Gıda atıklarını doğayla buluşturuyor

Kadıköy çevresinde ücretsiz topladığı çay ve kahve posasından doğal gübre elde eden Çağlar Ferhanoğlu, “Organik gübre üretiminde gıda atıklarınızı dönüştürerek süreci tetikleyebilirsiniz” diyor

27 Kasım 2020 - 02:05

Sürdürülebilir tarım alanında, toprak sağlığını korumaya yönelik ürünler geliştiren “Toprağını üretenler geri dönüşüm sistemleri girişimi: Soilcatcher” Kadıköy çevresinde her çarşamba gıda atıklarını gönüllü olarak topluyor. Kafe, restoran işletmeleri, kurum ve şahısların 10 litreye kadar biriktirdiği çay ve kahve atıklarını ücretsiz toplayan girişim, elde ettikleri atıkları organik gübreye çevirerek geri dönüşüm sisteminin bir parçası olmayı hedefliyor. Gazete Kadıköy olarak bu geri dönüşüm sistemini yerinde inceledik ve proje yöneticisi Çağlar Ferhanoğlu ile söyleştik.

“ATIK GIDALARI ÜCRETSİZ TOPLUYORUZ”

Projenin ortaya çıkış sürecinden ve yararlarından bahseden Ferhanoğlu, “Bizim ilk amacımız zeytin üretimi üzerine çalışmaktı fakat daha sonra sürdürülebilir tarımın temelinde kompost (organik) gübre olduğunu anladık. Gıda atıkları, hayvan atıkları, bahçe çalısı ve yaprakları vb. dönüştürülebilir tüm maddeler kompost gübreyi kapsamaktadır. Bu atıkları şehir şartlarında nasıl kompost gübreye çeviririz diye araştırırken ciddi bir şekilde maliyet sorunu olduğunu gördük. Çünkü bunları işleyen makinalar çok pahalı. Biz de sistemi daha ekonomik, kullanışlı ve basit hale getirmek amacıyla çalışmalar yaptık.” diyor ve şöyle devam ediyor: “Gıda atıklarını organik gübreye çeviren makinaların üretimini yaparken bir yandan da bunların tanıtımını yapmakla uğraşıyoruz. Çünkü insanlar kompost gübre terimine pek alışkın değil. Farkındalık yaratmak amacıyla atık toplama faaliyetlerini sürdürüyoruz. Kadıköy ilçe sınırları içerisinde tamamen gönüllülük esasıyla çay ve kahve posalarını biriktiren işletmelerin her hafta ücretsiz bir şekilde atıklarını mobil araçlarımızla topluyoruz”

“HER ÜRETİCİYE GÜBRE VEREBİLİRİZ”

Topladıkları her atığı gübreye çevirdikten sonra Ataşehir’de Düşler Akademisinin arakasında bulunan bostanda kullandıklarını belirten Ferhanoğlu, “Her aracın arkasında atık ve posaları gübreye çeviren konteyner sistemlerimiz mevcut. Topladığımız atıkları şimdilik alanımız yeterli olduğu için burada değerlendiriyoruz. Fakat tarımla uğraşan ve organik sebze ve meyve elde etmek isteyen her üreticiye bu gübrelerden verebilme imkânımız var.” diyor. Ferhanoğlu elde edilen organik gübrenin toprak iyileştirme faaliyetlerinde de kullanılabileceğini belirterek şöyle devam ediyor: “Burada çok sayıda bina mevcut bu sebepten gıda atıklarını biriktiren tüm vatandaşların atıklarını düzenli olarak her çarşamba kabul etmeyi planlıyoruz. İnsanların konuya olan ilgisi çok güzel hatta sistematik bir şekilde atıkları ayrıştırıp getirenler oluyor.”

GIDA GÜBRESİ = SİYAH ALTIN

Tüketicilerin gıda atıklarının geri dönüştürülmesi konusunda daha bilinçli olduğunu vurgulayan Çağlar Ferhanoğlu, “Kadıköy bölgesinde anlaştığımız belirli yerler var ancak katılım artarsa haftada iki güne kadar atık toplamak istiyoruz. Bizim günde yaklaşık 200 -300 kilo civarında çay ve kahve posasını toplayıp organik gübreye dönüştürebilme kapasitemiz var. Ama şu anda korona virüsü sebebiyle elimize az atık ulaşıyor. İleride bu oranın artacağına inanıyorum. Bir anda 30 kafenin atığını ücretsiz şekilde toplayabiliriz her hazırlığımız mevcut.” şeklinde konuşuyor. Ferhanoğlu sözlerini şu cümlelerle sürdürüyor: “Çay ve kahve posası organik gübreye dönüştürülmede kullanılan en kolay gıdalardır. Bunların dışında mümkün olduğunca suyu az olan, küçük parçalara dönüştürülebilen ürünler organik gıdaya elverişlidir. Örneğin muz kabuğu, elma kabuğu, yumurta kabuğu gibi gıdalar organik gübreye dönüştürülebilir. Gıda atıklarından yapılmış gübre piyasada bulabileceğiniz en kaliteli gübreler arasında yer alıyor. Yurt dışında üreticiler bu gübre çeşidine siyah altın diyor. Organik gübre ile bitkiniz verimli ve daha sağlıklı hale gelirken, hem de ilaç ihtiyacı ortadan kalkmış oluyor.

“ATIKLARIN DOĞAYLA BULUŞMASINI İSTİYORUZ”

Basit gibi duran bu makinaların günde 250 kilo gıda atığını çevreye koku ve zarar vermeden gübreye dönüştürdüğünü söyleyen Ferhanoğlu, “Yurt dışında yerel yönetimler gıda atıklarını toplayıp geri dönüşümünü yaptıktan sonra çevredeki çiftçilere dağıtma imkânı sunuyor. Biz bu sistemin ülkemizde de yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Bu dönüştürme makinaları basit düzenek gibi durabilir fakat hepsi patentli ve üzerine çalışılmış özel ürünlerdir. Biz insanların gönüllü olarak getirdiği gıda atıklarını sıfır hammadde felsefesine uygun biçimde gübreye dönüştürerek doğayla buluşmasını istiyoruz. Gıda atıklarını dönüştürmüyor olmamız besin içerisindeki değerlerin zamanla azalması ve doğal olmaktan çıkması anlamına geliyor. Kısacası tarımda başarılı olmak istiyorsak kompost (organik) gübre kesinlikle şart. Yemeği yedikten sonra atıklarını çöpe attığımızda süreç bitmiyor. Sağlıklı gıdaya erişim için dönüşüm kesinlikle şart. Organik gübre üretiminde gıda atıklarınızı dönüştürerek süreci tetikleyebilirsiniz.” diyor.

Siz de biriktirdiğiniz gıda atıklarınızın, çay ve kahve posalarınızın dönüştürülmesini istiyorsanız Çağlar Ferhanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz:

[email protected]

Çağlar Ferhanoğlu: 05333635666

İnstagram: #toprağını_üretenler


ARŞİV