Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ilçede yürüttüğü atık yönetimi çalışmalarını mahalle bazında güçlendirmek için muhtarlıklarla ve kurumlarla işbirlikleri yaparken yurttaşlara yönelik bilgilendirme çalışmaları da yapıyor. Müdürlük geçtiğimiz günlerde yapılan muhtarlar toplantısında "Kadıköy’de Muhtarlarımızla Birlikte Atık Yönetimi" başlığıyla sunum yaptı. Toplantıda sıfır atık hedefi ve çevresel sürdürülebilirlik için yürütülen çalışmalar mahalle muhtarlarıyla paylaşıldı. Bizde Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nden Çevre Mühendisi Nihan Ayışık ile ilçede yürütülen atık yönetimi çalışmalarını konuştuk.
“600 TON ÇÖP TOPLANIYOR”
Kadıköy’de günlük ne kadar çöp üretiliyor?
Kadıköy’de her gün ortalama 550-600 ton çöp toplanıyor.
Bu miktarın ne kadarı geri kazanılabilir atıklardan oluşuyor?
En az yüzde 35’i geri dönüştürülebilir nitelikte. Evsel katı atıklar tam bir ayrıştırmaya tabii tutulsa çöp miktarında yaklaşık yüzde 35 oranında bir azalma sağlanabilir.
Bu dönüşüm nasıl mümkün olabilir?
Bu dönüşüm ancak atıkların kaynağında, yani evlerde ve iş yerlerinde ayrı şekilde biriktirilmesiyle mümkün olabilir. Kadıköy’de belediyenin kurduğu sistemle evlerden çıkan atıklar farklı kategorilerde toplanıyor. Öncelikle evsel atıklar ( yemek ve mutfak artıklarını içeren çöpler) genel atık grubunu oluşturuyor. Bu atıklar geri dönüşüme uygun olmadığı için doğrudan bertarafa gönderiliyor.
Bunun dışında; kâğıt, karton, metal ve plastikten oluşan geri dönüştürülebilir atıklar, belediyenin belirlediği noktalarda ya da geri dönüşüm kutuları aracılığıyla toplanıyor. Bu malzemeler, ayrıştırma tesislerinde işlenerek tekrar hammaddeye dönüştürülüyor. Cam atıklar da mahallelerdeki cam kumbaraları aracılığıyla ayrı toplanıyor.
Atık piller, çevreye büyük zarar verdiği için özel kutularda ayrı toplanıyor. Özellikle okullarda, muhtarlıklarda ve kamu binalarında bu kutular yaygın şekilde bulunuyor.
TEHLİKELİ ATIKLAR İÇİN ÖZEL SİSTEMLER
Elektronik atıkların ayrı mı toplanması gerekiyor?
Evet, elektronik atıklar, yani bozulmuş telefon, bilgisayar gibi cihazlar da evsel çöpten uzak tutulmalı. Bu atıklar, Kadıköy Belediyesi’nin belirlediği toplama noktalarına teslim edilebiliyor.
Bunun yanında evlerde kullanılan yağlar da çevreye ciddi zarar verebiliyor. Bu nedenle bitkisel atık yağlar, belirli bidonlarda toplanarak özel araçlarla alınıyor. Atık ilaçların da yine evsel çöplerle birlikte atılmaması gerekiyor. Bunlar için de özel atık kutuları kullanılıyor ve güvenli şekilde imha ediliyor.
Kadıköy’de ayrıca tekstil atıkları için kapsamlı bir sistem mevcut. Kullanılamayan giysilerle kullanılabilir olanlar ayrı ayrı paketlenerek belediye tarafından toplanıyor. Uygun olanlar Kadıköy Belediyesi Açık Gardırop ve Anadolu’ya Yardım Birimi’ne iletiliyor.
MUHTARLIKLARLA İŞBİRLİĞİ
Muhtarlıklarla nasıl bir iş birliği yürütüyorsunuz?
Muhtarlıklar, her mahallede birer yeşil nokta gibi çalışıyor. Özellikle tekstil atıkları ve ikinci el kıyafetler, kapalı poşetlerde bu noktalara bırakılabiliyor. Bazı muhtarlıklarda atık pil kutuları ve bitkisel atık yağ bidonları da bulunuyor. Ayrıca, “Kalplerimiz İyilik Doluyor” kampanyası kapsamında plastik kapaklar da burada toplanıyor.
Belediye ile muhtarlıklar özellikle tekstil atıklarının toplanmasında aktif şekilde iş birliği yapıyor. Her muhtarlıktan haftanın belirli bir gününde bu atıklar alınıyor. Ancak vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı kurallar var. Muhtarlıkta bekleme yapılmamalı, tekstil ürünleri kapalı poşet veya çuvallarda, ağzı bağlı şekilde getirilmeli. Kullanılabilir durumda olan giysiler ayrı paketlenmeli ve poşetlerin üzerine mutlaka açıklama yazılmalı.
“DAHA AZ ATIK ÜRETMEK MÜMKÜN”
Peki yurttaşlardan beklentiniz nedir?
Atık Yönetim Birimi’nin temel amacı atık miktarını azaltmak. 2008 yılından bu yana hizmet veren Atık Koordinasyon Merkezi yurttaşların atık yönetimiyle ilgili sorunlarını çözmek üzere çalışıyor. Ancak bu sadece belediyenin sorumluluğunda değil. Yasa koyucular, üreticiler, tüketiciler, geri dönüşüm firmaları ve toplama sistemleri bu işin paydaşları. Biz belediye olarak eleştiri ve önerilere açığız. Yurttaşlardan beklentimiz . daha az atık üretmeleri ve atıklarını doğru yere atma sorumluluğunu taşımaları.
Kadıköylüler, bu atık türlerini belediyeye doğrudan ulaştırabiliyor. Detaylı bilgi almak isteyenler, Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile iletişime geçebilir veya 0216 414 38 15 numaralı Atık Koordinasyon Merkezi’ni arayarak destek alabilir.