Haşerata doğal çözümler

​Kemirgenler, keneler, hamam böcekleri, sinekler, pireler, karıncalar ve otlar ile mücadelede alınması gereken önlemleri anlatan “Vatandaşlar İçin Zehirsiz Kentlere Doğru Uygulamalar Rehberi”, ekolojik tarifler veriyor

15 Haziran 2022 - 11:15

Oturduğumuz sitenin bahçesinde dinlenirken, parkta çocuğumuz ile oynarken, evimizin musluğundan akan suyu kullanırken yavaş yavaş zehirleniyoruz. Tarımda yaygın olarak kullanıldığı için gıdalar yoluyla soframıza gelen zehirler; parklardan okullara, yol kenarlarından kaldırımlara, mezarlıklardan çöp alanlarına, site bahçelerinden kampüslere kadar, yaşam alanlarımızda da kullanılarak sağlığımızı ve doğal varlıkları tehdit ediyor. Bu tehdidin farkında olan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında “Vatandaşlar İçin Zehirsiz Kentlere Doğru Uygulamalar Rehberi” yayımladı.

Rehber, pestisit (tarım zehiri) ve biyosidal ürünler ve bunların zararları ile birlikte, evlerde ve bahçelerde uygulanabilecek alternatif yöntem ve teknikler hakkında vatandaşlara yol göstermeyi amaçlıyor. Kemirgenler, keneler, hamam böcekleri, sinekler, pireler, karıncalar ve otlar ile mücadelede alınması gereken önlemleri anlatan rehberde, ekolojik ve doğa dostu tarifler yer alıyor. 

Batur Şehirlioğlu’nun yayına hazırladığı, Oya Ayman’ın editörlüğünü yaptığı rehberde, illüstrasyonlarda Tolga Demirel ve tasarım/uygulamada Nur Çakmak’ın imzası bulunuyor. 

“Evlerimizde, bahçelerimizde uygulayabileceğimiz yöntem ve teknikler neler olabilir?” sorusunun sorulduğu rehberde, “işte bu rehber ile sizlere bu konuda yardımcı olmayı amaçlıyoruz” yanıtı veriliyor. www.zehirsizkentler.org web sitesinden çevrimiçi ve ücretsiz olarak ulaşılabilen rehber, “Çevremizdeki zehirlerden kurtulabiliriz” ana başlığı altında, kene, böcek, sinek gibi hayvanlara karşı yapılabilecekleri özetliyor.

 İşte birkaç örnek:

  • Kemirgene şeker: 125 ml (yarım su bardağı) un ile 125 ml (yarım su bardağı) şeker ve 125 ml (yarım su bardağı) sodyum bikarbonatı karıştırın. Elinizdeki kavanoz kapaklarını veya kavanozları bir miktar bu karışımla doldurun. Fare dışkısı gördüğünüz her yere yerleştirin. Fareler genelde bir kere geldikleri yere bir daha gelirler. Çocukların veya evcil hayvanların bu karışımı yanlışlıkla yemeyeceğine emin olun. Ölü fareleri çöp torbasına koyun ve kapaklı bir çöp kovasına atın.

  • Hamam böceğine İngiliz Nanesi: Karanlık ve sıkışık yerleri sever. Bu yüzden mücadele sırasında duvarlardaki ve dolaplardaki boşlukları, çekmeceleri ve lavabolar ile evyelerin altındaki boşlukları unutmayın. Hamam böcekleri İngiliz Nanesi’ni sevmez. İngiliz Nanesi yapraklarını veya yağını beyaz sirkeyle karıştırıp tezgahlar ile dolapları bu karışımla temizleyin.

  • Fıstık ezmesi tuzağı: Yapışkan bir banttan küçük parçalar kesip, üstüne fıstık ezmesi sürün ve plastik bir tabağa koyun. Hamam böceği gördüğünüz yerlere bırakın. Yapışkan bantın üzeri hamam böcekleriyle dolduğu zaman alın ve yenisini hazırlayın.
  • Karasineğe sirke: 250 ml (1 su bardağı) sirke ile 250 ml (1 su bardağı) suyu karıştırın ve fısfıs şişesine doldurun. Sinek gördüğünüz diğer yerlere fısfıslayın. Ölü sinekleri nemli kağıt havluyla alın, naylon poşete koyun ve kapaklı bir çöp kovasına atın.

  • Sivrisineğe maya tuzağı: 2 litrelik bir plastik şişeyi alt kısmı biraz daha büyük olacak şekilde ikiye bölün. 125 ml (yarım su bardağı) esmer şekeri, 125 ml (yarım su bardağı) kaynar suda çözdürerek bir şerbet hazırlayın. Soğumaya bırakın. Şerbeti, kestiğiniz plastik şişenin alt kısmına dökün. 1 tatlı kaşığı kuru mayayı şerbetin üzerine serpiştirin, karıştırmayın. Maya, şerbetin üzerinde yüzmeli. Kestiğiniz şişenin üst kısmında kalan kapağı çıkarın, baş aşağı çevirerek alt parçanın üzerine oturtun. İki parçayı birbirine bantlayın. Kapak kısmının şerbete değmediğine emin olun. Tuzağı, sivrisineklerin çok olduğu bir noktaya asın.

  • Pireye karşı tuz: Evde pire gördüğünüz yerlere, masaların altına, koltuk minderlerine, halılara, kilimlere veya dışarıya kalınca bir katman halinde tuz serpin. Tuzu gece boyunca bırakın, süpürüp çöpe atın.

  • Karıncaya karbonat: 10 tatlı kaşığı reçel veya şerbet ile 1 tatlı kaşığı sodyum bikarbonatı karıştırın. Birkaç kaşık karışımı plastik bir tabağa koyun ve karınca gördüğünüz yere bırakın. Karıncalar taze yem sevdiği için sık sık yenileyin. Ölü karıncaları nemli kağıt havluyla alarak kapaklı bir çöpe atın. 

 

ARŞİV