayvanlar yer alıyor.  

Dünya genelinde 50 milyonu aşkın ziyaretçi rekoruyla anılan sergiye, HUPALUPA Expo ev sahipliği yapıyor. Ocak ayına kadar açık kalacak sergi, 10.00 ile 20.00 saatleri arasında, her saat başı başlayacak olan seanslarıyla ziyaretçileri ağırlıyor. 

“AYNI GEZEGENİ PAYLAŞIYORUZ”

Açılış için Ataşehir Metropol İstanbul’daki HUPALUPA Expo’da yapılan basın toplantısında, HUPALUPA Expo İcra Kurulu üyesi Merve Timurlenk Şengül, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Üzel ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Gündemir sergi hakkında bilgi paylaştılar. Küratörlüğünü Dr. Angelina Whalley’in üstlendiği serginin ülkemizdeki bilimsel danışmanlığını İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa üstlendi. “Amacım, insanları bilgisel anlamda zenginleştirmek ve onlara ilham vermek, doğanın ne kadar kırılgan olduğunu ve biz insanların hayvanlarla ne kadar benzer olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olmak” diyen Whalley, “Hepimiz yaşam için aynı havayı soluyoruz, gıdayı enerjiye çeviriyoruz ve diğer memelilerle çok benzer iskelet yapılarına sahibiz. Hepimiz deri, et ve kemikten oluşuyoruz, aynı gezegeni paylaşıyoruz ve hayatta kalmak için aynı ihtiyaçlara sahibiz. Ziyaretçiler, aslında ne kadar çok benzerlik taşıdığımızı gördüklerinde şaşıracak. İnanıyorum ki sergiyi ziyaret ettiklerinde ve bu harika canlıları gördüklerinde, hayvanlara ve tüm canlılara karşı bir takdir ve saygı duygusuyla ayrılacaklar.” diye konuştu.

 SERGİDEN İLGİNÇ BİLGİLER 

  • İmaj problemi olan tür: Dünyada en çok korunan köpek balığı türü olan büyük beyaz köpek balığının nesli büyük ölçüde tehlike altında. Dünyada sadece 3000 ile 5000 adet kaldığı tahmin ediliyor. Devasa ağızlarında birden fazla sıra halinde dizilmiş 300 kadar keskin üçgen diş vardır. Eğer bir diş düşerse arka sıradan bir başkası onun yerine alır. Jaws gibi korku filmleri zihnimize bir ölüm makinesi imajı kazınmış, büyük beyaz köpekbalığı o zamandan beri özellikle tehlikeli ve sinsi olarak kabul ediliyor.

  • Sessiz ayak sesleri: Bir filin ayakları çok geniştir. Parmak ve ayak kemikleri belirgin bir şekilde yükseltilmiştir ve elastik yastıklı tabanlar üzerinde durur. Böylelikle kendi ağır yükü eşit dağılmış olur. Bu sayede de sessizce yürüyebilir ve genellikle hiç ayak izi bırakmaz.  

  • Diğerlerinin üstünde: Zürafa uzun boynuyla yaşayan en uzun kara hayvanıdır.  uzunluğuna rağmen diğer memelilerin çoğunluğunda olduğu gibi sadece 7 boyun omuru vardır. Bir omurun uzunluğu 40 santimetreye kadar çıkabilir. 

  • Panoramik bir vizyon: Atların kafaları belirgin bir şekilde uzundur, gözleri büyük ve başın yan taraflarında bulunur. Bu da geniş bir görüş alanı sağlar. Ancak atlar alınlarının görüşlerini kısıtlamasından ötürü başlarının önünde uzanan ilk 2 metrelik mesafedeki görüntüleri algılayamazlar.

  • Uçamayacak kadar ağır: Devekuşu en büyük kuştur. Olağandışı uzun bacakları ile boyu 2,70 metreye kadar çıkabilir ancak devekuşu uçamaz çünkü havalanmak için çok ağırdır. Ağırlığı 160 kiloya kadar çıkabilir. Çoğu kuşun göğüs kemiğinde güçlü uçuş kaslarını sabitlemek için omurga adı verilen kemikli bir çıkıntı bulunurken deve kuşunun göğüs kemiği düzdür ve bağlantıları zayıftır.

 


ARŞİV