“Hafriyattan ada yapılıyor”

Kanal İstanbul’dan çıkacak hafriyatla Karadeniz ve Marmara çıkışlarına yapay adalar kurulması planlanıyor. Şehir Plancısı Akif Burak Atlar “Bu proje Kanal İstanbul nedeniyle ortaya çıkacak hafriyat sorununu giderme amacıyla ortaya atılmış bir fikir gibi görünüyor” dedi

15 Mart 2017 - 09:26

Kanal İstanbul projesine yönelik ihalelere bu yıl içinde çıkılması planlanırken, kanaldan çıkarılacak 2,7 milyar metreküp hafriyatla yapılacak yapay adalara yönelik çalışmalar da başladı.  Habertürk’ten Deniz Çiçek’in gündeme getirdiği haberine göre, Kanal İstanbul’un inşaatından çıkan hafriyatla, Marmara ve Karadeniz’in çıkış noktalarına yapay adalar kurulacak. Bu adaların üzerine de kanalı finanse etmek için gelir getirici projeler yapılacak. Adalara konut yapımı da düşünülüyor.

Bu kapsamda, kanaldan çıkacak toprakla yapılacak adalara ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. Kanal inşasında çıkan her toprağın ada yapmaya uygun olmayacağı belirtilirken, toprak kimyasal değerlerine göre iyileştirmeye tabi tutulacak. Asit ve metal yoğunluğu olan topraklar ayrıştırılacak. Adaların yapılacağı yerin belirlenmesinde de sismik hareketler ve deniz derinliği dikkate alınacak.

Yine aynı habere göre, adaların yapımı için öncelikle taş ocaklarından kayalar getirilecek. Bu kayalarda yapılacak tahkimatın ardından, kayaların ortasına Kanal İstanbul toprağı dökülecek. Adaların üzerinde de rekreasyon alanları başta olmak üzere gelir getirici projeler yaratılacak. Projelerin pazarlanmasından elde edilecek gelir, kanalın finansmanında kullanılacak. Bu kapsamda adalar üzerinde konut projesi de geliştirilebilecek.

Projelere göre, adalara da ayrı isimler verilmesi planlanıyor. Yetkililer, adaların üzerinde yapılacak projenin henüz netleşmediğini belirterek “Adalarda hayat olacak. Restoranlar olabilir. Dünyada bunun örnekleri bulunuyor” dedi. Bu adalara yönelik deniz trafiği de oluşacak. Kanal çıkışlarında ve adalarda, liman ve yanaşma alanları olacak.

“YAPAY ADALARA İHTİYAÇ YOK”

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, yapay adalara ihtiyaç olmadığını belirtiyor. “İstanbul gerek doğal güzellikleri gerekse de binlerce yıllık kültürel ve tarihi mirasıyla üzerine titrememiz gereken bir şehir” diyen Atlar, “Bu şehrin kimliğine zarar verecek bu tip mekânsal kararlara ihtiyacı olmadığını ilk tahlilde söyleyebiliriz. Şehrimize faydası son derece tartışmalı bir proje olan Kanal İstanbul nedeniyle ortaya çıkacak hafriyat sorununu bu sayede giderme amacıyla ortaya atılmış bir fikir gibi görünüyor. Zaten ekosistem açısından yıkıcı etkileri olacak Kanal İstanbul'un hafriyatıyla ikinci bir yıkıcı müdahale olur. İstanbul'un tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ve birçok değerli simgesi var. Bu tip cazibe merkezleri için kaynak ayırmak yerine, şehrin öncelikli sorunlarının tespit edilmesi ve kamu kaynaklarının bu sorunların çözümüne aktarılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu. 


ARŞİV